Stran 18 od 107

Objavljeno: So Nov 22, 2014 10:36 pm
Napisal/-a battagelli
Če prav razumem bi lahko to probal zaščititi z kakšnim pripravkom kot uporabljajo ekološki kmetje naprimer pri škrlupu jabolk.
Mogoče bi pomagala tudi apnenožveplena brozga.
Samo nevem kedaj bi bil najboljši čas za uporabo brozge.

Babaco ko omenjaš kostanje.Izgleda,da so v Italiji sanirali šiškarico.
Probal sem kupiti okrog 100 sadik pa je vse prodano bilo že septembra.
Pri drevesničarjih kjer stane sadika okrog 12 evrov.
Pri nas pa čakmo z naselitvijo osice ,da se kostanji vsi posušijo._________________Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.

Objavljeno: Ne Nov 23, 2014 5:45 pm
Napisal/-a dafo
Zdravo. No, babaco tako mimo vsega nisem pisal, če se da kaj sklepati iz tega kar je napisano (ker menim, da se da), potem si lahko s tem tudi pomagamo, res pa je, da cele študije ne nameravam prevajati. Malce dlje smo že kot na točki, da o teh kolobarjih ne vemo ničesar, za malce več bo potrebno več kot to, da se sprijaznemo, da o tem ne vemo ničesar. Je pa pomembno dejstvo tudi to, da določene rastline izhajajo iz njim ljubih pogojev, kaj smo pripravljeni za te pogoje žrtvovati mi, ki jih radi gojimo v naši klimi je pa drugo vprašanje.

Objavljeno: Ne Nov 23, 2014 7:46 pm
Napisal/-a babaco
Dafo, hvala za trud, se čisto strijnam s tabo, mene, pa najbrž še koga zanima, kaj točno povzroča kolobarje in črne lise na kakiju.
Jaz lahko le ugibam, saj med fiziološke motnje spada marsikaj, Nepravilna oskrba s hranili, vodo, pa nizke poletne nočne in dnevne temperature,..črni lise pa najbrž tudi glivična oboljenja- ugibam.

Objavljeno: Pe Nov 28, 2014 8:35 pm
Napisal/-a vinkoz
In tako izgleda oprašeni kaki TIPO pri meni, vsi plodovi. Izgled pa. Je razvidno. Drugi fot pa je opraševalna sorta, ki je botrovala oprašitvi (Tipa), plodovi pa konkretni tudi izgled, se pa morajo umediti.No, tudi meni ni jasno glede tistih črnih krogov. Sledi o prisotni SADNI VINSKI MUŠICI ni bilo,za lansko leto pa sem prepričan o njeni prisotnosti.Za opazovanje sem pustil na obeh lokacijah po caa 20 plodov na dveh drevesih, da vidimo, kako deluje umeditev v primerjavi z kakiji v zaboju, obranim pred tremi tedni na spodnjem fot.
lp.Vinkoz


Objavljeno: So Nov 29, 2014 8:47 am
Napisal/-a muha
Tule pišejo, da zrele kakije lahko tudi zamrznemo za nekaj časa.

Sadež lahko tudi zamrznemo. Pred tem ga grobo zmešamo z mešalnikom ali pretlačimo, dodamo nekaj kapljic limone in z vsebino napolnimo vrečke ali plastične posode. Zamrznjen kaki je treba porabiti v šestih mesecih, torej nekako do poletja.

Objavljeno: Ne Nov 30, 2014 2:40 pm
Napisal/-a sreco
Kakije mi že leta zmrzujemo. Popolnoma zrele tipote. Brez kakršnih koli dodatkov. Samo zmiksamo jih s paličnim mešalnikom do homogene mase. Hranimo jih v plastičnih posodah. Odtajamo jih na sobni temperaturi ali hladilniku. Če se odtajanim doda malo sladke smetane, so prava sladica. Zdržijo do jeseni, brez, da bi kvaliteta padla.

Objavljeno: Ne Nov 30, 2014 2:50 pm
Napisal/-a muha
Srečo, hvala za podatek iz prve roke. Prav pride , ko se naenkrat umedi več kakijev, kot bi jih želeli sproti pojesti.

Objavljeno: Pe Dec 05, 2014 9:25 pm
Napisal/-a zoyba
Vprašanje za poznavalce kakijev.
Na Krasu (Štorje) bi nasadil približno trideset kakijev. Mi lahko priporočite sorte. ki bi tam uspevale. Sorta Tipo tam že rast. Ostanem samo pri njej ali poskusim še kaj drugega? Kaj pa še kakšne druge sadne vrste (hruške, marelice, fige....) ?
Pa hvala za koristne nasvete!
Lp_________________Robert

Objavljeno: Sr Dec 10, 2014 10:45 pm
Napisal/-a zoyba
Še vedno upam na kakšen koristen nasvet, da mi sezona jesenskega sajenja na pobegne Confused Kako pa kaj Kakiji in divjad?_________________Robert

Objavljeno: Sr Dec 10, 2014 11:39 pm
Napisal/-a battagelli
Dejansko lahko v Štorjah sadiš prav vse sadne vrste,tudi fige.
Urediti si moraš le namakanje.
Brez dobrega namakanja,jaz nebi sadil ničesar._________________Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.