Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

KOKOŠI

Odgovori
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Pepe je napisal/a:
Moj kurnik je premičen.
Potem si ga pa dobro zadelal Smile
Kako daleč (ali blizu) imaš do gozda?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Pepe
Kraj: Štajerska

Odgovor Napisal/-a Pepe »

Nekaj 10 metrov. Odvisno kje na parceli stoji. Sicer pa lisice nimajo brloga zmeraj v gozdu. Lani sem jo srečal zgodaj zjutraj, ko je prišla iz kupa hlodovine, ki jo je sosed pripravil ob poljski poti. Mogoče si je notri omislila dom. Razen tega je njihov lovski okoliš velik. Kuna pa je bila moj "prijatelj" nekaj let na podstrešju. Nebo dokaj redno nadzorujejo kanje, 10 let nazaj so gnezdile na hrastu, ki steza veze nad hišo.
Če kokošnjak ni premičen, rabijo kure zelo veliko kvadraturo, da imajo kaj trave. Tako pa so stroj za prezračevanje trate, odstranjevanje maha in podobno.
aladin

Odgovor Napisal/-a aladin »

Moje kure so končno začele nesti, razlog pa je bil premalo trave. Sedaj dobijo vsak dan pošteno porcijo trave in so rezultati odlični.

Zaščita pred lisicami: mrežo na stranicah sem pustil ca 30 cm predolgo, tako da se vleče po tleh. Na to "krinolino" sem potem naložil betonske robnike. Ko želim kurnik premakniti, odstranim robnike, prestavim kurnik in potem ponovno naložim robnike. Vogali so pomembni - tam je dodatna mreža, prepletena z ostalo.
Pepe

A jim travo kosiš ali jih dovolj hitro prestavljaš?
Jaz naše pač prestavljam nekje na 2 do 3 dni. Trave tam namerno ne kosim in gredo v travo, ki je višja od 10 cm. Potem najprej iz dela trave naredijo seno (bolj stare rastline, višje) in si ga spravijo v en kot, kar jim je všeč pojedo, nekje pa bolj resno "napadejo" in pridejo do zemlje. Ampak trud je zaman, kmalu so drugje Smile.
aladin

Odgovor Napisal/-a aladin »

Travo jim nakosim, jih moram premakniti, zdaj so že več kot dva tedna na istem mestu.

Se pa pripravljam da jim naredim oboro, ampak me zdaj dva tedna ni bilo, vrt je zaraščen... bo že prišlo na vrsto.
Pepe

Vse tiho v tej temi, zato spet malo poglejmo aktualne nočne obiskovalce v gibljivih slikah:
kuna
lisica.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Zanimivi posnetki! Sicer nisem hudo tehničen tip, a me zanima, na kakšno svetlobo kamera snema ponoči._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Pepe

Ima cca 40 ledic in bi naj uporabljala IR spekter. Tako piše v reklami.
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Tule je na voljo prvi del od 3 serij o vzreji kokoši:
http://abundantpermaculture.com/permaculture-chickens-launch
Za ogled je treba vnesti e-mail.
(nekaj članov ima kokoške, znajo angleško, se igrajo permakulturo Wink in jih bo zadeva mogoče zanimala)
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Tile filmčki so narejeni, da vam lušte naredijo, da boste cel dokumentarec kupli. Smile Nič narobe, smo v dobi, ko ljudje od tega živijo. Če delajo v dobro človeka in narave so z moje strani podprti! Cel dokumentarec je kar vredu, čeprav sem malenkost razočaran, to pa najbrž zato, ker sem že prej spremljal večino kurjih permakulturnih pristopov in sem večino že vedel. Pa večina primerov v dokumentarcu je na ravnini, jaz sem pa v hribih in se stvari čisto spremenijo. Pa za slovenske razmere je dokaj visoka cena... Ampak, dokumentarec je odličen in če vas srbijo prsti in ste nov v kurji permakulturi... božiček bo kmalu tukaj.
Odgovori