Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Bolezni in škodljivci paradižnikov

Odgovori
Ivčk

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Ponavadi škropim ob osmih zjutraj. Kapljice rose me ne motijo, prav lepo se vse skupaj posuši že do desete ure, ko sonce še ni tako močno, da bi ožgalo rastline.

Kar je rosnih kapljic, tako in tako dodatno obteži še škropivo in vse skupaj v bistvu steče po rastlini navzdol, kot bi rastlino odcedila. Zdi se mi pa, da te rosne kapljice s scejanjem omogočijo tudi boljšo razporeditev škropiva po rastlina, ker je le ta že nekoliko omočena.
Tako prakticiram že dolgo časa in do sedaj se mi je še vedno lepo obneslo..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
MARIJAV

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Tisti rjavi del ob peclju sem tudi jaz našla na parih zelo debelih in ploščatih paradižnikih, pa sem mislila, da mu škodi voda, ki se med dežjem in v rosi nateče v to vdolbinico Embarassed . Sreča, da nisem plodov odtrgala, ker sem mislila, da je pri peclju gnil....._________________Živeti na podeželju je najlepše!
pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

Včeraj postrgal vsa stebla in liste od plesni. Šprical z sodo bikarbono,son. olje in malo detergenta za posodo in voda. Sedaj pa ne vem sledeče: je tole od plesi ali premočna mešanica od včeraj?
Hvala
Naj potrgam ali počakam?

_________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Pajo, sožalje Smile , plesen. S takimi plodovi, kot je na drugi fotki eden na levi, sta bili moji dve sadiki, od katerih sem se poslovila v petek ali četrtek.
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Ja, Pajo, plesen se ti je že precej razširila. Odstrani vse obolele liste in postrgaj vse plesnive dele na steblih, če tega ni preveč. Na 4. sliki imaš spodaj na steblu še nekaj lis za postrgat. Ne vem, če bo soda še pomagala, mogoče bi poskusil s čim močnejšim.

In spet bo ohladitev in dež, to pomeni še več bolezni. Crying or Very sad
Gringo

Odgovor Napisal/-a Gringo »

Je kdaj kdo tole videl pri sebi?
Kaj bi lahko bil vzrok?

Od polovice gor zakrnela rastline, tanke vejice, zviti listi. 1. polovica pa ima plodove lepe.
Sicer ta sorta mi ima veeeelike težave s kalcijem, skoraj vsi plodovi so spodaj črni.

Nazadnje urejal/a Gringo 07 Jul 2014 00:04; skupaj popravljeno 1 krat
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Gringo, zmanjšaj prosim sliko, se bo bolje videlo.
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

kako vsi takoj ugotovimo kaj je za ena bolezen. imamo pa v bolniškem slovarju cca 3 bolezni katere obračamo. a paradižnik ima bolezni ohoho.

strokovnjak v agro... mi je razložil, da to kaj ima Pajo, Marjav in jaz ni plesen. zatrdil je da se ta pojavlja v 8-mem mesecu. žal nisem imela vzorca da potrdi.

Pajo to ni od sode bodi brezskrbi, jaz sem to karkoli je že imela pred špricanjem. listove trgam. tehnika praskanja po steblu mi se zdi nesmislna, saj rastlino bolj poškodujemo in izpostavimo drugim bakterijam kot, da bi jo zaščitili. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

Gringo, super je ta velika slika, a bolj uporabna za na steno ko za rač., zato prosim tudi jaz, ukrepaj in zmanjšaj. hvala. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Voda, to zdaj naj bi bila zgodnja paradižnikova plesen, ki naj sicer ne bi bila tako nevarna, kot tista avgustovska, vsaj tako je nekoč razlagala Ivčk. No, karkoli že to je, občutek imam, da se letos zelo hitro širi.

Madeže plesni s stebel sem pa že večkrat postrgala, postrgano mesto pa takoj poškropila z biosodinim fungicidom in tako rešila že precej paradižnikov pred širjenjem plesni. Tudi ko obtrgujemo zalistnike, so ranjena mesta izpostavljena bakterijam in pogosto paradižnike tudi po redčenju poškropim s sodo.
Odgovori