Stran 19 od 21
Objavljeno: Sr Apr 12, 2017 10:35 pm
Napisal/-a Mesar
Tudi jaz bi vsaj eno. Bi se oglasil en dan po praznikih.
Objavljeno: Sr Apr 12, 2017 11:14 pm
Napisal/-a pep
Muha nimam pojma kakšne breskve imaš, vem pa , da kot vinograniško imenujemo večino necepljenih dreves , ki so zrasle iz koščic, ki pa so zaradi medsebojnega opraševanja vsaka malo drugačna pa vseeno dobra. Vidim pa, da moje mneje,nekaterim ni všeč, čeprav je to praksa mnogoletne vzgoje tega sadja.
Objavljeno: Če Apr 13, 2017 12:15 am
Napisal/-a metuljc
Pep, pojasni nam, katere so potemtakem zate vinogradniške breskve, če zate niso te, recimo, ki jih ima muha že desetletja.
Konec koncev pa je znano, da so breskve večinoma samooplodne.
Objavljeno: Če Apr 13, 2017 12:22 am
Napisal/-a krnekdo
muha je napisal/a: |
pep, da ne mešaš mojih sadik s tistimi, ki vzklijejo iz koščic žlahtnjenih breskev? Tiste običajno rodijo poleti.
Moje sadike so potomke necepljene stare sorte, ki zori jeseni in je precej bolj odporna na kodravost. |
In tvoja se je pa zmešala s kero? Garantiraš, da v okolici nekaj km ni nobene žlahtne breskve?
metuljc je napisal/a: |
Konec koncev pa je znano, da so breskve večinoma samooplodne. |
Seveda so. Ampak samooploditev lahko garantiraš le, če v dosegu opraševalcev ni nobene druge breskve.
Objavljeno: Če Apr 13, 2017 8:44 am
Napisal/-a muha
1.) Mesar, lpmami, zabeleženo in rezervirano. Proste so še 3 sadike.
2.) lpmami: so od tistega drevesa ja, od katerega sem sadeže prinesla na "kavico"
3) krnekdo: ne, ne morem garantirati, da v bližini ni žlahtnih breskev, čeprav prav veliko že ne. Nekako domnevam, da pri teh starih sortah prevladajo geni iz preteklosti. Pokazatelj, da gre za "pravo vinogradniško" mi je dejstvo, da zori šele septembra, da so sadeži manjši in imajo značilen okus.
Imela sem se priliko tudi že ukvarjati s sejanci žlahtnih breskev. Ti so po pravilu rodili takrat, kot matično drevo, se pravi poleti.
Zame so "vinogradniške" tiste in le tiste, ki zorijo septembra, so značilno grenkljatega okusa, meso se loči od koščice. Meso je bodisi belo (zunanjost sadeža belo-rožnata) , bodisi temnordeče (zunanjost sivozelena). In te so, vsaj kar sem imela izkušenj dosedaj, znatno bolj odporne na kodravost, kar za sejance žlahtnih ne velja.
Objavljeno: Če Apr 13, 2017 10:01 am
Napisal/-a mil
Pozdrav
Tudi jaz prosim za eno sadiko, se mi je ena breskvica čez zimo posušila, koščice, ki sem jih dobila od tebe pa še ne kalijo ( vsaj videti še ni)
Hvala
Lepo bodi, Mil
Objavljeno: Če Apr 13, 2017 11:23 am
Napisal/-a muha
mil, dobiš.
Predlagam pa vsem, ki boste dobili sadike, da jih čimprej posadite na stalno mesto. V lončku se zemlja hitro izsuši in sadika propade, če ne bdimo nad njo ravno vsaki dan. Do sajenja jih imejte zato raje v polsenci. Ne škodi, če jih začasno z lončkom vred zakopljete v zemljo.
Navodila dajem zato, ker sem doslej razdelila že kar nekaj sadik a so izgleda vse propadle .
Prosti sta še 2 sadiki.
Objavljeno: Če Apr 13, 2017 11:59 am
Napisal/-a tajana
Muha čisto vse pa le niso propadle. Od lani pri meni raste ena tvoja breskva. Je še majhna._________________CARPE DIEM
Objavljeno: Če Apr 13, 2017 12:23 pm
Napisal/-a muha
tajana: . Tista bo verjetno s temnim mesom. Mislim, da sem lani delila v glavnem take.
Objavljeno: Pe Apr 14, 2017 8:29 pm
Napisal/-a Daniel R
muha je napisal/a: |
Prosti sta še 2 sadiki. |
Jaz bi se javil. Rabiš kaj sadja v zameno?_________________Iščem zanimive sadne vrste...