Helleborus - teloh
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
Re: Helleborus - teloh
Lepa zbirka telohov! Predvsem mi je padel v oko naš avtohtoni črni (saj je, a ne) - koliko cvetov!
-
živa
- Kraj: Žiri-NM
lepi so.
- Plamenka
- Kraj: Ljubljana
Janika, kateri je pa tisti s skoraj črnimi popki? Saj boš objavila tudi fotografijo cveta, ko bo?
-
Janika
- Kraj: Okolica Kranja
Plamenka, ravno pri telohih nimam prevelike sortne evidence. Ta temen je že sejanec, v spominu imam, da je bil prvotni, ki pa mi je žal umrl, smatran za enega najbolj temnih telohov. Pred nekaj leti so mi telohi zelo zbolevali, gnili. S fungicidom se je bolezen umirila, se pa še vedno pojavlja. Zanimivo tudi letos kupljena črna teloha, v Hoferju, sta oba zdaj bolna. Ne vem kaj je pri meni - nekaj v zraku, ali kaj?
- Lpmami
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Jaz bi prej pomislila na kakšen vir okužbe pri Hoferju ali pa da že oni dobijo okužbo od dobavitelja.
-
metuljc
- Kraj: Rimske Toplice
Morda jim v tvoji prsti česa primanjkuje ali imajo česa preveč, pa so bolj občutljivi na bolezni. Janika, kakšna tla pa so pri tebi? Črni teloh raste na dolomitni podlagi, za ostale ne vem, koliko so občutljivi na podlago.
-
copatka
- Kraj: Radegunda, Golte
Čisto ste me "zastrupili" s temi lepotci. Okrog nas je zdaj vse belo črnega teloha, v bistvu je edini, ki ga poznam. Obožujem jih, nikoli jih ne trgam za v vazo.
Začenjam razmišljati, da bi bili prav telohi lahko na mojem vrtu uspešni, ker druge rože imajo premalo sonca.
Morda se bom specializirala nanje. Kdaj je pa treba teloh posaditi? Je zdaj pravi čas, ali je bolje jeseni?
Tale samosevec mi vsako leto cveti čisto pri vhodu, kako se imenuje? Zelenih je očitno več vrst.

Začenjam razmišljati, da bi bili prav telohi lahko na mojem vrtu uspešni, ker druge rože imajo premalo sonca.
Tale samosevec mi vsako leto cveti čisto pri vhodu, kako se imenuje? Zelenih je očitno več vrst.

Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
- Plamenka
Copatka, BorutL pozna različne zelene telohe. Enkrat je o svojih napisal tole, če ti kaj pomaga. Presaja in deli se jih, mislim da aprila in jeseni.
viewtopic.php?p=187065&hilit=odorus#p187065
viewtopic.php?p=187065&hilit=odorus#p187065
- Plamenka
Ker sem prvi črni teloh izgubila, morda ravno zaradi tal, me zanima, s čim naj potresem zemljo. Je apnenčeva moka Kalcevita https://www.merkur.si/dodatek-za-zemljo ... ita-20-kg/ v redu? Bi bil boljši Apnenčasti dolomit https://agrofortel.si/apnencasti-dolomit-5-kg ? Tega je težko dobiti, sem že spraševala v ljubljanskem Bauhausu, Kalii in Eurogardnu. Če je bolj ustrezen kot Kalcevita, ga bom naročila preko spleta.
-
metuljc
- Kraj: Rimske Toplice
Dolomit je kalcijev magnezijev karbonat, apnenec je kalcijev karbonat. Vsekakor poišči dolomitni pesek.