Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2017

Odgovori
seba993

Odgovor Napisal/-a seba993 »

No če smo že pri padavici. Kako se borit proti njej?_________________LP seba993
pika

Odgovor Napisal/-a pika »

Manj zalivat, oziroma z žličkami ali pršilko, če nimate občutka koliko je prst mokra.
Po vrhu se navadno prst hitro izsuši, zato je bolje lončke s sadikami potežkati in zalivati šele, ko je res suho.
požiralka ognja

Odgovor Napisal/-a požiralka ognja »

Pozdravljeni, potrebujem nasvet v zvezi s čilijem - prezimovalčkom.

Približno 60 cm visoki grmiček čilija jalapeno (sejanček iz leta 2016) je uspešno prezimil na okenski polici (svetloba z JV, J in JZ), dvakrat premagal uši, izgubil večino listov, sredi februarja pa se je odel v množico lepih, majsko zelenih listov. Do tu je vse fino in fajn Wink Very Happy

Danes sem opazila najmanj trideset!!! malih bunkic- cvetnih nastavkov. Kaj pa zdaj?Question

Glede na to, da je to moj prvi in edini čili (pa še ta bi načeloma moral biti paprika, tale jalapenko je kukavičje jajce, hehehe), vas vse kot izkušene gojitelje čilijev prosim za nasvet, kaj naj storim - domnevam, da je za cvetenje še hudo prezgodaj.

Da je meni kot totalni začetnici pekoči grmiček uspešno prezimil na sobni temperaturi, gre verjetno za enkraten dogodek v smislu "neumen kmet ima debel krompir" Wink

Vnaprej hvala za nasvet(e)!_________________čili & čokolada Smile
pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

Sam bi jih odstranil bodo mojstri kaj več povedali._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Spiridon

Odgovor Napisal/-a Spiridon »

Jaz bi jih pustil glede na to, da je rastlina lanska in ima tako popolnoma razvit koreninski sistem.
julijak

Odgovor Napisal/-a julijak »

Jaz bi jih pustila. Odvečni se bodo posušili in odpadli, ostali pa bodo začeli rasti. Vsaj pri meni se je tako dogajalo. Sčasoma jih daj na toplejše mesto.
požiralka ognja

O, vsem najlepša hvala za hiter odziv.

Verjetno jih bom res pustila. Sedaj me pa še zanima, koliko naj ga zalivam, ker je nastavil cvetove, naj morda celo dognojujem npr. z algami, glede na to, da je prst v loncu lanska, torej verjetno precej iztrošena?

Skozi okna nanj od zgodnjega dopoldneva pa vse do večera sije sonce, zastiram nič, a bo to v redu?

Kdaj pa gredo lahko prezimovalčki ven, na prosto? Takrat mu bom seveda po vrhu stare zemlje dodala svežo prst, pomešano s kompostom in algami v prahu._________________čili & čokolada Smile
thag

Odgovor Napisal/-a thag »

JAz bi vsaj del cvetov odstranil, tako, da lahko rastlina porabi energijo za si opomoči po dolgi zimi ne pa za razvijanje plodov. Hkrati bi razmislil tudi o presajanju in "osvežitvi podlage"
požiralka ognja

thag je napisal/a:
Hkrati bi razmislil tudi o presajanju in "osvežitvi podlage"

Hvala, vendar me zanima, kdaj naj presadim dokaj velik in razvejan čili? Zdaj ali takrat, ko bo šel ven? V večji lonec ga ne morem presaditi zaradi prostorskih omejitev, lahko mu kvečjemu zamenjam prst v istem loncu.

Trenutno je v pribl. 20/l loncu, vendar se je prst posedla in sem mu nameravala samo dosuti približno 12-15 cm nove, bogate prsti in nato redno gnojiti z algami.

Osvežitev podlage - lahko prosim o tem dobim malo več informacij?_________________čili & čokolada Smile
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Kolikor se spomnim, ima ČokoČili en čili že zelo dolgo nepresajen in mu menja le gornjo plast prsti.
Odgovori