Stran 182 od 206
Objavljeno: Če Sep 24, 2015 12:18 am
Napisal/-a Med_Ica
Zelenc je napisal/a: |
Popolnoma jih posuši, daj v tople kozarce (pečica, 100 stopinj...) in prelij z vročim olivnim oljem.
To je vse. |
Če olivno olje segreješ, ni nič več boljše od navadnega rafiniranega.
Če so čiliji popolnoma suhi, se v olju dobro obdržijo; ne pokvari se niti olje.
"Rok trajanja" olivnega olja je pa 1 leto; do naslednje sezone.
Objavljeno: Če Sep 24, 2015 12:26 am
Napisal/-a pajo
Sam olja ne segrevam res pa morajo biti super suhi._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Objavljeno: Če Sep 24, 2015 12:36 am
Napisal/-a Legi86
Kako in če kdo suši čilije v sušilcu sadja (dehidrator)? Na kakšni temp. je priporočljivo in koliko časa?
Objavljeno: Če Sep 24, 2015 9:22 am
Napisal/-a pajo
Imam sušilec iz Hoferja, ki je dobesedno enak kot iz Merkurja. Razlika je v ceni. Sušim najmanj 8:30h na 70 stopinj in zelo na tenko narezan. Peške posebej odstranim, da se ne drži vse skupaj. Če je v 1 kosu sem moral vse skupaj spet ponoviti zato je bolje takoj ločiti._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Objavljeno: Če Sep 24, 2015 9:49 am
Napisal/-a stara postaja
Pajo, kako pa jih narežeš? Sem mislila, da vlagate cele (glede na Zelenćevo sliko). Kaj pa peške, tudi te posušene dodaš vloženemu ali jih zavržeš? Oprosti, začetniška vprašanja, morda neumna za izkušene čililjubce .
Pridelala sem precej čilija, pa razen omake ne vem kaj početi z njim..._________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
Objavljeno: Če Sep 24, 2015 11:04 am
Napisal/-a maja
če ima kdo viška semen ne preveč pekočega čilija - se šele učimo uživati v pekoči prehrani - se toplo priporočam.
Lp maja._________________Nekateri se pritožujejo, ker imajo vrtnice trnje, jaz pa sem hvaležen, ker ima trnje cvetove.
KARR
Objavljeno: Če Sep 24, 2015 11:41 am
Napisal/-a pajo
stara postaja je napisal/a: |
Pajo, kako pa jih narežeš? Sem mislila, da vlagate cele (glede na Zelenćevo sliko). Kaj pa peške, tudi te posušene dodaš vloženemu ali jih zavržeš? Oprosti, začetniška vprašanja, morda neumna za izkušene čililjubce . Pridelala sem precej čilija, pa razen omake ne vem kaj početi z njim... |
Delam drugače. Namočim posušene razrezane v olje pusti 3 - 4 mesece na miru potem v stekleničke ali v prahu pa potemv stekleničke. Tako kot dela Zelenc sam ne upam._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Objavljeno: Če Sep 24, 2015 12:06 pm
Napisal/-a Zelenc
Emmm.... ...jest jih prerežem, očistim in popolnoma posušim. Šele nato romajo v olje...
Kaj naj bi bilo s tem narobe?
Objavljeno: Če Sep 24, 2015 1:22 pm
Napisal/-a pajo
Zelenc je napisal/a: |
Emmm.... ...jest jih prerežem, očistim in popolnoma posušim. Šele nato romajo v olje...
Kaj naj bi bilo s tem narobe? |
Oprosti se opravičujem sem napačno oziroma prehitro pogledal! _________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Objavljeno: Če Sep 24, 2015 1:42 pm
Napisal/-a Zelenc
Ni problema, samo zanimalo me je, ker je receptov za pikantno olje malo morje in vsak zagovarja svoj sistem. Zanimivo se mi predvsem zdi, da nekateri pravijo, da zna biti to nevarno, ker naj bi s tem vzpodbujali nastanek bakterij v olju, a po drugi strani je takih receptov res veliko.
No, lani sem naredil tudi olje iz svežih čilijev, pa je bilo ravno tako uredu, le rok trajanja je zelo kratek, oziroma se moral čilije takoj ven vzeti. Vsekakor pa je najbolje imati popolnoma presušen čili. Ostalo pa verjetno najbolje kar po filingu delat (poper, česen, lovor, rožmarin...)...
(jest česna ne uporabljam)