Stran 18 od 31

Objavljeno: Po Jul 11, 2022 8:19 pm
Napisal/-a mfranc
brbr je napisal/a:
Popolnoma dozorel prvi plod paradižnika Sanka. Še ene trije iste sorte so oranžni, veliko pa je belih - bodo kmalu rdeči. Juhu, zaenkrat kaže, da se bomo letos najedli paradižnika in ga bo dovolj tudi za shranke...

Brbr, si ga že kje ocenila?_________________mfranc

Objavljeno: Po Jul 11, 2022 10:16 pm
Napisal/-a muha
tajci je napisal/a:

Kdaj potrgate vrhove, ko predvidite, da ne bo več dozorelo, ali 6, 7 etaža?


V začetku avgusta, ne glede na etažo. Po mojih izkušnjah rabi paradižnik, vsaj tule pri meni, 2 meseca od cveta do zrelosti. September je še kar ugoden za paradižnike, oktober pa le, če imamo srečo.

Objavljeno: To Jul 12, 2022 2:50 pm
Napisal/-a brbr
Mfranc, ne še, še nabiram podatke. Kar se okusa tiče, ga bom verjetno prinesla na kakšno srečanje, da bo vsak sam presodil o njegovi kvaliteti... Glede na to, kakšna gurmanska paradajzarska druščina ste, se bojim dajati kakršno koli oceno glede okusa Embarassed

Začela sem ga gojiti predvsem zaradi njegove zgodnosti. No, pa me je prepričal tudi z drugimi lastnostmi._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: To Jul 12, 2022 4:14 pm
Napisal/-a copatka
Meni so pa moji itak vedno najboljšega okusa, jih nič ne ocenjujem ali primerjam z drugimi 🤣._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)

Objavljeno: To Jul 12, 2022 4:58 pm
Napisal/-a brbr
Sva že dve... Mislim, da nas naši/domači paradižniki nekako udomačijo in so zato za nas najboljši. In prav je tako._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: To Jul 12, 2022 10:05 pm
Napisal/-a MARIJAV
Po dolgem času se še jaz javljam. Prvi zrel paradižnik sem pojedla 30..6.
Tam nekje od 5. julija pa ga 2 veliki familiji imamo že kar dosti za naše potrebe. Najprej je dozorel Gold heart, za njim Volovsko srce, potem Maglia rossa, Blusch, sedaj pa nekaj dni že tudi Polarbear in in ostali češnjevci po malem. Uživajmo v dobri letini._________________Živeti na podeželju je najlepše!

Objavljeno: Sr Jul 13, 2022 9:29 am
Napisal/-a Danilo
Marija, lepo te je spet brat. Par dni nazaj je dozorel "tvoj" prvi Rab orjak. Tudi ostale sortze že konkretno sledijo. Ne vem pa, kako mi je uspelo, da imam letos več težav z kalcijevo gnilobo in to na vseh rastiščih. Približno polovica zorečih ima vsaj manjše tovrstne okvare.Je pa zanimivo spremljati, kako okusnost narašča iz preveč sočno vodene v tiste prave arome, ki jih pričakujem v naslednjih dneh.

Objavljeno: Sr Jul 13, 2022 11:17 am
Napisal/-a mfranc
MarijaV, lepo pozdravljena! Lepo, da se še ukvarjaš z paradižniki. Ti želim, da se boš še mnogo let!

brbr je napisal/a:
Sva že dve... Mislim, da nas naši/domači paradižniki nekako udomačijo in so zato za nas najboljši. In prav je tako.

Brbr, meni se ne mudi, v bistvu moram do prihodnje sezone najti kakšno ne previsoko sorto, za lončni, zgodnejši pridelek. Upam, da mi bo uspelo, tole letošnje čakanje na domače paradižnike je zelo stresno Very Happy_________________mfranc

Objavljeno: Sr Jul 13, 2022 11:50 am
Napisal/-a brbr
MrijaV, kuku, si spet tu Very Happy Super!

Mfranc,
če želiš, lahko prideš naokoli in si sam ogledaš/probaš Sanko.

Moram pa povedat, da so bile v vrečki s semeni (kupljena lani preko spleta) ene tri sorte paradižnikov: dve sorti bolj nizki, cca 1m ali malo več, ena z bolj okroglimi plodovi, druga z bolj podolgovatimi. Ta z okroglimi je taka kot Sanko predstavljajo na spetu. Tretja pa je bil zelo visok košat paradižnik s, kot ringlo velikimi plodovi.
Letos so rastline po višini precej izenačene, le nekaj rastlin je zelo nizkih. te bodo dale bolj malo pridelka, se mi zdi.

Sem pa prečitala, da sanka ni najbolj primeren za gojenje v loncih, ker slabo rodi..._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: Pe Jul 15, 2022 9:19 pm
Napisal/-a mfranc
Brbr, bova "na liniji", trenutno vegetiram, če se ohladi, se mogoče javim.

Še prej se na spletu izobrazim, po spominu se mi zdi, da pa ga ravno priporočajo za v lonce!? Confused_________________mfranc