Stran 172 od 206
Objavljeno: Pe Sep 04, 2015 1:22 am
Napisal/-a Plamenka
Orhy, saj ne rabijo veliko prostora. Imam/imela sem pa 80 sadik, kar je veliko preveč. Naslednje leto bo več Jalapenov, ta hude bom pa imela samo po en lonec vsakega.
Guindilla Roja se je dobro obnesel in zelo roden je. Žal je moral ven, razen ene rastline, ker res ne vem, kaj naj počnem z vsemi temi plodovi.
Objavljeno: Pe Sep 04, 2015 1:28 am
Napisal/-a mfranc
Plamenka, lepa mavrica; kaj niso čiliji en krasen sadež .
Še hči, ki jih skoraj ne povoha, občuduje njihovo barvitost, žarenje njihovih barv.
Plamenka je napisal/a: |
Maya Red, Makedonskega in Guindilla Rojo sem že populila ven vse razen po eno rastlino, ker nimam kam s toliko čiliji. |
He, he, sam sem se že zdavnaj "rešil" celega kupa lončkov; vsi Santake, in Super chili, pa veliko lončkov z Jalapeni ...
Res že malo pretiravamo - po drugi strani se sprašujem, kako bi se krotil, če bi imel dovolj prostora. Toliko sort bi bilo še za sprobat .
LP_________________mfranc
Objavljeno: Pe Sep 04, 2015 1:32 am
Napisal/-a Plamenka
Res je, zelo so lepi, barviti.
Kar se probavanja tiče, se mi zdi, da je nekaj let zanimivo, potem si pa izbereš nekaj najljubših sort in ostaneš pri njih.
Objavljeno: Pe Sep 04, 2015 1:51 am
Napisal/-a mfranc
Plamenka je napisal/a: |
Kar se probavanja tiče, se mi zdi, da je nekaj let zanimivo, potem si pa izbereš nekaj najljubših sort in ostaneš pri njih. |
Se strinjam, in to sem tudi sklenil v "trenutku treznosti" .
Drugo leto imam še kupljena semena nekih sort; drugače pa, kar se okusa tiče in uporabnosti, sem precej razčistil in potešil firbec.
mfranc je napisal/a: |
Mimogrede, reklamiral sem Paper Lantern pri Thompson & Morgan ... |
Moram še dodati, da mi tudi njihov Jalapeno Summer Heat ni čisto OK.
Še nisem imel sorte, ki bi bila tako skromna, netipična, kar se znanih jalapenskih kožnih razpok tiče. Moram ob priliki pofotkati, da vidijo gojitelji, ki to sorto imajo, ali so jo imeli .
LP_________________mfranc
Objavljeno: Pe Sep 04, 2015 10:04 am
Napisal/-a Trocki
Koliko časa približno sušite semena čilijev na sobni temperaturi da so primerna za spravilo?
EDIT: Semena čiljijev, ne plodove @Mfranc. Nazadnje urejal/a Trocki 04 Sep 2015 12:30; skupaj popravljeno 1 krat
Objavljeno: Pe Sep 04, 2015 2:22 pm
Napisal/-a mfranc
Huh, sploh ne vem če se splača čilije sušiti, oziroma "cmariti" na sobni temperaturi .
Sedajle sušim Habanere v el. sušilniku, pri 50 °C; 2 x po 10 ur so že dali skozi, pa še niso čisto suhi. Res so bili platoji, 5 komadov, nabasani s čilijem, sedaj so se že dobro skrčili. Dobijo še osem ur poceni toka, pa morajo biti popolnoma suhi.
LP_________________mfranc
Objavljeno: Pe Sep 04, 2015 3:28 pm
Napisal/-a Spiridon
Semena na sobni temperaturi sušim 10 dni. Verjetno so suha že prej, ampak "ziher je ziher". Posušena pakiram v plastične ZIP vrečke
z nalepko, nato pa do sejanja shranim v spodnjem predalu hladilnika.
LP
Objavljeno: Pe Sep 04, 2015 4:20 pm
Napisal/-a Zelenc
Eh, jest letos ne bom hranil lastnih semen za čilije, jih bom raje preko spleta kupil. Tako ali tako bo za moje potrebe zadoščal izbor kakih treh vrst, predvsem imam v mislih habanero, ker mi je od vseh do sedaj preverjenih daleč najbolj okusen. Pa še kresne prav konkretno.
Me pa zanima sledeče: a je kakšna vrsta primerna za celoletno rast v stanovanju oziroma ali se da uspešno gojiti (npr) habanero tudi pozimi?
In še - katera superhot sorta je dokaj preprosta za vzgojo? Sprašujem, ker mi Bhut Jolokia že dve leti ni uspela, posebne sreče nisem imel niti z Morugo.
Objavljeno: Pe Sep 04, 2015 7:35 pm
Napisal/-a Spiridon
Kolekcija 2015
Blago pekoča, srednje pekoča, zelo pekoča
LP