Jaz letos prvič s plesnijo nimam težav. Pa so paradižniki preveč skupaj.. nasploh sm na začetku sezone klela, kako zelo povprečen je tale češnjevec, pa zdaj vzamem nazaj. Je moker, da kaplja z njega.. on pa kr po svoje... Največji grozd jih ima 30 komadov.
muha napisal/-a: ↑So Avg 23, 2025 7:22 am
Senčenje z drevesi je lahko tudi dvorezen meč. Pravijo, da kolikor obsega krožnja, toliko kvadrature spodaj preprežejo korenine...
Ojoj, seveda, pozabila sem pojasniti, da sliva in češnja rasteta pod meter visoko škarpo vrta in skoraj dva metra stran od nje. Dobro, da si omenila, bi lahko morda koga celo zavedlo takole na pol opisano senčenje.
Tole mono od Dark Galaxy sem nameravala prinesti 11. 8. na Paradajzmanijo, ker je imel že teden prej viola ramena. Evo, še dva tedna je potratil, da je ves prave barve, tudi spodaj. Lenoba ena!
Prejšnji teden sem delal sataraš za ozimnico, paradižnik nabavil v bližnjih rastlinjakih ob Krki. Dobil sem zrelega, a veliiikega, meni grozljivega. Ma ni šans, da bi takega jedel, pa ga obožujem. Za predelavo je OK, okus dajo itak začimbe.
Pišem pa zato, ker so bila v marsikaterem že vzklila semena - kar sem videl prvič in ni nek lep pogled. V tem stilu: https://x.com/Socialka22/status/1871480 ... 02/photo/1
Sortna značilnost ali vpliv raznih dejavnikov?
Mogoče obojega nekaj in pa prezrelost. Sem in tja se pojavi, tudi tule na Gartlcu o tem ne berem prvič, ni pa pogosto. Podobno se lahko zgodi pri fermentiranju semena, če ga predolgo pustimo v tekočini na toplem.
Tako večino paradižnika sva z drago prdelala v omako , sedaj je ostal le za sprotno pripravo solate . Sem pa letos sadid "pomedorčke" zdraven krompirja in moram reči da to res ni dobro.
Tako da drugo leto stroga ločitev na več kot 500 metrov
Je pa res , da sem letošnjo letino sadil vsaj 2 meseca kasneje kot bi moral in se to pozna pri zorenju.
Iskra, kako se pa vidi, da družba dveh razhudnikovk ni dobra družba? Saj vem za to zakonitost, pa me zanima konkretno, kako se kaže pri tebi.
Moji paradižniki še kar lepo zorijo, a v vsem tem dežju tudi veselo pokajo. Tegale sem slikala dopoldne, je na sveže počen. Najedla sem se jih do sitega, a ne prenajedla. Zdaj mi ne preostane drugega, kot da vkuhavam.
Porežeš liste ki so okuženi. Prav tako plodove. Rastline pa pusti... tudi popolnoma črne so se mi dve leti nazaj v takem času v 14 dneh nazaj pobrale in paradižniki so dozorevali do sredine novembra, ko jih je pobrala slana.
Letos na srečo še ni kaj dosti plesni. Zelo pa zamuja zorenje.