Stran 19 od 21
Objavljeno: Po Jun 15, 2015 12:59 am
Napisal/-a figula
Mil, hvala za recept , bomo to pijačo imenovali Mil šabesa
me veseli, da sta avto in ti OK
točno tako, tajana, tole nam manjka: izmenjamo izkusnje o uporabi in bo to super dopolnit (ena kreativna dopolnitev je že zgornji recept )
Objavljeno: Po Jun 15, 2015 11:49 am
Napisal/-a brbr
Javlja se še "večna zamudnica".
Včeraj je bil res en lep dan. Že pot do Tajaninega doma je bila zelo prijetna, čeravno sva se s hčerjo ene parkrat izgubili in so nama na koncu pomagali trije gospodje, ki so moževali na klopci pred neko zidanico... Vožnja je bila priložnost, da sva se s hčerjo nakramljali kot že dolgo ne. Zato sploh ni bilo nič narobe, da sva naredili nekaj ovinkov več.
Ko pa sva končno prispeli na cilj, ste bili tam zbrani sami prijazni ljudje, polni dobre volje in lepih misli. Ne morem povedat, kako mi tako vzdušje dobro dene. Poleg tega sem izvedela marsikaj o pripravi preparatov, čeprav bi gotovo izvedela še veliko več, če bi se bolj koncentrirala in manj klepetala . Pa saj bo še dovolj časa za utrjevanje in dopolnjevanje znanja, a ne.
Pot domov je bila krajša - Ljubljano sva našli iz prve Doma sem takoj preverila, če se jajčne lupine prelite s kisom res penijo - rezultat: ker nisem takoj podstavila posode, sem prekipelo dragoceno maso z vso skrbjo pobirala s pulta in vračala v kozarec. Tu imam prvo vprašanje: v kolikem času (približno) se lupine razgradijo? Druge pripravke sem shranila po navodilih učiteljic(e).
In za konec lepega dne jev Ljubljani še malo deževalo - seveda dosti premalo, pa vendar...
Zdaj pa ena velika hvala gostiteljici ( in gostitelju seveda), učiteljici in učencem za nepozabne urice, ki smo jih preživeli skupaj. In seveda gostiteljema še posebna zahvala za obilo ovčje volne, ki bo varovala (upam) mojo fižolovo druščino na njivi pred sušo.._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Po Jun 15, 2015 12:24 pm
Napisal/-a rukola
Res prijetno in zanimivo druženje. Hvala gostiteljici in udeležencem za res prijetno nedeljo. Hvala za češnje, volno, napitke, prigrizke in recepte.
Moram reči da sem dobil vse tiste bistvene informacije, ki so me zanimale, pa še kakšno zraven. Figula, saj če bi bilo več bi pa še prej pomešali.
Praktični prikaz je res čisto nekaj drugega kot branje na forumu.
Moram reči, da je res lepo da so na Gartlcu same dobre osebe.
Objavljeno: Po Jun 15, 2015 12:40 pm
Napisal/-a figula
brbr, žgane jajčne lupine namakaj v kisu 20 dni. Potem precedi tekočino in jo shrani v drugo posodico (ne sme imeti kovinskega pokrovčka, primerna je naprimer pol literska plastenka od vode). Nekaj časa jo še pusti malo "priprto", kasneje, ko se vse reakcije umirijo, lahko zapreš.
Na preostale lupine, ki jih prva obdelava s kisom še ni raztopila - ponovno zlij 5x količino kisa in spet pusti 20 dni, da se dogaja brbotanje. In tako ponavljaj, dokler bo kaj za raztapljat .
Za škropljenje po listih razredči pripravek z razmerjem 1 žlica na 1-2 litra vode.
Hvala za družbo in pske, danes bo doma pojedina .
Objavljeno: Po Jun 15, 2015 12:45 pm
Napisal/-a brbr
Eh, figula -saj zdaj, ko si napisala, sem se spomnila, da sem to včeraj vse slišala, pa sem, izgleda, po spravila v en zakoten predal mojega spomina.... Zdaj bom navodila vestno spravila med svoje beležke. Hvala in dober tek _________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Po Jun 15, 2015 12:50 pm
Napisal/-a figula
he he, imate vsi čisto prav, hvala ... počasi moramo napredovat, je veliko te snovi za predelat
Objavljeno: Po Jun 15, 2015 1:32 pm
Napisal/-a tajana
Jaz imam sreco da sem danes doma in ze od zgodnjega jutra nabiram rastlinice in jih svaljkam skupaj s sladkorjem. Delam domaco nalogo. Moram ponoviti prakticno kar sem se vceraj naucila. Tako si bolje zapomnim. Navdusena sem._________________CARPE DIEM
Objavljeno: Po Jun 15, 2015 1:50 pm
Napisal/-a figula
tajana, ko/če se bodo pojavila vprašanja, dvomi in zadrege - kako naprej? - me kar cukni za rokav
Objavljeno: Po Jun 15, 2015 4:14 pm
Napisal/-a Aye-Aye
Lepo, lepo, lepo je bilo. Hvala vsem za res prijetno druženje in izmenjavo izkušenj še posebej pa tršici figuli in gostiteljema. Hvala tudi šoferju za prevoz in seveda vsem za mizo polno dobrot. Mil, me veseli , da si varno prišla domov.
Figula, nič nisi premalo povedala, prav toliko kolikor smo bili zmožni sprejet, obdelat v naših glavah. Pa saj sem tudi sama pozabila še na kakšno vprašanje zate.
Nič bo treba ponovit.
Upam, da se boste še kaj pohvalili, kaj ste kaj ustvarili. Da bom lahko plonkala.
Objavljeno: To Jun 16, 2015 7:18 pm
Napisal/-a tajana
Pocasi si zapisujem in ponavljam vaje od nedelje. In ko neznam naprej, te cukam za rokav, Figula. Vstavilo se mi je pri receptu z morsko vodo. Prosim za recept in navodila za uporabo. Bom drugic bolj pridno poslusala, obljubim.
Do sedaj sem dala fermentirat listice vrtnic, origano, koprive, zalitnike paradiznika in divje cesnje._________________CARPE DIEM