Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

KOKOŠI

Odgovori
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Res je, zuf - na ta način ljudje služijo. Ampak saj ni treba kupit Smile priznam, da sploh nisem gledala cene. Tam čez lužo imajo dooosti svojih kandidatov za nakup in jim ni treba računat na kakšno slovensko dušo Smile

Dokler je zastonj, se lahko pogleda. Vsaka nova informacija ali ideja je lahko koristna.

Vsekakor mi je taka oblika bolj všeč kot kupovat priročnike/knjige, v katerih je ista ali celo manjša količina informacij, pa če več časa si moreš vzet, da gradivo res prečitaš.
figula

Če sem že začela, je treba tudi dokončati - pa če koga zanima ali ne Wink .

Torej 2 oddaja je tukaj: http://abundantpermaculture.com/one-weekend

Vsebina je tole:
Brooder - For raising chickens until they're three weeks old (DIY) = naredi sam vrtec za piščančke do 3 tednov starosti
Shavings - Pine shaving = tla v hišici Smile = žaganje oz. lesni ostružki
Feed pans - I like the rubber ones = posode za hrano
Waterer - I like the vacuum seal type = posode za vodo
Food - Organic or non-GMO from a feed store. Starter Feed until their 6 weeks old. Grower Feed until they're 5 months old and Layer feed beyond that = hrana za različne starosti
Feeders = večje posode za hrano
Dirt trap for your waterer and feeder - DIY = naredi sam sistem za čisto dovajanje vode in hrane (nimam pojma kako bi drugače rekla, jajks)
Grit - Small rocks they eat to break down food = pesek, da bodo kokoške lažje prebavljale
Heat lamp - Maybe not necessary = grelna lučka
Little cardboard box - my little trick for keeping the new chicks warm at night = kartonska škatla, da male piščančke ne bo zeblo ponoči
Dust bath - Yep, chickens need dirt baths DIY = prašna kopel
Electric fencing - I love mobile, electric net from Premier 1 = električna ograja
------------------------

Timeline for getting started = časovnica kdaj začeti z vzrejo
Early in the week (Spring time) - Order/buy your supplies.
Friday, after work - Set up the brooder.
Friday night/Saturday morning - Pick up your chicks.
Saturday - Build your housing that you'll use in about three weeks.
Three weeks - Transition outside into their housing.
18 weeks - Butcher the males.
5-9 months - get your first eggs.
2 years - get new chicks to replace the "old ladies."
2 years (in the late fall) - butcher your "old ladies".
-------------------

4 essentials for keeping them alive and happy = 4 stvari, zaradi katerih bodo kokoške zadovoljne
1) Clean water (would you drink it?) = čista voda
2) Food - As many creative feeds as possible. More in the next video = hrana
3) Sunshine and wind (nature's sanitizer) = sonce in veter (naravna razkuževalca)
4) Predator proofing: Use electric fence, put them up at night, all no more than 2,5 cm openings on their coop, and you've eliminated 95% of your predator problems = varnost pred plenilci
Kravzlj

Odgovor Napisal/-a Kravzlj »

Joj, ob ogledu teh filmov si spet želim kokoške. Zgleda bo potrebno narediti inkubator in en chicken tractor za drugo leto =)
Samo še neke majhne kokoške. A obstaja kaka mini vrsta race ali gosi?

LP_________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
seba993

Odgovor Napisal/-a seba993 »

Ja. Tudi pritlikave pasme rac so. So panavadi bolj okrasne kot kaj drugega._________________LP seba993
figula

Tretja oddaja: http://abundantpermaculture.com/bootstrapping
dodaja bonus natančne načrte za izdelavo premičnega kurnika Smile
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Izdelava premičnega kurnika bo naslednjič - saj boš opozorila, ne?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
figula

zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Če bi kdo mel cel dokumentarec naj me kontaktira na ZS.
reider

Odgovor Napisal/-a reider »

Ker je prehod v pravo zimo že v polnem teku, kar se tiče padanja temperatur, sem se odločil mojim putkam malo polepšati dan, dokler je še to možno. Trava v njihovih oborah je popolnoma popasena do golega. Ena in samcata biljka. No, in sem šel našel ob gozdu shranjen kolut ograje, ki je ostanek ograje za drobnico in jih pred oborami napel v majhen polkrog in jih odprl vrata vanj. Veselje je bilo nepopisno. Sveža trava, pa še izpod betonskih stebričkov ob zidu je suho blato, ki je kot se s slike vidi kot nalašč za kopanje heheh.
V ozadju na eni od slik se vidijo tut račke. Vodo sem jim izpustil, saj je par dni bil minus, in zaledenelo, nove vode pa nimam, saj je studenec bolj kot ne prazen in je le za pitje dovolj. Namesto vode sem postavil plastično banjico in napolnil z vodo. In neumen tekač Jajo se skobacal v bano in se kopa heheh.

reider

Odgovor Napisal/-a reider »

Evo dodajam še video iz današnjega dne.
Racman Srečko Junior se kopa. Ko zleze iz banjice, vanjo takoj skoči še tekač Jajo, kar žal ni na sliki.
ČE zelo povečate glas, se sliši, kako z perutmi tolče po bani heheh.
http://www.mojvideo.com/video-25-12-2015-vzdusje-v-zunanjih-oborah-za-zivali/f65a8a2b9f139aa75c3c
Odgovori