Stran 18 od 19

Objavljeno: To Sep 03, 2024 12:53 pm
Napisal/-a metuljc
lpmami je napisal/a:
Z rženo moko imam prav smolo: kupila sem jo že na dveh, treh mestih, pa so se v moki vedno v kratkem času pojavile pajčevine in tudi molji. Ne vem, kje naj še poskusim. Ker mi je všeč, če dam v krušno testo poleg bele moke eno četrtino ržene.


Ko moko kupiš, jo daj, cel paket, v pvc vrečko, jo zapri in daj v zamrzovalnik. Potem jo od tam uporabljaj, pa boš rešena težav.

Objavljeno: To Sep 03, 2024 1:49 pm
Napisal/-a lpmami
Hm, nasvet je dober, sem na to že pomislila, prostora je pa malo ... in ga bo zdaj jeseni še manj ..._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje

Objavljeno: To Sep 03, 2024 2:19 pm
Napisal/-a metuljc
Potem pusti moko v zamrzovalniku le nekaj dni, po kakem tednu postopek za dan, dva, ponovi. Več pa lahko rečeva v živo.

Objavljeno: To Sep 03, 2024 2:33 pm
Napisal/-a mravlja
brbr je napisal/a:
...
Mravlja, to so navodila, ki sem jih pisala Muhi:
...


Brbr, hvala ti. Bom dal naprej.

Mogoče se sliši čudno, a pri nas smo v tem tisočletju (zaradi raznih alergij, dermatitisov, ... ) spekli domala ves kruh doma. Radi pa zamenjamo recepturo.

Re: Peka rženega kruha z drožmi

Objavljeno: To Nov 19, 2024 6:57 am
Napisal/-a muha
Končno se je tudi pri meni vse nekako sestavilo in uspem speči dokaj spodoben kruh z drožmi. Zaenkrat iz pšenične moke , 85 % bele 500 in 15 % krušne tipa 850 iz bližnje kmetije.

Medtem sem osvojilal nekaj trikov, ki jih izkušene pekarice že vse poznate, a morda bo tole bral-a, tudi kdo/katera, ki s peko šele začenja. Vedno sem s hlebcem, še zlasti, če je bil bolj vzhajan ali testo redkejše, imela težave pri prenosu hlebca iz košarice v pečico. Sedaj gre enostavno:
še v košarici hlebček pokrijem s peki papirjem, čez dam kuhinjsko desko, na hitro obrnem. Ko je hlebec pripravljen za v pečico, ga z lahkoto s peki papirjem vred zadrsam direktno na vroč pladenj v pečici. Tako, kot so včasih kmečke gospodinje z loparjem vdevale hlebce v krušno peč. :D :D

Re: Peka rženega kruha z drožmi

Objavljeno: To Nov 19, 2024 7:10 am
Napisal/-a Tiana
Pri nas delamo enako kot dela Muha, najprej plast peki papirja na hlebec, ki je še v košari, nato zvrnemo na krožnik. Se potem odlično posmuka na pladenj v pečici.

Enako delamo pri pici, samo da je krožnik večji. Oblikujem pa testo za pico že kar na peki papirju in oblikovano pico potem prenesem na krožnik in se obnese odlično.

Re: Peka rženega kruha z drožmi

Objavljeno: To Nov 19, 2024 8:41 am
Napisal/-a brbr
Tudi jaz hlebce podložim s peki papirjem. Se pa zdaj mojstrim v devanju v pečico brez peki papirja. Desko, na katero bom prekucnila kruh, malo pomokam. Hlebček tudi tako lepo zdrsne z deske. Le testo ne sme biti premehko.

Re: Peka rženega kruha z drožmi

Objavljeno: To Nov 19, 2024 5:35 pm
Napisal/-a Seasmoon
Kruh pečete doma? Bravo! Ni boljšega od domačega kruha. Jaz ga kupujem, ker meni se ne da packati.

Re: Peka rženega kruha z drožmi

Objavljeno: To Nov 19, 2024 6:53 pm
Napisal/-a GrGr
Z domacim kruhom je lahko kar nekaj ali pa zelo malo dela.
Kupujem moko iz dveh okoliskih mlinov, povprecna cena polbele, crne in polnozrnate je 1€/kg. V pecico dam poln pekac (2kg zmesi moke + 2l vode + samo en kvas v prahu + malo zlicko soli), iz nje pride 3,5kg slastnega kruha. Pol kile kruha, kar je povprecna dnevna poraba, me stane cca.35 centov, koliko prihranim, ce bi kupoval dober zmesni kruh brez aditivov, pa izracunajte sami 😉

Re: Peka rženega kruha z drožmi

Objavljeno: To Nov 19, 2024 8:08 pm
Napisal/-a muha
grgr: Ne predstavljam si dobro 2 kg moke in 2 litra vode in v pekač. Narediš redko zmes in jo vliješ v pekač? Kot za biskvit? Kaj vzhajaš? A ne pride kruh ob samo enem paketku suhega kvasa malček zbit? Zdi se pa hudo enostavno za pripravo.
Če bolj natančno opišeš, bi tudi jaz kdaj poskusila na ta način.