Stran 19 od 27
Objavljeno: Ne Jul 26, 2015 11:11 am
Napisal/-a juglans
brbr je napisal/a: |
Juglans: ne vem, kaj hočeš reč, ko praviš, da iz zarodnih čebulčkov dobiš slab semenski material - gotovo ni tako, ko pa praviš, da iz njega zraste zelo lep jedilni česen
|
Torej. Posadil sem jih kar v jeseni in pričakoval zelo lepe in debele enostročne česenčke, takšne za naprej. Sicer mi je bilo rečeno, da bo na takšen način dejansko uspel narediti manjše večstročne glavice, vendar sem na podlagi preteklih izkušenj računal na slabšo prirast (kot doslej vedno pri prvi generaciji) in tako pobožno ciljal na "zgolj debele kroglice". Pa ni bilo nič od tega.
V večini je uspel narediti za dober cm debele glavice in nič več.
V jeseni, ko sem sadil sadilni material za končni česen sem ga prav sortiral. Posebaj stroke iz glavic (zbiral sem srednje velike in večje), nato pa še enoletne glavice. (velike ter posebaj majhne in srednje - po večini sem imel le majhne)
Iz strokov je zrastel sorazmerno enotno velik in zelo lep česen, iz enoletnih pa je bil pridelek očitno skromnejši. Manjše glavice s slabotnejšim zelenjem, kar je nekako logično.
Nato sem v mislih zaključil, da nima smisla saditi zarodne čebulčke in se z njimi ukvarjati, ker mi vedno, tudi prejšnja leta slabo naredijo. Raje namesto njih posadim še eno vrsto več strokov, te dodatne glavice pa bodo pač služile za reprodukcijski repromaterial.
Poleg tega se mi ni potrebno ukvarjati s pletjem malih in občutljivih rastlinic, pske pa pojemo, saj so resnično dobri.
Volk sit - koza cela - debel česen - poenostavljena vzgoja.
Kaj meniš?
Objavljeno: Ne Jul 26, 2015 11:13 am
Napisal/-a juglans
MARIJAV je napisal/a: |
Tudi moj česen je že kakih 10 dni pobran in na sušenju v rastlinjaku, letos je bil zrel en teden prej kot lani, je pa v poprečju nekoliko manj debel. Najlepši je tisti, ki sem ga sadila iz jedilnih glavic. |
Eeee, še ena podobna izkušnja.
Objavljeno: Ne Jul 26, 2015 12:17 pm
Napisal/-a pika
Tudi jaz sem ga pobrala kak teden nazaj, zelo lep in debel.
Sadila sem tudi zarodne čebulčke in zdaj pobrala tiste male glavice. Razmišljala sem ali je možno, da iz jedilnega in iz tistih malih enoletnih stročkov zraste enako velik, in katerega saditi drugo leto. Zdaj ko berem vaša dognanja, bom verjetno sadila kar jedilnega, enoletnih pa samo za kakšno vrsto, da se na lastne oči prepričam, kaj zraste.
Objavljeno: Po Jul 27, 2015 10:48 am
Napisal/-a brbr
Ko sem jaz začenjala s pridelavo jedilnega česna iz čebulčkov, sem za vsak slučaj (ker nisem verjela, da iz tistih majhnih strokcev zrastejo spodobno velike glave - eno tako drobceno glavico sem celo nesla pokazat gospe Perdih, ki je rekla, da je krasna in, da bo iz njenih strokcev zrastel velik česen) posadila eno gredo zarodnih čebulčkov in eno gredo jedilnega česna. Tisto leto je bil česen iz zarodnih stročkov ravno tako lep, če ne še malo lepši, kot česen iz jedilnih strokov. Ravno tako se je zgodilo pri prijatelju, kateremu sem dala nekaj Anke.
Kasneje te primerjave nisem več delala, ker sem jedilni česen poslej vedno pridelovala samo iz zarodnih čebulčkov.
Tak način priporočajo za zagotavljanje ohranjanja kvalitete semenskega materiala in za preprečevanje širjenja bolezni. Jaz bom s tem načinom nadaljevala._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Po Jul 27, 2015 10:56 am
Napisal/-a dašabina
hojla, meni je pol pridelka ostalo v zemlji in ga je seveda dež namočil, medtem ko smo bili na morju.
dilema: ga poberem ven čeprav je zdaj vlažen in ga dam sušit, ali počakam, da se zemlja posuši in potem izkopljem?_________________sonček je in .....
Objavljeno: Po Jul 27, 2015 10:59 am
Napisal/-a metuljc
Jaz bi izbrala prvo možnost. Sploh, ker obetajo ves teden zelo spremenljivega vremena., Saj se bo posušil zunaj, bolje, kot, da v tleh razpadejo glavice, a ne?
Objavljeno: Po Jul 27, 2015 11:06 am
Napisal/-a brbr
Dašabina, kakšna pa so stebla/listje? Če so že zelo propadla, je verjetno česen tako in tako prezorel in so zunanje lupine že potemnele in začele propadati.
Jaz bi počakala z izkopavanjem do petka, 31.7., ko je dan za korenino. Takrat pa ga izkoplji neglede na to ali je mokro ali ne. V dežju sem ga jaz izkopavala lani, seveda na dan za korenino in se je ravno tako zelo dobro skladiščil.
Toplo pa odsvetujem pobiranje danes in jutri, ko je dan za list. Pridelki pobrani na te dneve se v shrambi slabo držijo._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Po Jul 27, 2015 11:54 am
Napisal/-a dašabina
punce hvala za odgovor, stebla so suha, bom pa res počakala do petka._________________sonček je in .....
Objavljeno: Po Jul 27, 2015 12:24 pm
Napisal/-a lpmami
Tale odgovor pride prav tudi meni, ker imam v zemlji še slabo polovico česna, večinoma z zrelim listjem. Da se ne bi danes kaj silila _________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Objavljeno: Po Jul 27, 2015 12:31 pm
Napisal/-a brbr
Če bodo kakšne glavice že zelo oguljene - brez zunanjih ovojnic, ta česen shranita posebej in ga porabita najprej. Po mojih izkušnjah se taki, nezaščiteni, stroki prej izsušijo in ratajo puhli._________________naredimo svet lepši