![Very Happy](images/smiles/icon_biggrin.gif)
JABOLČNI KIS
-
- Prispevkov: 450
- Pridružen: Sr Jun 26, 2013 2:00 am
-
- Prispevkov: 450
- Pridružen: Sr Jun 26, 2013 2:00 am
Jaz sem za primerjavo napravil kis na štirih različnih osnovah:
- na osnovi naribanih jabolk (dodano nekaj vode)
- iz jabolčnega soka
- na osnovi tropin prej izstisnjenega soka (dodano nekaj vode)
- na osnovi naribanih kutin (dodano nekaj vode)
Kis je bil do sedaj enkrat precejen, kmalu bo drugič. Vsekakor pa je pred njim zorenje, za staranje ga je verjetno premalo.
- na osnovi naribanih jabolk (dodano nekaj vode)
- iz jabolčnega soka
- na osnovi tropin prej izstisnjenega soka (dodano nekaj vode)
- na osnovi naribanih kutin (dodano nekaj vode)
Kis je bil do sedaj enkrat precejen, kmalu bo drugič. Vsekakor pa je pred njim zorenje, za staranje ga je verjetno premalo.
-
- Prispevkov: 450
- Pridružen: Sr Jun 26, 2013 2:00 am
Razlike obstajajo.
Po okusu in vonju je res v prednosti kis iz soka jabolk.
Okus kisa iz tropin in okus kisa iz zmletih jabolk imata nekoliko trpki priokus, ki je res rahel. To povezujem s prisotnostjo olupov in pečk v procesu vrenja in kisanja.
Pri kisu iz tropin je prisoten tudi rahel vonj, ki je podoben nitro laku, v okusu ga ni zaznati.
Največ kislosti, tako po okušanju, pa je napravil kis iz osnove kutin.
Na prave okuse še čakam.
Po okusu in vonju je res v prednosti kis iz soka jabolk.
Okus kisa iz tropin in okus kisa iz zmletih jabolk imata nekoliko trpki priokus, ki je res rahel. To povezujem s prisotnostjo olupov in pečk v procesu vrenja in kisanja.
Pri kisu iz tropin je prisoten tudi rahel vonj, ki je podoben nitro laku, v okusu ga ni zaznati.
Največ kislosti, tako po okušanju, pa je napravil kis iz osnove kutin.
Na prave okuse še čakam.
-
- Prispevkov: 8148
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
Pred nekaj dnevi (14.2.) sem prvič pretočila kis. Na površini še ni bil formiran pravi klobuk ampak debela mrena. Tekočina pa je bila kar pošteno kisla. Pretočen kis sem spravila nazaj v kozarce, ki sem jih zaprla s pripadajočim pokrovom in postavila na polico v omaro, da so na temnem.
Čez kakšne 2-3 mesece bom pretok ponovila. Do takrat bi moral že nastati debel klobuk, če (je) bo šlo vse v redu.
_________________naredimo svet lepši
Čez kakšne 2-3 mesece bom pretok ponovila. Do takrat bi moral že nastati debel klobuk, če (je) bo šlo vse v redu.
![](http://shrani.si/t/3A/13N/2Xp3qqSk/mrena-na-kisu.jpg)
-
- Prispevkov: 8148
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
Včeraj sem drugič pretočila kis (nastavljen novembra). Na vrhu je imel cca 1cm debel klobuk. Je primerno kisel, dobrega okusa, a moten.
Zanimivo je, da je kis, ki sem ga nastavila julija prozoren, a skoraj nič kisel. Temu sem po pretoku dodala nekaj starega močnega kisa. Upam, da mu bo v pomoč...
_________________naredimo svet lepši
Zanimivo je, da je kis, ki sem ga nastavila julija prozoren, a skoraj nič kisel. Temu sem po pretoku dodala nekaj starega močnega kisa. Upam, da mu bo v pomoč...
![](http://shrani.si/t/1H/11q/2wFx9BdD/kis-12-5-a.jpg)
-
- Prispevkov: 439
- Pridružen: Pe Mar 07, 2014 1:00 am
pretočil sem stari jabolčni kis iz leta 2016, ki je bil v dveh flaškonih, zgoraj je bila debela mrena, spodaj pa več potopljenih mren. Pričakoval sem zelo močan kis, vendar ni temu tako, kot da bi izgubil kislost oz. rahlo vodenkast je postal.
A je to naravni proces, da se mrena "obnavlja", se stara potopi in se dela nova, ali je morda krivo to, ko sem par krat predrl mreno s cevjo, ko sem točil kis? Takrat sem bil pazljiv, da sem mreno minimalno poškodoval.
Ali se je kis razkisal in ni več rešitve?
Letos poizkušam narediti kis iz grozdnih tropin (na tropine sem dal izvirsko mlačno vodo in sladkor), vendar pri prešanju prejšnji vikend, se mi zdi okus vodenkast, pa nisem nekaj pretiraval z dodajanjem vode, barva je močna. Dobro sem zračno pretočil in sedaj je na toplem. Bojim se, da sem spet nekaj narobe naredil in ne bo dobilo prave stopnje kislosti.
A je to naravni proces, da se mrena "obnavlja", se stara potopi in se dela nova, ali je morda krivo to, ko sem par krat predrl mreno s cevjo, ko sem točil kis? Takrat sem bil pazljiv, da sem mreno minimalno poškodoval.
Ali se je kis razkisal in ni več rešitve?
Letos poizkušam narediti kis iz grozdnih tropin (na tropine sem dal izvirsko mlačno vodo in sladkor), vendar pri prešanju prejšnji vikend, se mi zdi okus vodenkast, pa nisem nekaj pretiraval z dodajanjem vode, barva je močna. Dobro sem zračno pretočil in sedaj je na toplem. Bojim se, da sem spet nekaj narobe naredil in ne bo dobilo prave stopnje kislosti.