Stran 19 od 20
Objavljeno: Če Jul 30, 2020 10:48 am
Napisal/-a brbr
Copatka, jaz mojih "šopov" nisem nič čistila, niti dajala narazen. samo malo sem otresla zemljo (ne preveč), jih povezala v šope in obesila. Ko so se posušili, oziroma sem rabila prostor za sušenje jedilnega, sem jim porezala listje in jih shranila v gajbe. Tam zdaj čakajo, da jih razdelim, očistim in posortiram po velikosti. To bo delo za oddih med kakšnim bolj napornim vrtnarskim opravilom, ali pa za te vroče dni, ko je preveč genocidno početi karkoli fizično napornega.
Kakšna je primerna velikost - čim večji tem bolje, jasno. Jaz sem do zdaj sadila vse, včasih tudi zeloooo drobne, ker nisem imela dosti sadilnega materiala. Iz tistih res zelo drobnih so naslednje leto zrastli konkretni enostročni jedilni česni. Iz zelo velikih (tako velik čebulček kot lep strok jedilnega česna) pa zrastejo pravi monstrumi. Tvoji čebulčki izgledajo prav lepo.
Ko bom imela česne posortirane, to pa ne bo še kmalu, prilepim kakšno fotografijo._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Če Jul 30, 2020 11:09 am
Napisal/-a copatka
Brbr, ampak najbrž ni nič narobe, če jih očistim zemlje, razdelim, porežem zelenje, kar ga je še ostalo, in sušim kar v eni plasti v kartonu, kaj praviš?_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Objavljeno: Če Sep 24, 2020 3:51 pm
Napisal/-a muha
Tole kopiram iz nekega drugega foruma:
Citiram: |
Od sorodnice sem dobila domač česen. Ima pa zelo čuden, neprijeten vonj, okus in tudi v jedi se pozna. Pred leti sem kupila česen s takšnim vonjem nekega priznanega slovenskega pridelovalca in me zanima, zakaj se to zgodi? Takšna sestava tal? |
Je že kdo imel tak primer? Bi bilo lahko odvisno od sorte?
Objavljeno: Če Sep 24, 2020 4:09 pm
Napisal/-a Bicikel
Mogoče je to "domač" kitajski česen. No, vsaj na tistega smo se pred leti precej pritoževali, tj še preden smo pričeli z večjo lastno pridelavo v Sloveniji.
Ali pa je narobe skladiščen oz. obdelan s kakšno kemikalijo kot kitajski. To je kar mi pride na misel...
Objavljeno: Če Sep 24, 2020 4:15 pm
Napisal/-a brbr
Zgodilo se je, da sem na tržnici ob nakupu "za povrh" dobila glavico česna, ki je imel vonj in okus po zatohlem/vlažnem/plesnivem. Če je to okus o katerem je govora, je to (po mojem) posledica načina sušenja ali shranjevanja česna in ni odvisno od sorte._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Če Nov 26, 2020 11:48 pm
Napisal/-a Andrej Banko
Enkrat pred dnevi je Melona spraševala o česnu Gardos, oziroma o obarvanosti strokov. Ne najdem zdaj, kje že, oziroma v kateri temi.
Sem ji takrat odpisal, da čisto bel po mojem spominu ni. No, zdaj malce z zamudo prilagam fotografijo ene razdrte glavice te sorte.
To je ena taka standardna obarvanost pri sorti Gardos:
------
Objavljeno: Po Dec 14, 2020 11:02 am
Napisal/-a Melona
O, Andrej, hvala. Kdo mi pa rine posajene česne na plano? Vidim, da že imajo koreninske laske.
Objavljeno: Po Dec 14, 2020 11:41 am
Napisal/-a Tiana
Melona, jaz sumim deževnike, nimam pojma kdo drug bi še lahko bil. Se dogaja tudi meni.
Objavljeno: Po Dec 14, 2020 1:28 pm
Napisal/-a lpmami
Meni so deževniki tako rinili čebulčke ven iz zemlje, včasih celo obrnili in potegnili vrhnji del (ne tisti s koreninicami) v zemljo._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Objavljeno: Po Dec 14, 2020 2:04 pm
Napisal/-a Melona
Mrhe! Vsak dan najdem kakšnega. Ampak OK, deževniki seveda tudi morajo biti.