Kdo jo pozna ?

Odgovori
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

kljub temu, da sem neznalica, tisto rastlino katero ste imanovali materina dušica jaz ji ne bi rekla. ne glede na dež, hladno veter in brez sonca bi med mečkanjem listov s prsti morala dišati. pač eterično olje funkcionira tudi ko ni sonca. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
stara postaja

Odgovor Napisal/-a stara postaja »

Voda, me veseli, da si povedala to o "materini dušici". jaz sem bila prepričana, da tisto ni m.d., a sem svoje mnenje obdržala zase, zdaj pa sem se ojunačila..._________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
Sanjarka Ana

Odgovor Napisal/-a Sanjarka Ana »

In še vedno ne diši.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Kja, če bi to nedišečo materino dušico fotografirala še 1x? Po možnosti na rastišču, pa kakšno fotko bolj od blizu še. Da raziščemo, kaj je, če res ni materina dušica. Če praviš, da raste v naravi, se ne spomnim ničesar, kar bi bilo pdoobno tej rastlini in ne bi bila materina dušica. Seveda pa to ne pomeni, da takšna rastlina ne obstaja.
Če bo kaj več dobrih fotk, bomo pač pobarali še koga, ki ve več od nas, ni problema.
Sanjarka Ana

Junglas HVALA za novo neznanko.

Glede drugega pa .... če bo popoldan čas, grem v lov s fotoaparatom. Vem, da so vmes že kosili zelo nizko.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Alpsko krešico sem osamosvojila in premaknila med trajnice.

Od tiste materine dušice bi pa tudi jaz rada videla še kakšno fotografijo. Tako vejice s cvetom, kot cele blazinice na naravnem rastišču. Cvet se mi zdi nekoliko pretegnjen in tudi listi niso podobni moji domači. Ker pa ne vem, če ne obstaja več sort, se dosedaj raje nisem oglašala.
stara postaja

Odgovor Napisal/-a stara postaja »

Mene moti predvsem, da so listi, vsaj tako je videti na fotografiji, mehki, morda celo rahlo dlakavi. M.d. nima takih...seveda pa je lahko moje videnje fotografije napačno..._________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
metuljc

V Sloveniji uspeva vsaj 11 vrst materinih dušic (govorim o avtohtonih) in vsaj 4 imajo stebla in/ali liste dlakave, pravi zanesljivi vir, MFS. Počakajmo na fotografije, morda bo dilema (nekaterih) tako rešena.
Sanjarka Ana

Rastline so čisto nizko pokošene. Kar je ostalo, da je še kaj za videti, pa izgleda takole.

Tule je videti še malo pocvitanja. Rastišče na robu kovinskega pokrova.

Nekaj izmozganih cvetk v strmi brežini nad cesto.

skriti med travo, ki je kosa ni dosegla

in še en manjši kupček

majhen košček

Kakšnih 30 metrov proč na betonskem robniku ob bližnjem skednju. To je bil cvet pri cvetu. Danes sem spet trgala koščke in vonjala. Nič. Rahle sledi nečesa v zmečkanih cvetovih. Nedifiniran vonj.
metuljc

Je materina dušica, ni druge.

Samo na fotki, ki ima nadnaslov "majhen košček" so poganjki sončeca (Helianthemum sp.) in ena vejica homulice (Sedum sp.).
Na prvi in zadnji fotki se vidi kak rumen cvetek sončeca (tudi popon mu pravijo včasih). Še ena rastlinica za tvojo strmo brežino na Pisani luni.
Odgovori