Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Figa, smokva - Ficus carica

Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Naša je poleti imela redni program, ker je bila namakana, sicer manj kot jablane, a vendarle - tudi ne rabi toliko. Tako da je ta jesenska eksplozija čisti bonus povrh že tako zelo dobre poletne runde, ko jih je bilo prvič toliko, da se tudi pri profi sadježeru v hiši ni dalo sproti porabiti.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Jaz sem jih tudi danes našel še 10. So še vedno čisto solidne za pojest.
Zadnjih 5 pa bo najbrž v četrtek ali pa konec tedna. Ja, letos sem se jih pa res najedel !
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Konec koncev, kaj pa naj človek počne novembra drugega kot nabira fige

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Enako pri nas, so pa sedanje dosti manjše, rade pokajo in hitro jih je treba pobrati, da ne splesnijo, sploh po tem dežju.

Danes sem odkrila nekaj pozabljenih v posodi, lepo so dišale po fermentiranem sadju, čisto enako, kot v sodih, kjer se sadje fermentira pred kuhanjem žganja. Pa sem se spomnila, da so v naših krajih nekateri zaslužkarski žganjarji kupovali fige in jih primešali k ostalemu sadju za večji "pridelek". Samo, da to žganje menda ni bilo kaj prida.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Ja, plesen je lahko že kar problem. Sladkor pa je še vedno zelo dobro razvit, kar je tudi skladno s tvojim spominom glede žganjarjev.

Na splošno, kakor je to leto bilo sprva videti grozeče, je pridelek pravzaprav vsega razen malin pri nas odličen. Maline so kot malo bolj vlago-ljubna zadeva s plitvimi koreninami vendarle občutile razmere. Pa tudi tu bi se lahko morda nekoliko bolj potrudil, jih zajel v namakalno rotacijo z jablanami (ki so je bile skrajno vesele) in bi pokrili še to.
Hrast

Odgovor Napisal/-a Hrast »

Ima kdo Longue d'Août in kako se obnese pri nas?_________________Figa v srcu.
FB Slovenske fige
Dolenjska
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Pri meni letos slabo kaže za prvi rod.
Je že izgledalo, da so vse tri fige lepo prenesle aprilsko ledenico.
Brebe so se začele debeliti in je kazalo, da bo kar nekaj plodov ( sicer manj kot lani ), ampak zdaj pa rjavijo, venijo in odpadajo.
Škoda ... moram znanca iz vasi vprašati, kaj ima on to za eno figo, ki je polna plodov in so zdaj že skoraj za velikost oreha !?
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Moja figa se je preselila skupaj z mano iz bloka, kjer je bila parkirana na balkonu. Zdaj je bila od aprila ob severni steni, v toplejših dneh sem jo dajala bolj na odprto na sonce, zadnje čase je večinoma tam.
Ima eno samo figo, ki pa je že večja od oreha.
Otroci so jo že opazili - upam, da jo dočakam Wink_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Tudi moja lepo kaže.
Letos sem spet takoj, ko so se pričele formirati male figice, obesila na figo belo ploščo. Zakaj? Ker so mi prej, preden sem pričela s to prakso, na tla popadale skoraj vse fige prvega rodu. Lani s pomočjo plošč skoraj nobena, letos izgleda podobno. Razmišljala sem, da fige "cvetijo" pravzaprav takrat, ko so figice še čisto male in da škodljive muhe ravno takrat zalegajo jajčeca. Lahko, da nimam prav in so v igri drugi parametri, a dokler fige ostajajo na drevesu, ostajam pri tej praksi.
Uporabniški avatar
Seasmoon
Kraj: Obala

Odgovor Napisal/-a Seasmoon »

Lani smo imeli zelo veliko fig. Letos pa ni niti ene fige na figi. Smo čist šokirani, ker to se nam še nikoli ni zgodilo. Moramo ugotoviti, kaj je vzrok tega.
Life is like a game ... play it ...

Slika
Odgovori