Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paprika 2020

mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Vsaj to, če že nimam tihožitja v kilah pridelka! Very Happy_________________mfranc
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Tole sta primerka, vzgojena iz semena paprik iz Špara. Nepričakovano dobro se je obnesla, le precej pozno zori (ali je bilo pa leto tako). Pa povsem zdrave, vse tri sadike in vsi plodovi. Ena še visi in gre iz rumenega v rdeče._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Čestitke, srečna dobitnica. Iz trgovinskih ne dobimo vedno kupljenim enakovrednih plodov. Pišem iz lastnih izkušenj.

Ampak tele podolgovate, mesnate, rdeče, tipa kurtovska kapija, bi pa le znale dati dobro seme. Je že kdo poskusil z njimi? Težko, da bi bile skrižane, predvidevam, da jih gojijo v velikih nasadih, samo to sorto.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Jaz sem letos pobrala seme iz ene res krasne predstavnice svoje sorte.

Mi je Makedonec, pri katerem kupujem paprike (kurtovska kapija) za ajvar, letos res pripravil prvovrstne. Bile so gladke, debele s čvrsto lupino, ki je šla z lahkoto od mesa. Paprike pa so bile tako sladke, da je hči, ko sem skuhala džuveč riž, rekla, če sem namesto solila sladkala..._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Tole je moja paprika iz semena od paprike iz Špara. Tehtala je nekaj čez 20 dek.

V tem mokrem mrazu je začela gniti in sem jo pobrala. Rdeti je šele začela, pa me zanima, če so semena kljub temu že zrela, da jo uporabim spet drugo leto.
Meso je namreč zelo debelo, sočno in okusno._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
Plamenka

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Paprika mora biti zelo zelo zrela za pobiranje semen. Sama poberem plodove, ki imajo že malo nagubano kožico, pa jih potem še nekaj časa zorim na pultu. Dvomim, da bodo iz tvoje paprike kaljiva semena. Lahko pa poskusiš.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Lpmami, spravi semena, nekaj jih pa kar zdaj posej, pa boš videla, če bodo kalila.
mfranc

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Pravzaprav...., uspeh je že to, da se o papriki pogovarjamo v novembru Wink .

mfranc je napisal/a:
Tale grm je najbolj na soncu, prvi v vrsti in je tudi minimalno v senci sosedovh rastlin.

Vendar so bile paprike vso sezono tanke, kot feferončki Evil or Very Mad , sedajle so se kar naenkrat začele debeliti.
Upam, da me na koncu presenetijo in dozorijo ....

Tole zgoraj sem napisal 29 Sep. 2020, danes sem grm obral do zadnje papričice.

Vsem ni uspelo dozoreti, bodo pa vse končale v kulinariki. Hja, tudi jajčevce sem pobral vse, razen parih "lešnikov".

Tudi vse ljubov dlan sem pobral, komplet polzrele in čisto zelene fičnike. Za ta malo gajbico jih je ...._________________mfranc
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Tudi jaz sem včeraj nabral za celo gajbico paprik. Nekatere skoraj že zrele, nekaj rahlo obarvanih, pa tudi precej še zelenih, ki so bile že v končni, oziroma blizu končni velikosti.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Zadnji mesec so preživele v kopalnici ob južnem oknu, da so dozorele. Sedaj jih zaradi pomanjkanja primernejšega prostora selim na stopnišče.

Nekaj časa bodo še poskrbele za pestrejši jedilnik.
Odgovori