Peka rženega kruha z drožmi
-
Re: Peka rženega kruha z drožmi
Če prav razumem, Muha, si ti tale kruhek dala zvečer vzhajat v pekač in ga zjutraj samo prestavila v pečico. Ali si ga čez noč vzhajala v hladilniku?
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
brbr: prav imaš. Na 750 g moke ca 600 ml vode. Ni ravno teklo, je bilo pa preveč pacasto, da bi se ga dalo oblikovati v hlebček. In pa 4 žlice droži. Naslednjič bom dala le 3 žlice, se mi zdi, da se tokrat malo čuti kiselkast priokus. Pekla sem na peki papirju.
Delala sem nekako po tvojem receptu: zjutraj droži iz hladilnika, okrog 13h zamesila, potem tekom popoldneva parkrat pomešala z kuhalnico, pozno zvečer (okrog 10h) stresla v pekač, pustila na sobni temperaturi, ob 4h zjutraj sem se zbudila, ogrela pečico in dala noter pekač. Testo je bilo zvrhoma vzhajano. Naslednjič ga bom pripravila zgodaj zvečer in dala v hladilnik, ker bi se na sobni temperaturi testo pričelo "obuvati".
Če si kdaj brala Poldrugega Martina, potem veš, kaj to pomeni. 
Delala sem nekako po tvojem receptu: zjutraj droži iz hladilnika, okrog 13h zamesila, potem tekom popoldneva parkrat pomešala z kuhalnico, pozno zvečer (okrog 10h) stresla v pekač, pustila na sobni temperaturi, ob 4h zjutraj sem se zbudila, ogrela pečico in dala noter pekač. Testo je bilo zvrhoma vzhajano. Naslednjič ga bom pripravila zgodaj zvečer in dala v hladilnik, ker bi se na sobni temperaturi testo pričelo "obuvati".

-
Hm, a veš, da ne vem 

-
- Kraj: Rimske Toplice
Da se čez rob posode odpravi na pot....na mizo,....
Bi rekla. Drži, muha?
Bi rekla. Drži, muha?
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
metuljc: drži"
Na kmetih so hlebce vzhajali v "hiši" na klopi okrog kmečke peči. Pod klop so spravljali čevlje, da so se presušili.
Ko je mama Poldrugega Martina prosila, naj gre pogledat, če "kruh že gre" (vzhaja), da ne bo zaman hodila z njive domov, je pritekel nazaj rekoč: "Gre še ne, obuva se pa že!" Testo je že kipelo čez hlebce in rob klopi v čevlje spodaj.
Na kmetih so hlebce vzhajali v "hiši" na klopi okrog kmečke peči. Pod klop so spravljali čevlje, da so se presušili.
Ko je mama Poldrugega Martina prosila, naj gre pogledat, če "kruh že gre" (vzhaja), da ne bo zaman hodila z njive domov, je pritekel nazaj rekoč: "Gre še ne, obuva se pa že!" Testo je že kipelo čez hlebce in rob klopi v čevlje spodaj.
- Lpmami
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Koliko zanimivosti nam ti natreseš, Muha, poleg vrtičkarskih še druge!
- Seasmoon
- Kraj: Obala
Muha, ti si enciklopedija znanja.
Life is like a game ... play it ...

- Lpmami
- Kontakt:
Ste me s sojo debato spodbudile, da sem kupila vrečko aktiviranih droži.
Tam je recept s 350 ml vode in 500 g moke. Za tri ure vzhajati na toplem, prestaviti v pehar in pustiti vzhajati čez noč.
To se kar razlikuje od postopkov, ki jih opisujete tule (predvsem manjkrat pregneteno in precej krajše začetno vzhajanje). Kaj pravite, bo tako tudi dobro?
Tam je recept s 350 ml vode in 500 g moke. Za tri ure vzhajati na toplem, prestaviti v pehar in pustiti vzhajati čez noč.
To se kar razlikuje od postopkov, ki jih opisujete tule (predvsem manjkrat pregneteno in precej krajše začetno vzhajanje). Kaj pravite, bo tako tudi dobro?
-
- Kraj: Rimske Toplice
Prvič naredi po navodilih na vrečki. Lahko pa del uporabiš za nastavek lastnih droži.
Potem boš videla.
Potem boš videla.
- Lpmami
- Kontakt:
Točno tako delam, Metuljc. Prvič po osnovnem receptu, potem pa začnem eksperimentirati. Le malo vode sem še dodala, ker imam za kruh rada bolj redko testo.
Pred mnogimi leti sem si sama delala droži. Pekla sem bolj poredko kot danes, ko si praktično ves kruh spečem sama. In se mi je zdel "premočan", kiselkast, pa sem prenehala.
Kaj povzroči kisel okus kruha z drožmi? Preveč droži, predolgo zadnje vzhajanje? Kaj tretjega?
Pred mnogimi leti sem si sama delala droži. Pekla sem bolj poredko kot danes, ko si praktično ves kruh spečem sama. In se mi je zdel "premočan", kiselkast, pa sem prenehala.
Kaj povzroči kisel okus kruha z drožmi? Preveč droži, predolgo zadnje vzhajanje? Kaj tretjega?