brbr je napisal/a: |
Juglans: ne vem, kaj hočeš reč, ko praviš, da iz zarodnih čebulčkov dobiš slab semenski material - gotovo ni tako, ko pa praviš, da iz njega zraste zelo lep jedilni česen |
Torej. Posadil sem jih kar v jeseni in pričakoval zelo lepe in debele enostročne česenčke, takšne za naprej. Sicer mi je bilo rečeno, da bo na takšen način dejansko uspel narediti manjše večstročne glavice, vendar sem na podlagi preteklih izkušenj računal na slabšo prirast (kot doslej vedno pri prvi generaciji) in tako pobožno ciljal na "zgolj debele kroglice". Pa ni bilo nič od tega.
V večini je uspel narediti za dober cm debele glavice in nič več.
V jeseni, ko sem sadil sadilni material za končni česen sem ga prav sortiral. Posebaj stroke iz glavic (zbiral sem srednje velike in večje), nato pa še enoletne glavice. (velike ter posebaj majhne in srednje - po večini sem imel le majhne)
Iz strokov je zrastel sorazmerno enotno velik in zelo lep česen, iz enoletnih pa je bil pridelek očitno skromnejši. Manjše glavice s slabotnejšim zelenjem, kar je nekako logično.
Nato sem v mislih zaključil, da nima smisla saditi zarodne čebulčke in se z njimi ukvarjati, ker mi vedno, tudi prejšnja leta slabo naredijo. Raje namesto njih posadim še eno vrsto več strokov, te dodatne glavice pa bodo pač služile za reprodukcijski repromaterial.
Poleg tega se mi ni potrebno ukvarjati s pletjem malih in občutljivih rastlinic, pske pa pojemo, saj so resnično dobri.
Volk sit - koza cela - debel česen - poenostavljena vzgoja.
Kaj meniš?