Stran 19 od 31
Objavljeno: Pe Jan 18, 2019 2:40 pm
Napisal/-a papasmrk
Sem na hitro prečesal tole diplomsko in opazil, da je Kordia na Gisela 5 dosegla višino 390 cm, medtem ko je bil pridelek med 4 in 9 kg na drevo. Pri meni sta dve češnji na Coltu stari cca 10 let in v prejšnjem letu, ki za sadjarje ni bilo slabo sem imel na obeh skupaj cca 5 kg češenj.
Seveda je pridelek veliko odvisen od sorte, opraševanja, hranil itd...
Objavljeno: Pe Jan 18, 2019 3:10 pm
Napisal/-a pep
Imam češnjo na gizeli 6 let, nisem se jih najedel, razočaranje.
Objavljeno: Pe Jan 18, 2019 7:42 pm
Napisal/-a ck
Na Gisele 5 imam sorto Hedelfinško. Višina cca 3 m (sajeno 2010). Lani je bilo cca 8 kg plodov.
Pred tem sem imel na Gisele sorto Sweet heart, ki je lepo rodila, vendar je bila preveč "mesnata" (zori pozno) in je šla ven.
Češnje na nizkih podlagah je treba spomladi poškropiti z bakrom, kasneje pa po potrebi glede na sorto. Moje hedelfinške (stara sorta, bolj odporna na bolezni in pokanje plodov ter malce manj rodna) kasneje ne škropim.
Giselo tudi malo zalivam, če je suša.
Če češnja na coltu po 6-7 letu ne da več kot 8-10 kg je vprašanje, ali je sorta ustrezna glede na lokacijo. Jaz imam na coltu sorto VAN, ki je odlična, vendar rada poka (in nato gnije) ob dežju, zato je pridelek hitro zelo okleščen. Lani je bilo zato namesto cca 20 kg samo 2 kg pridelka.
Velika prednost češenj na giseli je, da jih je enostavno zaščititi pred ptiči in obirati. Zaradi majhnosti imamo lahko več sort z različnim časom zorenja, poleg tega so primerne tudi za manjše vrtove._________________lp
Objavljeno: So Jan 19, 2019 12:07 am
Napisal/-a vinkoz
pep je napisal/a: |
Imam češnjo na gizeli 6 let, nisem se jih najedel, razočaranje. |
Pep, po vsej verjetnosti se jih tudi ptice niso najedle.
Moj znanec je odstranil cel kompleks češenj, cepljenih na Gisela 5, po vsej verjetnosti ti je bil viden pri obisku pri meni. Ta podlaga potrebuje sistem namakanja. Tudi sam sem imel na moji parceli 4 češnje, cepljene na to podlago, odšle so davno v večna lovišča.
lp.vinkoz
Objavljeno: So Jan 19, 2019 12:45 am
Napisal/-a DavidJ
Pozdravljeni
Malce sicer izven debate.
Kar hitro se bliža čas spomladanskega cepljenja.
Imam dva sejanca češenj, ki jih bom cepil. Nisem se še odločil, katero sorto cepiti. Zanima me, katere so vaše najljubše sorte. Imel bom le eno, morda dve češnji. Na en sejanec sem lani sicer cepil češnjo, katere sem dobil v vasi okroglo (blizu Kamniškega vrha). Cepič se je prijel, potem pa sem ga po nesreči odlomil. Češnjo sem pred časom jedel. Nimam pojma za katero sorto gre. Tudi domači ne vedo povedati. Je pa temno rdeča, precej debela in sočna. Ni pa preveč čvrsta (ala hrustavka). Gre za staro drevo.
Torej kolebam ali bi zopet cepil to sorto ali pa kaj drugega.
Baje naj bi bila tudi zelo dobra Van. Sam je nisem probal. Debelina zame ne igra tako pomembne vloge. Bolj okus, čvrstost in pa splošna odpornost.
Če pa gre za staro sorto, še toliko bolje.
Objavljeno: So Jan 19, 2019 8:35 am
Napisal/-a muha
ck je napisal/a: |
Jaz imam na coltu sorto VAN, ki je odlična, vendar rada poka (in nato gnije) ob dežju, . |
Moja nova pridobitev je enaka. Da rade pokajo bo zoprno, a tudi naša prejšnja češnja je imela iste probleme, torej smo jih že navajeni. Bisteno mi je, da je dovolj zgodnja in zato brez črvov. Če bo hudo, bom vsaj par vej precepila. Ali bo bolj od prejšnje odporna proti cvetni moniliji, bom pa še videla. Morda pa te ne bo potrebno škropiti. Pri prejšnji, sorte ne vem,si je ob nakupu nisem zabeležila, je brez škropljenja monilija pobrala vse cvetje do zadnjega.
Objavljeno: So Jan 19, 2019 9:47 am
Napisal/-a elstar
Objavljeno: So Jan 19, 2019 10:44 am
Napisal/-a muha
Kako lep nasad češenj in v kako idilični okolici!
Objavljeno: So Jan 19, 2019 10:53 am
Napisal/-a papasmrk
Očitno je podlaga Gisela 5 namenjena za intenzivne nasade in rabiš kar nekaj teh dreves, da lahko rečeš, da si se najedel češenj.
Podlaga Maxma 14 naj bi bila manj zahtevna in in bolj primerna za ne tako rodovitna tla.
Objavljeno: So Jan 19, 2019 12:59 pm
Napisal/-a pep
Za nekatere stvari je očitno potrebna strokovnost, ki je pa vsi amaterji nimamo.