Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2013

Odgovori
Nadina

Odgovor Napisal/-a Nadina »

Zanimiv je tale Indigo Rose - kako kaj raste oz. se obnese?_________________http://www.youtube.com/watch?v=s0IWwTLibHg
http://www.flickr.com/photos/nadinacm/
viktorh

Odgovor Napisal/-a viktorh »

Nadina je napisal/a:
Zanimiv je tale Indigo Rose - kako kaj raste oz. se obnese?

Raste lepo, ima že poldrugi meter. Lepo cveti in lepo nastavlja. Kaj več pa še ne vem, ker sem ga letos sejal prvič._________________Viktorh
Irenca

Odgovor Napisal/-a Irenca »

Labia, tvoj odgovor je bil premaknjen v drugo temo, a bom vseeno nadaljevala tule.

Odgovor je zelo izčrpen in poučen. Hvala ti, ker si se tako potrudil Smile
Vedela sem sicer, da je za to pretegnjeno rast kriv dušik, ampak tako v detajle kot si razložil, pa itak nimam pojma ;)

Torej, pustila bom, kot je, kaj pa mi drugega preostane. Saj je samo tale tako pretegnjena, ostalih pet je bolj ali manj ok.
Škoda samo, da je ravno Orange banana taka, ker je edina sadika te sorte.
Kaj če odlomim zalistnik, ga ukoreninim in posadim na vrt? Sem za to čisto prepozna?

Labia je napisal:
Citiram:
Glede kodranja listov ( navzgor zarolani) pomeni fiziološko neravnovesje- torej rastlini nekaj ne paše- prehitre spremebe temperatur ali neugodne temperature- ali neenakomerno zalivanje (včasih preveč, včasih premalo).
Če pa so zgubani -zmučkani-zarolani navzdol pa so lahko tudi uši v teh listih ali pa še kaj drugega, da ne bom ravno predolg s tem prispevkom.

Torej, listi niso ne zarolani, ne zmučkani, ampak dobesedno nakodrani.
Za predstavo nekaj fotk (žal je že malo tema in se morda ne vidi najbolje):

Cela rastlina - vidi se pretegnjenost cele rastline in kodranje v vrhovih

Eden od vrhov, kjer se vidi kodranje

Kodranje od blizu

Uši ni, zalivam pa vse enako, ampak je samo ta tako skravžan. V istem koritu sta še Stupice in Zero, pa noben ni tak.
Res je hecno, a ni?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Spomnim se, da je včasih v podobno izjemnih primerih Ivčk za kakšno sorto pojasnila, da je to enostavno njena lastnost. Mogoče gre tu za kaj podobnega?
bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

Meni se zdi popolnoma zdrav. Grem gledat svojo oranžko, pa javim._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Ivčk

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Tudi meni izgleda zdrav. Zvijanje listov je sicer nenavadno, ampak ni razloga za paniko. Dokler ni opaziti razbarvanj, mamoriranosti listov, fleke raznih barv,itd., res ni nič narobe. Orange Banana ima sicer povešave liste, kar je videti na spodnjem delu rastline, ampak tale 'kodravost' je prav lepa in nič nevarna Wink

PS: šibaaam na dopust, se tipkamo čez dober teden!!!
Morski pozdravček, Iva_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Irenca

muha je napisal/a:
Spomnim se, da je včasih v podobno izjemnih primerih Ivčk za kakšno sorto pojasnila, da je to enostavno njena lastnost. Mogoče gre tu za kaj podobnega?

Ja, saj ravno to me je zanimalo in sem spraševala, če ima kdo podobno izkušnjo s to Banano Wink
Irenca

Ivčk je napisal/a:
Orange Banana ima sicer povešave liste, kar je videti na spodnjem delu rastline, ampak tale 'kodravost' je prav lepa in nič nevarna Wink

No, Ivčk, to mi je zelo koristen podatek, da ima ta sorta povešave liste, ker so se mi zdeli res povešeni. Hvala Smile

Ja, skodrani so pa res lepo, ane? Wink

Uživaj na morju in upam, da ti bodo vse prav zalivali doma Laughing
pika

Odgovor Napisal/-a pika »

Irenca, vsi pelati imajo navadno take povešene liste, ki izgledajo uveli, eni bolj drugi manj.

Ivčk, uživaj in misli malo na nas, ki smo zaenkrat še doma Wink
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

mfranc je napisal/a:
31 Maj 2013

Ivčk, Labia, še ena krompirjeva sorta Wink , Brandy Boy F1

Ampak dajem ga za zgled; skoraj tri mesece je životaril v obliki in velikosti zlomljene šibice, mali štrcelj na vrhu pa nekaj zametka listov, verjetno kličnih Rolling Eyes .
Za ne verjet Cool , ni rastel, ni propadel; dva, tri tedne nazaj se je pa zbudil in se začel počasi razvijati.

Ugibam zakaj je bil tak, nad ubogimi koreninami je bila neka zožitev, fiziološki, bolezenski feler, anomalija? verjetno ne virus.
Ko je bil malo večji sem ga obsul z zemljo čez tisto mesto in sedaj raste zelo hitro.

LP

Tale paradajzek na noben način noče postati "normalen" Cool Laughing

Na gredi je približno na višini 30 cm začel nakazovati ločevanje stebla v štiri enakovredne Shocked . Po cca 20 cm so se res napravili štirje vrhovi, trenutno visoki po 10 cm ...

Ni pod razno ni prostora za 4 vrhove, na palici je še ena sadika - največ dva bom pustil Rolling Eyes .

Operacija enojajčni siamski četvorčki vrti oči Very Happy .

LP_________________mfranc
Odgovori