Česen - Allium sativum

Odgovori
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Bicikl, upam, da si označil tole tvojo bando, da boš lahko poročal, kako se posamezne sorte obnašajo.

Jaz sem zadnje dni notranje razklana Embarassed : kar se tiče česna bi si želela nižjih temperatur, kar se tiče fižola pa si želim, da bi tako vreme trajalo še nekaj časa, da bi moja fižolova druščina vsa dozorela.

Česnove grade sem včeraj poškropila s čajem iz preslice in potrosila s kompostom. Zdaj me čaka samo še prekrivanje z listjem/senom._________________naredimo svet lepši
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Ja, ja, sem dobro označil, bom pa še popisal. Tisti z barja nima imena, je pa na pogled malo višji od Anke, barva lupin zrn in debelina sta skoraj enaki.
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Hvala, smo vse posadili.
A bo leto 2014 česnovo? Very Happy Tudi sam se posadil 5 jesenskih sort, pa bomo malo primerjali.

Zastirali pa boste že sedaj? Jaz sem mislil spomladi, nagibam pa se k sekancem (ker so ponavadi iz iglavcev, sem mislil malo kombinirati s pepelom). Za listje se bojim da ga bo odpihnilo, seno je pa treba zmleti.
brbr

Jaz naredim zastirko čez zimo, da zemlja ni gola. Na vrtu jo naredim z listjem, ki ga je te dni na pretek. Jesensko deževje ga namoči, da je mokro-težko in ga ne odpihne. Pri meni so bolj "problematični" kosi in druge ptice, ki vztrajno brskajo pod listje za hrano Very Happy . Tako ga včasih malo popravim-pograbim nazaj na grede. Do spomladi, ko česen pokuka iz zemlje listje sprhni. Takrat česen okopljem in vmes posejem motovilec, ki odlično prekrije zemljo med česnom. Ko motovilec pojemo, pa pride na vrsto zastirka iz plevelov, sena,... Glede sekancev pa sem skeptična, ker (po mojem ) kisajo zemljo. Pretirana uporaba lesnega pepela pa tudi ni priporočljiva zaradi koncentracije težkih kovin, ki jih pepel vsebuje (pepel je pač "koncentrat" drevesa...).
Ja izgleda, da bomo glede potrebnih količin česna prav kmalu na konju. Kako fino, a ne?_________________naredimo svet lepši
TwityPity

Če imaš srečo da za zastiranjem dobiš dež je ok, vendar bo naš kar brez do spomladi - da mi ne razpiha listja po celem vrtu Smile Se pa strinjam, do spomladi lepo razpade in imaš že malce pognojeno.
To z motovilcem je pa dobra ideja! Very Happy

Sekance imam v planu mešat z zastirko iz plevela, vem da znajo malce zakisati zemljo, ampak se mi zdi da nebi smelo biti nekih problemov. Za pepel me pa tudi kaj precej ne skrbi, ga ne bom porabil par sodov. Kje si brala oz. slišala to glede pepela in težkih kovin - kakšen link mogoče?

Pri meni ne bodo ravno velike količine, za primerjavo je bilo posajenih samo 15 strokov vsake sorte.
brbr

Tole z zakisanostjo sem najbrž rekal malo nepremišljeno Embarassed , ker sem avtomatično mislila na iglavce (kisla zemlja pod ssmrekami...)verjetno je z listavci drugače-ne vem...
Listje deževniki kar hitro malo potegnejo v zemljo, tako, da nima kam. Če pa trosiš po vrrtu jeseni kompost, pa lahko prvo potrošiš listje, potem pa kompost, ki listje malo "prizemliji".

O težkih kovinah v pepelu sem čitala v nekaj vrtnarskih pripročnikih, katerih se ne spomnim. Dejstvo je namreč, da tudi drevesa dihajo onesnažen zrak. V njih se skladiščijo težke kovine, tako kot v vseh ostalih organizmih. Ko drevo zgori ostane od tone lesa recimo 100kg pepela (govorim napamet zgolj za ilustracijo, ker sem točne številke pozabila), v tem pepelu pa ostane količina težkih kovin iz celega dravesa... S pepelom torej na vrt prinesemo tudi neželene snovi, ki so se nakopičile v drevesu._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Ne se preveč sekirat ravno okoli pepela. Kar je v zraku, je tudi v listih, je tudi v deževnici. Tistih par pesti pepela, kolikor ga sami doma pridelamo iz drv, ne more po moji laični presoji škoditi nič bolj, kot okolje, v katerem živimo.
bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

glede pepela se strinjam, v manjših količinah, ko na cca m2 vržeš pest ali dve, ne more škodovati. Je premala koncentracija česarkoli. Ampak, vsak po svoje, raznolikost ne škodi._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
TwityPity

brbr, v planu sem seveda imel sekance iglavcev in tu je dvom upravičen, sekance listavcev pa je malce težje dobiti oz. bi moral prinesti svoj "material".
Ja glede pepela in težkih kovin, se mi pa zdi da ni treba zganjat neke panike.

Kaj še ostali sejete spomladi med česen?
Ker ta ideja z motovilcem se mi zdi enkratna.
brbr

Saj ne zganjam panike-se mi zdi. Samo povem, kar vem. Tudi sama uporabljam pepel, vendar z mislijo, da preveč ni dobro.

Med česen pa lahko seješ tudi berivko, ker gre tudi ona hitro z grede v skledo, tako, da nima časa postat konkurenca česnu. Dobra bi bila tudi špinača, če bi jo pobral dosti mlado.._________________naredimo svet lepši
Odgovori