Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Česen 2017

MARIJAV

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

lpmami je napisal/a:
Sprašujem se, kako bo uspeval česen na mokrotnem vrtu pri Golniku, če ga bom sadila jeseni. Letos sem ga sadila spomladi, poletje je bilo suho in je lepo naredil. Če ga sadim konec oktobra, v novembru, pa še na manj osončeni legi je vrt, se bojim, da ne bi čez zimo zgnil.
Kako se obnese drugim na mokrotnem, glinastem zemljišču jesensko sajenje?

Brez skrbi, česen zlepa ne zgnije. Meni je do zime rasel že v taki pacasti zemlji, da sem že mislila, da bo po njem, pa nisem opazila, da bi sploh kako zrno spomladi ne pognalo.

No, včeraj sem si ga tudi jaz že nasadila, je pa prefrezana greda ravno prav vlažna._________________Živeti na podeželju je najlepše!
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Hvala za vaše izkušnje in nasvete.
Bom poskusila narediti grebene in saditi gor. Pokrila bom z listjem, ne prav na debelo._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
thag

Odgovor Napisal/-a thag »

Ali vsi sadite v grebene? Mi ponavadi naredimo brazde z frezo in sadimo notri, ampak letos oy. lani npr. mi je deževje odpaknilo kar nekaj čebulic. Ne vem pa ali bi morda v grebenčkih naredil tudi večjo čebulico zaradi mehkejše zemlje? Kakšni so tej grebenčki? Koliko visoki, široki?_________________http://myminiwondergarden.blogspot.si/
MARIJAV

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Jaz sadim tako, da z ročnim črtalnikom naredim ene 5 cm globoko rižico, v katero potem zrno česna še vtisnem. Po sajenju pa z malo motikco potegnem ob posajeni vrstici in tako nastanejo še mali grebenčki, ki se pa do vznika spomladi itak poravnajo s površino grede. Po moji oceni je potem zrno ene 10 cm pod površino v od frezanja lepo zrahljani in pufki zemlji. Na ta način mi česen vedno praktično 100% vznikne ne glede na sušo ali močo. In nikoli čez zimo se pri zmrzali ne vzdigne ven, verjetno zato, ker se do zime s koreninami odlično vsidra v zemljo._________________Živeti na podeželju je najlepše!
pika

Odgovor Napisal/-a pika »

Delam enako kot MARIJAV. Je že kdo drug sadil česen ali še čakate?
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Sajenje je v planu okoli praznikov.
mil

Odgovor Napisal/-a mil »

pozdrav

Jaz sem ga danes sadila. Zemlja je bila lepo prhka, je bilo prav užitek po njej brskat. Upam, da bo lepo raslo.

Lepo bodimo, Mil
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Tudi jaz sem včeraj posadila nekaj zarodnih čebulčkov. Z ostalim pa štartam prihodnji petek popoldne in potem nadaljujem ob dnevih za korenino...

Kar se tiče sajenja česna na grebene (jaz sicer ne sadim tako) pa sem videla, da so grebeni približno taki kot pri osutem krompirju. Ker tako zasedejo precej površine, se vmesni prostor porabi za pridelavo drugih rastlin, recimo solate._________________naredimo svet lepši
Ana

Odgovor Napisal/-a Ana »

Tudi jaz sem te dni posadila nekaj zarodnih čebulčkov. Nisem jih na grebenčke, ker sem jih potaknila med jagode.

Ana
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Jaz pa prejšnjo in to soboto, ce bom utegnila s kopati hren, ki je popolnoma prerasel prostor, pa se naslednji vikend. Se vreme moram narociti Very Happy_________________Lp, Živa
Odgovori