Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kompostiranje

Odgovori
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

He, he, nekaj malega o sajah piše celo v uvodnem prispevku te teme Wink Laughing .
papasmrk

Odgovor Napisal/-a papasmrk »

Figula, hvala za koristen odgovor.

Drugače pa kurim les, karton in papir.

lp
quicksmith

Odgovor Napisal/-a quicksmith »

Zdravo, mene pa nekaj zanima glede kaj lahko kompostiramo.
Moj sosed ima nasad oljk, ki jih vsako leto škropi z strupi. Pred kratkim jih je obrezal in veje namerava zakuriti. Namesto da jih zakuri, bi jih vzel jaz, jih zdrobil in dal v kompostnik. Bi bilo to vredu kljub temu da so škropljene?
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

quicksmith je napisal/a:
Zdravo, mene pa nekaj zanima glede kaj lahko kompostiramo.
Moj sosed ima nasad oljk, ki jih vsako leto škropi z strupi. Pred kratkim jih je obrezal in veje namerava zakuriti. Namesto da jih zakuri, bi jih vzel jaz, jih zdrobil in dal v kompostnik. Bi bilo to vredu kljub temu da so škropljene?

To je isto kot vprašanje: "Kaj pa listje iz mesta? A ni to vse ful strupeno.?"

Mislim, da gre tukaj predvsem za osebno odločitev.
Jaz bi v tvojemu primeru vzel in skompostiral.
Mogoče celo nekje posebej in kasneje uporabil okoli sadnih dreves in grmov.
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

don: ... naj povem, da se profesionalno ukvarjam z urejanjem okolice, kar pomeni, da imam na razpolago ogromno organskega materjala (pokošene trave, obrez grmovnic in v jesenskem času drevesno listje). Rabil bi kak nasvet glede kompostiranja "na veliko" za njivo veliko 25arov, z zgoraj naštetim materjalom.

zuf: ... ena zelo konkretna stvar, kar se tiče kompostiranja večje količine materiala - imaš na voljo ustrezno mehanizacijo?

don: Mesečno pričakujem okrog 30-50m3 travnatega materjala in do 5m3 mletega materjala grmovnic v jesenskem času pa okrog 60m3. Zaenkrat je moja strojna oprema le v rokah in fizični moči, ker žal nimam stroja s katerim bi šel na njivo.... ampak tudi v tem poglavju že delam. Vrjetno misliš, da bi materjal lahko razvozil/rastrosil po zemlji? Ali ga vdelal v zemljo?

zuf: Vprašanje glede mehanizacije sem postavil zato, ker 100 kubikov skompostirat na roke bo malo težko.

Parangalus: Material, ki ga imas na voljo je dragocen. Od tega kar si omenil lahko v zemljo vdelas samo svez travni odkos. Nikakor pa ne nic rjavega, bogatega z ogljikom. Listje in travo lahko tudi raztrosis na nekaj 10 cm debelo po njivi in pustis odlezati kako leto, razmnozili se bodo dezevniki in zaceli delat zate, prezracili bodo zemljo in jo obogatili z organsko snovjo prav tako vse ostale mikrozivke. Ce se ti ljubi kompostirat, mesaj travni odkos z mletim materialom ali listjem. Kar nekako pol-pol. V vsakem primeru pa zbiraj material na nek kup (ali vec) pa ce ti rata po plasteh, trava/listje ali trava/mleto.

don: Definitivno takšna količina predstavlja ogromno količino dela, ampak če druge opcije ni menim da se vseeno izplača potruditi?

---

don in ostali, prvotno debato sem premaknil v novo temo z naslovom Izboljšava njivskih tal, saj je glede kompostiranja bilo zelo malo govora.

Prosim, da tukaj v tej temi nadaljujete z vprašanji/odgovori glede kompostiranja, v oni temi zgoraj pa glede nege celotne njive itd.
Hvala.
Rade

Odgovor Napisal/-a Rade »

papasmrk je napisal/a:
Pozdravljeni,

v kompostniku mi glomazijo neke ličinke in me zanima, če bi znal kdo povedat a so to "dobre" ali pa se jih moram nekako znebit.

slika:

hvala in lp

To so ličinke črne vojaške muhe, ki so izredno dobre komposterke, celo boljše od deževnikov. Meni prebavijo vse, kar jim dam, kompost pa je potem kot črna zemlja._________________kar zraste pač zraste
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Hja. res je da zelo hitro kompostirajo, ampak komposta pa ni veliko od njih, ker vse dajo v svoje telo.
Izredno hitro namreč rastejo in ogromno jih je, tako, da večino materiala zmanjka.

Odlične kot prehrana kuram!
Nekateri, vključno z mano, jih vsako leto gojimo za kure. Smile

V nobeni fazi njihovegovega življenja niso škodljive za karkoli.
Odrasla muha ne prenaša nobenih bolezni ipd.
Prej nasprotno, namreč zelo dobro preganjajo muhe, tam kjer karkoli gnije ipd.
Zelo dobro tekmujejo za prostor.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Vrsto let vsako leto pripravljam svoj kompost, ampak teh ličink še nikoli nisem zasledila. Zanima me, kakšni odpadki privabljajo te muhe?

No, možno je tudi, da so tudi v mojem kompostu, a jih ne opazim, ker potem, ko kompostni kup pripravim (pozno jeseni) z njim eno leto ne počnem ničesar - ga ne premetavam. Tako tudi ne vidim, katera živa bitja vse sodelujejo pri razgradnji..._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Brbr, če bi jih imela, bi jih opazila. Vse gomazi, ko se naselijo. Lani sem jih imela in na netu našla podatek, da jih privabljajo fermentirani kuhinjski odpadki. Ko sem kompostnik odkrila, so v dveh dnevih izginile.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

brbr, nekje sredi poletja malo prebrskaj sveže kuhinjske odpadke, ki jih kompostiraš, pa boš videla. In, če imaš bolj šibek želodec si pripravi vrečko.

Pri meni so vedno prisotni in letos sem se namenil tudi jaz poizkusiti z njimi. Za kokoši sem mislil.
Odgovori