Paradižnik 2025

Odgovori
Beki

Re: Paradižnik 2025

Odgovor Napisal/-a Beki »

Jaz letos prvič s plesnijo nimam težav. Pa so paradižniki preveč skupaj.. nasploh sm na začetku sezone klela, kako zelo povprečen je tale češnjevec, pa zdaj vzamem nazaj. Je moker, da kaplja z njega.. on pa kr po svoje... Največji grozd jih ima 30 komadov.

Slika Slika Slika Slika
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

muha napisal/-a: So Avg 23, 2025 7:22 am Senčenje z drevesi je lahko tudi dvorezen meč. Pravijo, da kolikor obsega krožnja, toliko kvadrature spodaj preprežejo korenine...
Ojoj, seveda, pozabila sem pojasniti, da sliva in češnja rasteta pod meter visoko škarpo vrta in skoraj dva metra stran od nje. Dobro, da si omenila, bi lahko morda koga celo zavedlo takole na pol opisano senčenje.
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Tole mono od Dark Galaxy sem nameravala prinesti 11. 8. na Paradajzmanijo, ker je imel že teden prej viola ramena. Evo, še dva tedna je potratil, da je ves prave barve, tudi spodaj. Lenoba ena!

Slika
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

AB: Pa take lepe in bogato obložene sadike! Naj plesen še malo počaka.

Beki: tista zemlja tam pri tebi ima v sebi nekaj čarobnega glede na to, kako vse raste in uspeva. :D

Melona: bolje pozno kot nikoli. Lepotec!
GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Prejšnji teden sem delal sataraš za ozimnico, paradižnik nabavil v bližnjih rastlinjakih ob Krki. Dobil sem zrelega, a veliiikega, meni grozljivega. Ma ni šans, da bi takega jedel, pa ga obožujem. Za predelavo je OK, okus dajo itak začimbe.
Pišem pa zato, ker so bila v marsikaterem že vzklila semena - kar sem videl prvič in ni nek lep pogled. V tem stilu:
https://x.com/Socialka22/status/1871480 ... 02/photo/1
Sortna značilnost ali vpliv raznih dejavnikov?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Mogoče obojega nekaj in pa prezrelost. Sem in tja se pojavi, tudi tule na Gartlcu o tem ne berem prvič, ni pa pogosto. Podobno se lahko zgodi pri fermentiranju semena, če ga predolgo pustimo v tekočini na toplem.
iskra
Kraj: Lokev , Boa , Vinica

Odgovor Napisal/-a iskra »

Tako večino paradižnika sva z drago prdelala v omako , sedaj je ostal le za sprotno pripravo solate :D .
:? Sem pa letos sadid "pomedorčke" zdraven krompirja in moram reči da to res ni dobro.
Tako da drugo leto stroga ločitev na več kot 500 metrov :D
Je pa res , da sem letošnjo letino sadil vsaj 2 meseca kasneje kot bi moral in se to pozna pri zorenju.
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Iskra, kako se pa vidi, da družba dveh razhudnikovk ni dobra družba? Saj vem za to zakonitost, pa me zanima konkretno, kako se kaže pri tebi.

Moji paradižniki še kar lepo zorijo, a v vsem tem dežju tudi veselo pokajo. Tegale sem slikala dopoldne, je na sveže počen. Najedla sem se jih do sitega, a ne prenajedla. Zdaj mi ne preostane drugega, kot da vkuhavam.

Slika
Beki

Odgovor Napisal/-a Beki »

No, pa smo tam. Plesen je na debeli megli prijahala tudi do nas.

Slika Slika

Mam kako šanso dozoreti ta zelene grozde, ali gre za situacijo "piši propalo"?
aladin
Kraj: radovljica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a aladin »

Porežeš liste ki so okuženi. Prav tako plodove. Rastline pa pusti... tudi popolnoma črne so se mi dve leti nazaj v takem času v 14 dneh nazaj pobrale in paradižniki so dozorevali do sredine novembra, ko jih je pobrala slana.

Letos na srečo še ni kaj dosti plesni. Zelo pa zamuja zorenje.
Odgovori