Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Sladka batata, sladki krompir - Ipomoea batatas
Očitno ga ti vzgajaš v loncih. Daš samo eno sadiko v lonec? Koliko gomoljev pa tako rata iz ene sadike? Razmišljam, da bi drugo leto probala, če v arktičnem podnebju tudi uspeva _________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Brbr, hvala, saj se ni treba truditi še s tehtanjem! Samo eno okvirno oceno rabim, koliko se ga sploh pridela. Sem pogledala slikce, zdaj vem ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Copatka, glede "hektarskega donosa" jaz nisem merodajna, ker mojih rastlin ne "futram" tako močno, kot je običaj med vrtičkarji in tudi kmeti
Bodo drugi povedali, kaj lahko pričakuješ.
Tukajle tudi kar nekaj piše. Pravijo, da na rastlino lahko pričakujemo cca 3kg pridelka. Torej sem jaz predlani dosegla 1/3 pričakovanega. no, je pa res, da sem imela v enem loncu posajenih več rastlin in so bili gomoji zato drobnejši. Lani sem v vsakem loncu gojiola eno rastlino in so bili gomolji precej večji, vendar daleč od velikosti tisdtih na tržnici
ttps://www.kmetijskizavod-ng.si/panoge/poljedelstvo_in_zelenjadarstvo/2021100318542731/sladki_krompir__batata__ipomoea_batatas_l_lam/ _________________naredimo svet lepši
Bodo drugi povedali, kaj lahko pričakuješ.
Tukajle tudi kar nekaj piše. Pravijo, da na rastlino lahko pričakujemo cca 3kg pridelka. Torej sem jaz predlani dosegla 1/3 pričakovanega. no, je pa res, da sem imela v enem loncu posajenih več rastlin in so bili gomoji zato drobnejši. Lani sem v vsakem loncu gojiola eno rastlino in so bili gomolji precej večji, vendar daleč od velikosti tisdtih na tržnici
ttps://www.kmetijskizavod-ng.si/panoge/poljedelstvo_in_zelenjadarstvo/2021100318542731/sladki_krompir__batata__ipomoea_batatas_l_lam/ _________________naredimo svet lepši
Brbr, saj pri meni bo šlo bolj za test, če bi sploh uspeval. Ni važna teža pridelka ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Copatka, če bo vroče poletje, bo uspeval. Nobena rastlina nima konkretnih pridelkov, če ni pognojena. Iz nič pač ni skoraj nič, še solata ne naredi glave brez mesnega komposta.
Torej, lepe, debele gomolje bo naredila rastlina, ki bo posajena konec maja, ko je toplo (kasneje kot paradižnik in paprika), dobila bo obilo komposta, briketov..., bila zalita med sušo, predolgi poganjki porezani na cca 1 m dolžine, imajo oporo, da ne delajo koreninic po tleh (tega jaz ne delam, ni časa, le dvigujem poganjke), pridelki so zagotovljeni.
Pobere se ga tik pred zmrzaljo, da na toplo za 14 dni, da se osuši, dobi prijeten okus in tudi potem ni skladiščen kot navadni krompir.
Sama ga izkopavam že 3 tedne, da ga pečem._________________Lp, Živa
Torej, lepe, debele gomolje bo naredila rastlina, ki bo posajena konec maja, ko je toplo (kasneje kot paradižnik in paprika), dobila bo obilo komposta, briketov..., bila zalita med sušo, predolgi poganjki porezani na cca 1 m dolžine, imajo oporo, da ne delajo koreninic po tleh (tega jaz ne delam, ni časa, le dvigujem poganjke), pridelki so zagotovljeni.
Pobere se ga tik pred zmrzaljo, da na toplo za 14 dni, da se osuši, dobi prijeten okus in tudi potem ni skladiščen kot navadni krompir.
Sama ga izkopavam že 3 tedne, da ga pečem._________________Lp, Živa
Živa, hvala! Ko sem prebrala, kar piše na linku od Brbr, me je malo minila volja do preizkušanja. Mislim, da ga pri nas temperature tudi v vročem poletju ne bi zadovoljile. In če ne bi bil v loncu, bi ga pomljaskal voluhar. _________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Copatka, voluharji ga seveda obožujejo, vidiš jih pa ne oz. njihovega dela, dokler ne izkoplješ gomoljev.
Meni je naredil iz paletnih okvirjev grede, spodaj mreža, globoko sva zakopala, še zmeraj pa je 30 cm iz zemlje. Izkopavala iz teh okvirjev še nisem, upam, da ni prilezel noter. Enostavno je preveč dela z njim, da bi ga še prepustila voluharjem._________________Lp, Živa
Meni je naredil iz paletnih okvirjev grede, spodaj mreža, globoko sva zakopala, še zmeraj pa je 30 cm iz zemlje. Izkopavala iz teh okvirjev še nisem, upam, da ni prilezel noter. Enostavno je preveč dela z njim, da bi ga še prepustila voluharjem._________________Lp, Živa