Stran 20 od 98
Objavljeno: To Jan 26, 2016 1:08 am
Napisal/-a Med_Ica
Zelenc je napisal/a: |
Nikar ne počni tega s svežimi! Zadeva se lahko pokvari, dobi bakterije... Jest zadevo vedno popolnoma posušim in odstranim semena in stene. Prelijem z vročim olivnim oljem (ne sme zavreti!) in zaprem kozarce. Hranim v kleti.
Po dveh mesecih pa dober tek. |
Olja sploh ni treba segrevati. Če so čiliji povsem suhi (lahko jih pred vlaganjem v olje dodatno posušimo v pečici na 40-50 °C), se olje ne bo pokvarilo. Tudi čakati ni treba 2 meseca, saj je olje pekoče že naslednji dan. Je pa priporočljiva hramba na hladnem in temnem mestu, če se shrani za zalogo. Če se semen in sten ne odstrani, je zadeva še bolj pekoča. Ko se olje porabi, samo priliješ novega in že imaš novo olje, ki je nekoliko manj pekoče.
Priporočam uporabo ekstra deviškega oljčnega/olivnega olja višje kakovosti. Če tako olje segrejemo, bog ne daj zavremo, je praktično ničvredno, tako kot vsa rafinirana olja.
Objavljeno: To Jan 26, 2016 9:27 am
Napisal/-a pajo
Res je. Olja nikoli ne segrevam kvaliteta pač mora biti._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Objavljeno: To Jan 26, 2016 11:18 pm
Napisal/-a Majro
goIdhorn je napisal/a: |
Meni so lani kar dolgo rabila da so vzklila. Zgleda da je to taka sorta.
|
Plesen jih je dobila :/ sem pa dobil od radodarnega forumaša (hvala) nekaj semen in gredo danes v zemljo
Objavljeno: Sr Jan 27, 2016 9:34 am
Napisal/-a Zelenc
Meni je Moruga do sedaj vedno hitro kalila, je pa seveda odvisno od pogojev, ki jih imaš na voljo.
Sem pa lani dal eno sadiko prijateljici (lokacija Kamnik) in ji je zunaj na vrtu obrodila tako močno, da se ji je od teže plodov ena veja zlomila... Mi je tudi prinesla morugo za probat, pa mislim da je žgala še bolj kot moja.
Objavljeno: Sr Jan 27, 2016 10:10 am
Napisal/-a Bicikel
Kaljenje je poleg pogojev odvisno tudi od starosti semen in zrelosti plodov ob jemanju semen. Slednje zna biti odločilno, a si tega nihče ne pribeleži. Predpostavljamo, da so plodovi polno ali celo prezreli.
Torej, če ne poveste koliko so semena stara, ne morete pavšalno trditi, da slabo kalijo zaradi določene sorte. Seveda ne trdim, da nekatere sorte res niso take, le posploševati se ne da kar tako.
Objavljeno: Sr Jan 27, 2016 10:27 am
Napisal/-a pajo
Priznam, da so moja semena veliko bolj kalila kot kupljena. Pa mislim, da to ni nič novega._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Objavljeno: Sr Jan 27, 2016 10:42 am
Napisal/-a Bicikel
Ja seveda, tvoja so zagotovo sveža od prejšnje sezone, kupljena pa, če ne piše, ne veš. Se strinjam, da ni nič novega, samo posploševati brez, da poveš starost semen, ne gre.
Sem malo "alergičen" na posploševanja, ki so velikokrat prisotna. Taka informacija pa lahko zavaja, če ni podkrepljena s konkretnimi podatki. Pa ne leti to konkretno na koga, samo tako na splošno, da se poizkusimo temu izogibati. Se že spet ponavljam....
Objavljeno: Sr Jan 27, 2016 11:13 am
Napisal/-a Trocki
Kaj to kar piše na tej strani res drži za čili sorte Bird's Eye?
These chillies can withstand cold climates too even down to -20deg C. They will loose all their leaves but when spring comes they will re-shoot and fruit.
Birds Eye bushes will mature and fruit very quickly, it takes about between 90-120 days and the bushes are known to last several years.
http://growingchillies.net/easy-to-grow-chili-birds-eye-chilis/
Objavljeno: Sr Jan 27, 2016 11:25 am
Napisal/-a Bicikel
Hmmm, probaj, imaš skoraj idelane pogoje za kaj takega (mislim tisto do -20°C)
Sicer pa dvomim. Kvečjemu za zelo kratek čas. Verjetno vse pove od kod izhajajo.....
Objavljeno: Sr Jan 27, 2016 12:02 pm
Napisal/-a Tiana
Trocki, sem zaradi gužve jeseni sadike pustila kar zunaj na prostem v loncih.
Poleg Bird's Eye še Lemon Drop in Queen Laurie. Rastline ne izgledajo ravno dobro, lahko pa jih pustim še naprej, če želiš, če slučajno spomladi kaj odžene na novo.