Stran 20 od 84
Objavljeno: Po Sep 15, 2014 1:12 am
Napisal/-a aladin
POd fižol nisem podstavil ničesar, zato imam sedaj gnile stroke. Ponekod je noter še lepo zrnje.
Vprašanja:
- ali je kaj narobe, če jemo semena fižola, ki so po površini malo rjava (sicer trda kot navadna, brez plesni)? Takega je kar nekaj in se mi ga zdi škoda zavreči, če je še dober, sicer gre seveda na kompost
- ali je kaj narobe če jemo nedozorele fižole?
- ali je kaj narobe, če jemo nakaljene fižole (eni že v strokih kalijo)?
Objavljeno: Po Sep 15, 2014 9:45 am
Napisal/-a brbr
Jaz uživam vse tri tvoje naštete variante. Z drugo in tretjo gotovo ni nič narobe. Za prvo pa tudi mislim, da ne... Nekje sem prečitala, da se pri nas ni razširilo gojenje belozrnatih fižolov ravno zato, ker se rjave lise na belem fižolu bolj vidijo, kot na pisanem (kar nekajkrat sem opazila, da je imelo kupljeno zrnje rjave lise). Tako izgleda, da je tak fižol užiten, ni pa lep na pogled._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Po Sep 15, 2014 11:49 am
Napisal/-a aladin
Super, hvala... pisker že laufa
Objavljeno: Po Sep 15, 2014 3:37 pm
Napisal/-a lpmami
Tudi pri meni se danes kuha svež fižol v zrnju, ki je skalil že v stroku
Saj kalčki naj bi bili še bolj zdravi, imajo encime (ne vem pa, kako prestanejo kuhanje )._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Objavljeno: Po Sep 15, 2014 3:53 pm
Napisal/-a metuljc
Encimi prestanejo kuhanje enako kot vse ostale beljakovine, v stanju trajne denaturacije (koagulacije), neaktivni torej.
Objavljeno: Sr Sep 17, 2014 1:47 pm
Napisal/-a živa
jaz pa sem pobrala ves fižol: črni, plesnivi stroki, notri podobno stanje, tako da ne vem, ali naj fižol (na pol suh) operem in zdrgnem dol plesen, dam sušit in v skrinjo ali naj dam takega sušit in potem oprat in v skrinjo. Še nikoli ni bil tak fižol, letos pa najmanj 10 kg na pol plesnivih zrn._________________Lp, Živa
Objavljeno: Sr Sep 17, 2014 1:56 pm
Napisal/-a metuljc
Takoj operi, če se bo plesen posušila na semenih, je ne boš spravila dol. Po moje ni na odmet, če prvi vodi dodaš malo čistila za posodo, potem pa seveda dobro izpereš.
Objavljeno: Sr Sep 17, 2014 2:18 pm
Napisal/-a brbr
A ne pomaga tudi, če opereš v vodi kateri dodaš sodo?_________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Sr Sep 17, 2014 2:27 pm
Napisal/-a metuljc
Najbrž res, pa še enostavneje je sprati.
Objavljeno: Če Sep 18, 2014 9:39 am
Napisal/-a živa
hvala za tole._________________Lp, Živa