Stran 173 od 206

Objavljeno: Pe Sep 04, 2015 11:34 pm
Napisal/-a choco_chili
Zelenc, res je, da je moj chocolate habanero celo leto v akciji. Na srečo imam veliko okno z dovolj svetlobe in toplote in mu kar ugaja nad radiatorjem.

Spiridon, huda kolekcija. Če si zainteresiran za kakšno menjavo, me lahko kontaktiraš. Me zanima okus kakšne tvoje omake, glede na to, da si omenjal, da so ti bolj všeč naravnejši azijski okusi.

Objavljeno: Pe Sep 04, 2015 11:42 pm
Napisal/-a robert
Naša malenkost.Upam,da bo drugo leto bolje-vsaj kakšna izkušnja več.
Ostali pa imajo več cvetov,kot plodov-mogoče pa še kaj rata iz njih.







Objavljeno: Pe Sep 04, 2015 11:47 pm
Napisal/-a Spiridon
choco_chili je napisal/a:
Spiridon, huda kolekcija. Če si zainteresiran za kakšno menjavo, me lahko kontaktiraš. Me zanima okus kakšne tvoje omake, glede na to, da si omenjal, da so ti bolj všeč naravnejši azijski okusi.

Niso kaj posebnega. Desni dve sta narejeni po mojem okusu, leva pa po okusu moje žene. V nobeni ni sadja...
Če boste kaj hodili po Mariboru, se lahko zmeniva in vam rade volje odstopim kak primerek.


LP

Objavljeno: Pe Sep 04, 2015 11:50 pm
Napisal/-a Spiridon
Lepi so @robert, se vidi, da jim paše v rastlinjaku. up


LP

Objavljeno: Pe Sep 04, 2015 11:56 pm
Napisal/-a robert
A do takšnih omak,kot jih delate vi,mi pa še manjka veeelikoooo prakse.

Objavljeno: So Sep 05, 2015 12:43 am
Napisal/-a Spiridon
robert je napisal/a:
A do takšnih omak,kot jih delate vi,mi pa še manjka veeelikoooo prakse.

Eh @robert, te kuhane niso noben kunšt. Na spletu najdete receptov kolikor hočete. Če imate vsaj malce žilice za kuhanje in če potem še malo
poeksperimentirate s sestavinami in začimbami, boste zlahka našli svojo "dobitno" kombinacijo. Laughing
Večja "umetnost" je priprava fermentiranih omak (pa ne one Sriracha omake "v treh dneh", katere recept je objavljen na YouTube!) kajti prava
fermentacija traja par tednov, nakar sledi prekinitev, dodelava z začimbami in potem še par tednov "staranja". Vse skupaj že kar malo spominja
na kletarjenje, ko mojstri kletarji iz povprečnega mošta uspejo narediti vrhunsko vino... Wink


LP

Objavljeno: So Sep 05, 2015 7:47 pm
Napisal/-a julijak
Letos prvič sušim semena čilijev, pa sem opazila, da se robovi pri nekaterih semenih obarvajo na rjavo. Ali potem ta semena niso kvalitetna? Zakaj sploh pride do tega? Sem iskala po spletu razlago, pa je ne najdem Crying or Very sad

Objavljeno: Ne Sep 06, 2015 12:11 am
Napisal/-a Spiridon
Za dobro kaljivost obstaja neko splošno pravilo, kri pravi, da naj bi imela vsa semena čilijev, katera nameravamo sejati, lepo svetlo lupino
brez kakršnih koli temnih madežev. Izjema pri tem je sorta Rocoto, katerih semena so črne barve. Rjavo obarvan rob ali potemnelost običajno
kažeta na obolelost, tudi jalovost ter na začetek propadanja semena zato je njegova kaljivost precej vprašljiva.


LP

Objavljeno: Ne Sep 06, 2015 1:22 pm
Napisal/-a Ivčk
julijak je napisal/a:
Letos prvič sušim semena čilijev, pa sem opazila, da se robovi pri nekaterih semenih obarvajo na rjavo. Ali potem ta semena niso kvalitetna? Zakaj sploh pride do tega? Sem iskala po spletu razlago, pa je ne najdem Crying or Very sad


Razlog za rjave robove pri suhih semenih čilija so ponavadi prezgodaj pobrana semena oz. nedozorelost semen.
Semena so verjetno bila pobrana iz premalo zrelih čilijev (recimo še zelenih) ali pa niso bila oprašena in so zato to samo 'lupinice' semen, sem pa kje pa se najde še kako dobro seme vmes.
Taka semena tako ne bodo kalila.

Druga možnost pa je, da se na semenih pojavlja plesen, ki ob odmrtju porjavi in pusti obarvanost na robu semen. To se ponavadi zgodi, če semena sušimo še pritrjena na peceljni del plodu, torej, jih ne ločimo od mrene pred sušenjem...._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A

Objavljeno: Ne Sep 06, 2015 7:20 pm
Napisal/-a Zelenc
Koliko časa so uporabna npr letošnja semena? Bral sem različne izjave od enega do petih let, pa me zanima vaše mnenje.