Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Figa, smokva - Ficus carica

mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Seasmoon je napisal/a:
Fige nikoli ne razočarajo. Pa, če prvo rundo izgleda bolj slabo, pol nadoknadijo z drugo rundo in s tretjo rundo. Fige ne zatajijo.

Tretjo rundo... ?
Sem bil prepričan, da to obstaja le v toplejšem delu Sredozemlja, v Španiji, na Portugalskem... Katera sorta daje tretji rod na naši Obali?
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

muha je napisal/a:
Pred 14 dnevi je dozorela prva bavarka. Ostale se pa kar kujajo. Še vedno so zelene in trde. Drugi rod jih pospešeno dohiteva. Kmalu ne bo več razlike med prvim rodom in tistimi iz drugega, ki so pohitele. Confused

Točno tako je pri nas. Lansko leto je prvi rod dozoreval v drugi polovici junija, letos še julija prakticno nič. Je pa nenormalno veliko plodičev drugega rodu. Tole deževje jih je najbrž spodbudilo v rasti. Upajmo, da ne bodo potem tudi prekomerno odpadali in bo jesen topla... Tudi čajote so podobno zmešane, 1 mesec v zaostanku z rastjo.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Da se še jaz "pohvalim" s svojo Petite Negri, alias Negra, alias Negro Wink .

Letos je res nemarno pomrznila. Ostali so počrneli vršički, s katerimi nisem vedel kaj storiti. Pustil sem naravi da naredi svoje. V veliki večini sta 10 do 20 cm nižje pognala dva močna,
nasproti rastoča vršička. Pozebli vršiček se je skrčil na nekaj centimetrov, tri do pet centimetrov, in pognal dva čisto zakrnela vršička. Tudi za te štrclje še ne vem kaj bi storil .... Rolling Eyes da premislim .

Je pa letos pritlikava sorta figica dobesedno ponorela, ponavadi je naredila poganjke med 15 do 20 cm, letos pa jih je velika večina dolgih 40 cm!
Tako da je že skoraj dosegla maksimalno končno višino, 4 - 6 čevljev . Eni ji pripisujejo največ štiri čevlje višine .... Confused

Je tudi polna majhnih figic; jih pa še nič ne uvrščam v rubriko "predvideni pridelek", se jim še marsikaj lahko zgodi do jeseni Wink .

Glede na podvojene poganjke, plus še druge, normalne, je postala prava kuštra! (se oproščam, Melona :-) )
Kar mi pušča dilemo, rezati ali ne rezati; in kdaj .... Rolling Eyes_________________mfranc
Uporabniški avatar
Seasmoon
Kraj: Obala

Odgovor Napisal/-a Seasmoon »

turnogo je napisal/a:
Ali so ze zrele fige v slovenskem primorju?

Moje še niso. Jaz jih obiram jeseni.
Life is like a game ... play it ...

Slika
GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Moja figa je polna kot lani! Res pa prvega rodu ni bilo, vse padlo dol, od drugega večina. Tretjega obilo, krasnega. Vsekakor v sledeče nisem prepričan, a zdi se mi, da so se plodovi drugega rodu zmanjšali, saj so zdaj vsi skoraj enake velikosti :-o
Pa ne pišem zaradi tega. Sem v okolici D.Toplic, na sončni strani doline, strmina in ilovica, močnega vetra obilo (čeprav zadnja leta manj kot prej).
Ko poleti ležim v viseči mreži, je povsem kot na morju - zaradi glasnih škržatov. Moji dragi z druge strani doline ni jasno, zakaj pri meni so, pri njej pa le črički, pa ima fantastično posest z vrhunsko zasaditvijo - ni da ni! Ta teden je tule prav fino vreme, tudi sonca obilo in ko so škržati žagali na polno, sem naredil podroben obhod z namenom, da kakega izsledim. Presenečenje: izkazalo se je, da so le na borovcih in figi (ki je orjaška). Videl nisem sicer nobenega, so pa utihnili, ko sem prišel bliže.
>> Zato jih nima! :ne, ne
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

mfranc je napisal/a:
Tako da je že skoraj dosegla maksimalno končno višino, 4 - 6 čevljev . Eni ji pripisujejo največ štiri čevlje višine .... Confused

Aha, zgodba kot naša Little Miss Figgy Smile
Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

Na eni figi ki sili pod balkon je precej teh živalic. Naredi si šotor iz pajčevine.
Gosenica na sliki je velika cca 20 mm.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Tudi meni znana stvar, a letos manj pogosta, kot preteklih par let.
Tudi smrdljivcev je letos manj, bogomolk letos še ni bilo...

Na splošno opažam, da je figa postala priljubljen gostitelj kar lepega števila žuželk, ki ji pa v večini niso moteče.
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Figov molj je to v zapredku. Tudi pri meni lansko leto pogost, letos ga skoraj ni.

Končno so začele zoreti fige prvega rodu. Drugi rod je zelo obilno zastavil, a je vprašanje, če mu bo uspelo dozoreti. Pustimo se presenetiti.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Fige zorijo kljub dežju.
Zadnje dni mi je bilo vse kaj drugega na skrbi, kot fige, danes pa grem slučajno mimo po opravkih in vidim, da jih je že kar nekaj lepo temno obarvanih. Ampak: najbolj zrele in najlepše so že vse izvotljene od ptičev. Pa naj še kdo trdi, da jedo ptiči sadje le, če jim manjka vode. Rolling Eyes
Odgovori