Kumare - Cucumis

Odgovori
češnca

Odgovor Napisal/-a češnca »

Letošnja sezona solatnih kumar je rekordna. Toliko jih ni bilo še nikoli: odnašamo jih v vedrih in z njimi zalagamo vse blizu in daleč.
Za nameček so iz zimskega komposta, s katerim so pognojene kumare in se seveda pozimi ni segrel, na isti gredici odgnale prostovoljke: bele patišonke, dve skrižani zimsko-poletni buči in lagenarija, ki spomladi v lončku ni kalila in se je substrat s semenom vred vrgel v kompost.

Popolna norišnica. Laughing
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

češnca: sosedje gotovo nimajo nič proti, kaj? Wink

Naše letos krotim po navodilih, naj bi se stranske poganjke sproti odstranjevalo. Zaenkrat izgleda uspešno, plodov je manj so pa zato precej večji. Laže jih je razpeljevati po ograji. Imam samo bele iz semena one iz zgornje slike.
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Tudi pri nas leto kumar, prava norija. Ampak ... ampak mora biti vedno. Pred dnevi sem jih utrgala osem, da sem prišla do ene, ki ni bila grenka. Prav tako norijo bučke. Te vsaj grenke niso nikoli.
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Češnca, Melona, katere sorte solatnih kumar pa imata? Jaz imam rada Slice King F1, a je težko dobiti sadike. Ko bi jih jaz rabila, jih ponavadi že zmanjka Rolling Eyes . Super so, ker so čisto navadne kumare (z bradavicami, ne tiste dolge, ne armenske ...), zelo plodne in ne grenijo. Ko mi skrinja že poka po šivih od njih, jih začnem pa pobirati majhne in vlagati.
Letos sem komaj dobila še tri sadike, a so bile že bolj boge in so se na dveh pojavile uši. Eno sem uspela rešiti, druga je pa podlegla. No, tudi iz dveh bo kumar več kot dovolj Very Happy ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

copatka: semenarna ima v ponudbi tudi semena teh kumar. Po mojih izkušnjah seme kumar ohrani kaljivost vsaj 5 let in več, se ti jih splača nabaviti .

melona:
grenke kumare - kaj je to? Odkar imam svoje seme, s tem nimam več težav.
copatka

Muha, vem Wink . Ampak za vzgojo sadik imam jaz eno samo primerno okno. Mogoče bom res probala stlačiti tja še ene par sadikic kumar, zdaj ko imam skoraj vse paradajzke kot zimsko setev v topli gredi. Prej je bila pa čisto prevelika gužva na tej okenski polici Rolling Eyes ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Copatka, ni pa ovire, da posadiš nekaj semen nekje konec aprila (ali malo prej) v lonček in v rastlinjaček. In potem posadiš, imaš 2. rundo kumar po lastni želji.
Pa hvala za info o uporabni sorti, kumar, tudi jaz imam raje navadne, ne one doooolge.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

copatka: si za poskus? Sej okrog 20. aprila, do vznika imej nekje na toplem in temnem, ko pokukajo na dan pa k paradižnikom iz zimske setve. Mogoče si se obneslo?
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Copatka, po eno sadiko od teh štirih.

copatka

Hvala, dekleti, sta me prepričali Very Happy . Bom kupila seme.

Metuljc, res so fajn tele kumare. Jaz sem bolj konzervativne sorte in me razne dolge, bele, armenske ... ne prepričajo. Prvič sem pred leti dobila sadike pri Mazeju, že dve leti jih pa ni imel več. Prvič je bilo menda seme od Semenarne čisto zanič, lani ga pa zaradi korone nekako ni uspel dobiti iz tujine, ali nekaj takega.
In ko jaz začnem enkrat konec maja iskati po vrtnarijah te sadike, me samo čudno gledajo, ker so jih vendar vsi kupovali že marca in aprila Rolling Eyes .

Res je najbolj ziher - uzdaj se u se i u svoje kljuse, a ne? Wink_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Odgovori