Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2014

Odgovori
pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

Ja v torek sem jo dobil.Posušeno in celo. In ker mi ni dalo miru sem jo pač probal. Saj ima dosti semen. Itak gre v zemljo pa bom potem videl če kaj rata._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Plamenka je napisal/a:
Bicikel, tvoj Malaquetas zelo lepo kali. S Piripiri pa še veno ne vem, če bo kaj. Wink Sem ponovno sejala.

Me veseli, da vsaj eden. Oboje je kupljeno v Španiji zapakirano s celimi posušenmi plodovi kot začimba oz. sestavina nekaterij jedi. Kako so sušili je seveda vprašanje. Malaguetas mi je sicer itak bolj zanimiv, saj je nekoliko pekoč. No za nekatere pač ne, a ne mfranc? ;-)
Se priporočam za eno sadiko Malaquetas, če ti bo ostala.
Nazadnje urejal/a Bicikel 02 Feb 2014 11:52; skupaj popravljeno 1 krat
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Eno bom lahko pogrešila, če bodo lepo zrasli. Ampak ni nekoliko pekoč, je kar konkretno. Wink
Bicikel

Mogoče je s na koncu imena odveč, ampak tako piše na pakiranju. Sicer pa so nekaj opisani na wikipediji s konkretnimi skovili 60,000–100,000
http://en.wikipedia.org/wiki/Malagueta_pepper

Uporabniški avatar
Plamenka

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Ja, najbrž bo res brez S, tudi v mojem linku, ki sem ga dala včeraj, je Malaqueta.
pajo

Aleluja. Vprašal še vodo za nasvet pa je očitno res pomagalo. Namoči dobro, daj čez časopis, najlon vrečko ali folijo, naj diha vse skupaj... V 24 h so semena začela dajati znake življenja. 3 so zunaj. Ni veliko je pa. Very Happy_________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
mfranc

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Bicikel je napisal/a:
Malaguetas mi je sicer itak bolj zanimiv, saj je nekoliko pekoč. No za nekatere pač ne, a ne mfranc? ;-)

he, he, tudi takšni so uporabni Wink - škoda da so tile tako drobčkani, ravno iščem čili do 100.000 SCU za vlaganje v kis. Z ljutimi feferomi in kajenskim čilijem sem kar malo nezadovoljen ... Cool Laughing .

Bom probal z Ring of Fire, 70.000 - 85.000 SCU, v bistvu je to verjetno močnejša verzija Cayenne.

Je pa na wikipediji (Malagueta pepper) tale lepa fotka Wink

In me ravno hči žica za kak posušen čili za sosedovega papagaja ... Very Happy

LP_________________mfranc
Bicikel

mfranc, tile, ki jih imam posušene so konkretno veliki okoli 10cm, tako da se jih po moje kar splača probat. Če ti ni prepozno, še lahko dobiš...
Na gornji sliki so verjetno bolj v divjini. Poglej še ostale fotke preko google.
pajo

Bicikel je napisal/a:
mfranc, tile, ki jih imam posušene so konkretno veliki okoli 10cm, tako da se jih po moje kar splača probat. Če ti ni prepozno, še lahko dobiš...
Na gornji sliki so verjetno bolj v divjini. Poglej še ostale fotke preko google.

Poglej ZS._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
mfranc

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Bicikel, bi vzel nekaj čisto malega semenk, za kak probni grmiček Wink . Čeprav so kljub temi večinski podatki za dolžino do največ 5 cm.

Mi pa izgleda ena od sort, ki je precej znana, pa morda ima zato že razne "podvariante" Cool in najdeš tudi imena malaguetinha”, in “malaguetão. Kar pa naj bi bili samo krajši in daljši plodovi na istem grmu. Izgleda, da si ti imel samo malaguetinha” papričice Wink .

http://extension.umass.edu/vegetable/ethnic-crops/malagueta-pepper

LP_________________mfranc
Odgovori