Stran 20 od 29

Objavljeno: Po Nov 04, 2019 10:07 am
Napisal/-a brbr
Pravijo, da je treba kis nemudoma pretočit, če se klobuk potopi. Tudi meni se je, v enem od prvih poskusov izdelave, kis razkisal, ker nisem odstranila potopljenega klobuka._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: Po Nov 04, 2019 11:55 am
Napisal/-a Dajmar
Ti delaš kis iz krhljev in vode? Ker moj iz jabolčnika, se ne razkisa.

Objavljeno: Po Nov 04, 2019 12:34 pm
Napisal/-a brbr
Dajmar, če sprašuješ mene - delam samo iz jabolčnega soka, brez dodatka vode, sladkorja, ali še česa. Prva fermentacija je alkoholna, potem ocetna.

Odkar delam tako in med ocetno fermentacijo še nekajkrat pretočim in prezračim, je kis dober in se kis ne razkisa.
Ti imaš veliko več prakse in "dobro vzgojene bakterije" in zato s pripravo nimaš pol toliko dela kot jaz, se mi zdi... A, jaz, zaenkrat, drugače (še) ne znam._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: To Nov 05, 2019 10:49 am
Napisal/-a laksikon
razmišljam zakaj se klobuk potaplja tudi v sodu s pipo. A je mogoče povezano s tem, ko točiš preko pipe, nivo pada in mrena oprijeta površine soda se poškoduje in zato začne nova nastajat?

Objavljeno: Sr Nov 27, 2019 3:26 pm
Napisal/-a pep
Letos nisem delal jabolčnega kisa, ker nisem jabobolk, sem pa prvič napravil drenovega po istem receptu, uporabljam ga že en mesec, enkraten je.

Objavljeno: Sr Nov 27, 2019 4:55 pm
Napisal/-a brbr
Tudi jaz letos nisem nastavila nič jabolčnega kisa (pa tudi kakšnega drugega ne Crying or Very sad ). Upam, da zaloge iz lanskega leta premostijo vrzel.

Iz drnulj (saj se tako reče plodovom drena, ali pa se motim?) sem pa jaz naredila sok, na kis nisem pomislila._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: Sr Nov 27, 2019 5:41 pm
Napisal/-a lpmami
brbr je napisal/a:
Tudi jaz letos nisem nastavila nič jabolčnega kisa (pa tudi kakšnega drugega ne Crying or Very sad ). Upam, da zaloge iz lanskega leta premostijo vrzel.
To pomeni, da bom tudi jaz letos brez tvojega odličnega kisa. No, saj ga imam kar še nekaj..._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje

Objavljeno: Sr Nov 27, 2019 6:33 pm
Napisal/-a mravlja
Uuu, meni so ptiči drnulje "potolkli". Iz kakšnih količin drnulj ste pa delali?

Objavljeno: Sr Nov 27, 2019 7:06 pm
Napisal/-a brbr
Eh, lpmami, kakšna malenkost se ga bo žeše našla. Je pa res, da ga bomo verjetno morali uporabljati bolj v "lekarniških" dozah.

Mi je prav žal, da ga lani, ko je bilo jabolk v izobilju, nisem pripravila več. No, šola za drugič...

Mravlja, kar se soka tiče, količin ne vem. Na jesenskih počitnicah oberem eno drevesce, ki raste blizu počitniške hišice. Plodov ni pretirano veliko, a se mi zdi, da so zelo sočni in dajo veliko soka. Letos se ga je nateklo za 2.5L._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: Če Jul 30, 2020 7:29 pm
Napisal/-a brbr
Danes sem nastavila nekaj jabolčnega kisa. Zdaj sem v dilemi, kam naj ga postavim. Če me spomin ne vara, ne sme bit preveč toplo, a ne? Verjetno je temperatura okoli 25st že preveč (?)._________________naredimo svet lepši