JABOLČNI KIS

Odgovori
mravlja
Prispevkov: 4260
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Ne glede na prisotnost vseh naštetih elementov, pravi moja "šefica", je potrebno imeti tudi potrebno "delovno" temperaturo - tako kot pri ljubezni, pravim jaz... Very Happy
elstar
Prispevkov: 450
Pridružen: Sr Jun 26, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a elstar »

Kako pa kaj na kisanje vpliva dodajanje klorirane vode, ki nam je seveda dosegljiva na pipah.
Jaz sem namenoma dodajal izvirsko, natočeno v naravi in stvar deluje.
Pa vse skupaj, od samega začetka (vrenja in kisanja) ni bilo več koT na 20°C.
brbr
Prispevkov: 8148
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Jaz tega ne vem, ker izdelujem kis samo iz soka, brez dodane vode. Tudi pri meni ni več kot 19, 20st._________________naredimo svet lepši
mravlja
Prispevkov: 4260
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Po mojih izkušnjah so te temperature kar prave, temperature v kleti so pa nekaj drugega in je proces razumljivo precej počasnejši. Vode pa tudi jaz nisem dodajal.
elstar
Prispevkov: 450
Pridružen: Sr Jun 26, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a elstar »

Jaz sem za primerjavo napravil kis na štirih različnih osnovah:
- na osnovi naribanih jabolk (dodano nekaj vode)
- iz jabolčnega soka
- na osnovi tropin prej izstisnjenega soka (dodano nekaj vode)
- na osnovi naribanih kutin (dodano nekaj vode)

Kis je bil do sedaj enkrat precejen, kmalu bo drugič. Vsekakor pa je pred njim zorenje, za staranje ga je verjetno premalo.
brbr
Prispevkov: 8148
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Ali je do zdaj kakšna razlika med temi štirimi variantami. recimo v okusu, kislosti,..._________________naredimo svet lepši
elstar
Prispevkov: 450
Pridružen: Sr Jun 26, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a elstar »

Razlike obstajajo.
Po okusu in vonju je res v prednosti kis iz soka jabolk.
Okus kisa iz tropin in okus kisa iz zmletih jabolk imata nekoliko trpki priokus, ki je res rahel. To povezujem s prisotnostjo olupov in pečk v procesu vrenja in kisanja.
Pri kisu iz tropin je prisoten tudi rahel vonj, ki je podoben nitro laku, v okusu ga ni zaznati.
Največ kislosti, tako po okušanju, pa je napravil kis iz osnove kutin.

Na prave okuse še čakam.
brbr
Prispevkov: 8148
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Pred nekaj dnevi (14.2.) sem prvič pretočila kis. Na površini še ni bil formiran pravi klobuk ampak debela mrena. Tekočina pa je bila kar pošteno kisla. Pretočen kis sem spravila nazaj v kozarce, ki sem jih zaprla s pripadajočim pokrovom in postavila na polico v omaro, da so na temnem.

Čez kakšne 2-3 mesece bom pretok ponovila. Do takrat bi moral že nastati debel klobuk, če (je) bo šlo vse v redu.

_________________naredimo svet lepši
brbr
Prispevkov: 8148
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Včeraj sem drugič pretočila kis (nastavljen novembra). Na vrhu je imel cca 1cm debel klobuk. Je primerno kisel, dobrega okusa, a moten.
Zanimivo je, da je kis, ki sem ga nastavila julija prozoren, a skoraj nič kisel. Temu sem po pretoku dodala nekaj starega močnega kisa. Upam, da mu bo v pomoč...

_________________naredimo svet lepši
laksikon
Prispevkov: 439
Pridružen: Pe Mar 07, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a laksikon »

pretočil sem stari jabolčni kis iz leta 2016, ki je bil v dveh flaškonih, zgoraj je bila debela mrena, spodaj pa več potopljenih mren. Pričakoval sem zelo močan kis, vendar ni temu tako, kot da bi izgubil kislost oz. rahlo vodenkast je postal.
A je to naravni proces, da se mrena "obnavlja", se stara potopi in se dela nova, ali je morda krivo to, ko sem par krat predrl mreno s cevjo, ko sem točil kis? Takrat sem bil pazljiv, da sem mreno minimalno poškodoval.
Ali se je kis razkisal in ni več rešitve?

Letos poizkušam narediti kis iz grozdnih tropin (na tropine sem dal izvirsko mlačno vodo in sladkor), vendar pri prešanju prejšnji vikend, se mi zdi okus vodenkast, pa nisem nekaj pretiraval z dodajanjem vode, barva je močna. Dobro sem zračno pretočil in sedaj je na toplem. Bojim se, da sem spet nekaj narobe naredil in ne bo dobilo prave stopnje kislosti.
Odgovori