Šmarna hrušica - Amelanchier sp.

Odgovori
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Res jih je najbolje pustiti pri miru. Lad20 - prvo leto mi noben grm oz. drevesce ni veliko zraslo - počakaj, saj bo.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Imam enake izkušnje kot mravlja.

Pravzaprav je imel ukoreninjeni potaknjenec, ki sem ga posadila, tudi kasneje zelo slab prirast. Po več letih je še vedno pri pol metra. Pač pa je nekje v tretjem letu iz korenin pognala lepa močna mladika, zrasla blizu metra že v prvem letu in v letih, ki so sledila, oblikovala lepo drevesce.
Ivčk

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Andrej Banko je napisal/a:
Aha, še to sem mislil. Ne spomnim se, da bi kje zasledil, kako se ti grmički obrezujejo. So kakšna pravila ?
Če prikrajšam vejice, se bo rastlina najbrž bolj razvejala ?

Jaz jo kar redno obrezujem že zato, da dosežem plodove na vrhu grma.

Večinoma prikrajšam vsakoletne sveže pokončne poganjke in sicer tako, da pustim le deset centimetrov (novi poganjki ponavadi dosežejo tudi krepko čež pol metra). Na tem mestu kasneje dobim dve do tri šibkejše veje, ki potem zelo hitro preidejo v rodnost.

Če kako leto spomladi močno odžene, poganjke potrežem v začetku jeseni, da bujnost nekoliko ustavim. Drugače pa počakam tudi do pomladi in na brstenje (ker ne solzi) ter izrezujem poganjke, ki ne bodo cveteli.

Oblikujem jo v bolj ali manj odprto kroglasto obliko, ki je meni najlepša.
Je pa že od začetka rastla na drobnem debelcu, čeprav ni cepljena. Vse poganjke, ki so kdaj pognali iz korenin sem skrbno odstranjevala, zdaj po osmih letih jih ne opažam več._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
instagram: @iva.grasa.ig
spletna stran: www.tomatojunkie.eu
Ivčk

Morda bo s slikami predstava nekoliko lažja.

Takle je bil grmiček leta 2007, ko sem ga nabavila. Tukaj je bilo odstranjenih nekaj motečih vej na dnu in sredi krošnje, puščenih pa deset ogrodnih vej za osnovno obliko:

Primerjava med mladim petletnim obrezanim grmom in že odraslim, devetletnim grmom:

Tukaj se dobro vidijo vsakoletne mladike na vrhu grma, to so te, ki jih prikrajšam na deset centimetrov:

Tole je kroglasta oblika, ki jo oblikujem že od samega začetka. Grm je pri meni že deset let:

Rodnost pa je z vsakim letom večja in večja:
_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
mravlja

Ivčk je napisal/a:
...vsakoletne mladike na vrhu grma, to so te, ki jih prikrajšam na deset centimetrov: ...

Zanimivo.
Takega načina obrezovanja šmarne hrušice pa še nisem zasledil. Kaže, da se ti dobro obnese.
Mogoče veš, katero sorto / kultivar imaš?
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Ivčk; zelo vreden prispevek, hvala. Slike povejo veliko.
Nekaj podobnega sem imel tudi sam v mislih, a za enkrat zgolj v teoriji, ker so rastlinice šele na začetku svoje "poti".
Super hvala za potrditev mojega teoretiziranja.
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Videl sem kar nekaj grmov hrušic, toda ta na sliki mi je najbolj všeč, bravo Ivčk.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Hvala, Ivčk.
Zelo zanimivo in poučno.
Ivčk

Kultivar žal ni bil napisan na listku, pisalo je le A. lamarckii.
Hvala za pohvale!
Meni se ta način obrezovanja že od samega začetka zelo obnese,saj je grm zelo hitro začel z rodnostjo. Sem pa grm prvič konkretno obrezala že v drugem letu gojenja,po tistem je res začel noro cveteti. Bom probala izbrskati kako sliko iz čistega začetka rasti_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
mravlja

Ivčk je napisal/a:
Kultivar žal ni bil napisan na listku, pisalo je le A. lamarckii. ...

Saj to je čisto dovolj - kultivarji so pa itak križani A. laevis, A. lamarckii, ter ostale Amelanchier ... med seboj.
Pa hvala ti za zapisano.
Odgovori