Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Ptičje krmilnice

Odgovori
Danilo

Odgovor Napisal/-a Danilo »

Zdajle pa si "na karbit plunu" Very Happy
Uporabniški avatar
Seasmoon
Kraj: Obala

Odgovor Napisal/-a Seasmoon »

Seasmoon je napisal/a:
Muha, lepo imaš to uštimano za ptičke. Tako krmilnico kot imaš ti na desni strani imam tudi jaz. Sam letos sem kupila eno novo in mi ni všeč. Pri tisti prejšnji vrabci nikoli niso hodili na krmilnico, ker so padala semena na tla in oni so se hranili spodaj. Pri tej, ki jo imam pa sedaj, semena ne padajo na tla in zato so vrabci začeli prihajati na krmilnico. Razmišljam, da bi prešaltala nazaj na ta prejšnjo, ker vrabci so agresivni in podijo sinice.

Je bila pa danes kopalnica zelo aktivna. Vrabci so skozi hodili piti vodo, eden se je celo okopal. Pa videla sem, da je tudi en zelenček pil vodo. Lepo! Ko nekaj dni ne dežuje, se to takoj pozna v bazenčku.

Sem prešaltala na ta prejšnjo krmilnico in glej ga zlomka .... vsi vrabci so se začeli hraniti spodaj po tleh, ker semena padajo tudi na tla in sploh ne hodijo več na krmilnico. Mislim, da bo tako ostalo. In sinice imajo zdaj mir in jih vrabci ne preganjajo. Sicer tista ta nova krmilnica je lepša, ampak ne moreš gledati na estetiko. Opažam pa še nekaj, pri tej ta stari krmilnici, semena zmanjkujejo bolj počasi, kar pomeni, da se je tista krmilnica hitro spraznjevala zaradi vrabcev, ker jih je kot kitajcev in so požrešni.
Nazadnje urejal/a Seasmoon 26 Dec 2023 10:57; skupaj popravljeno 1 krat
Life is like a game ... play it ...

Slika
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

AB, zdaj bom pa počasi morala začeti verjeti, da si krut, brezsrčen človek. A si kdaj videl, kako se uboge prilepljene živalice mučijo? In ti priporočaš tak način. Res me žalostiš..._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Brbr, meni se zdi, da AB le rad kaže lice robavsa in se mu fajn zdi, če koga malo spravi na obrate. Verjamem, da je v resnici ena mehka dušica, ki še za muhami le zato tleska, da jih odžene. Saj vidiš, kako spoštljivo gobe nabira, kako skrbi za prst, da je prava ...
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Jaz imam drugačno izkušnjo, Brbr. Pred leti, ko je bilo mišje leto, je mama na vrtu na mišjo potko (ja, prav potka je bila uhojena) dala desko in jo namazala z lepilom. Kmalu sem videla, kako je pritekla miška na svoj vsakdanji obrok, se prilepila, trznila in obmirovala, kot bi jo kap._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Melona je napisal/a:
Brbr, meni se zdi, da AB le rad kaže lice robavsa in se mu fajn zdi, če koga malo spravi na obrate. Verjamem, da je v resnici ena mehka dušica, ki še za muhami le zato tleska, da jih odžene. Saj vidiš, kako spoštljivo gobe nabira, kako skrbi za prst, da je prava ...

Menim, da imaš kar prav. Wink
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Jaz pa sem videla prilepljeno miško, ki je obupno cvilila in se poizkušala rešiti tako močno, da je imela vso kožo potrgano in je bila kot kepa surovega mesa...

Sicer pa kar pobijajte, kolikor vas je volja in na kakršen koli način, če mislite, da je tako prav in imate do tega pravico. Preseneča pa me vaša lahkotnost odločanja o tem kod lahko živi in koga je treba pokončati, pa čeprav kar tako, na zalogo, za vsak slučaj, samo zato, ker pripada rodu, ki vam ni všeč..._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
Seasmoon

Hmm hja, odkar sem zamenjala krmilnico in so se vrabci preusmerili dol na tla, pa sprememba pri pticah je evidentna. Siničke so zaživele, bolj so igrive in sproščene, pa več jih je, prej jih je bilo manj in veselo obletavajo krmilnico in arašide. Hodijo po arašidih gor in dol in iščejo kateri so še polni. Jih je še kar nekaj. Najbolj smešno pa je, ker pogosto najprej potegnejo ven rdečo lupinico in šele po tem jedrce. Zanimivo jih je opazovati. In ne verjamem, da je to naključje, ampak odkar sem postavila prejšnjo krmilnico so se znova pojavili dleski in ščinkavci. Prej, ko so na polno zasedali krmilnico vrabci, so nehali prihajati. Opažam tudi, da je zelenčkov malo. Lani jih je bilo zelo veliko. Liščkov pa ni in ni. Skratka vrabci so povzročali štalo na krmilnici in preganjali so ostale ptice. Vrabci naj jejo na tleh, krmilnico pa naj pustijo pri miru.

Slika
Uporabniški avatar
Seasmoon

Opa opa 14 dni so potrebovale, da so pomalcale arašide. Danes je prišla na drevo nova runda.

Slika
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Pa so ptičke le sprejele krmilnico za svojo! Prihajajo velike sinice, taščice in plavček. Na krmilnici je vedno le po ena, pa bi bil prostor za tri, štiri. Prileti, vzame seme in odleti na bližnji grm, kup razžaganih hruškovih vej ali na drevo. Taščice so največ na tleh, pridejo pa tudi gor na krmilnico. Zanje sem nasula nekaj prosene kaše, bom pogledala, kako jim tekne.
So pa občutljive tele moje ptičke. Čisto potiho pridem v sobo, da bi jih opazovala skozi zaprto okno, pa vedno vse odletijo, potem se pa vračajo.
Podnevi se je tam okrog motal sosedov maček. Sem vesela, da je krmilnica na taki gladki palici, da se po njej ne da plezati. Sicer sem ga čisto vesela zaradi miši. Naj kar prihaja, pri meni ne bo lačen._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Odgovori