Stran 20 od 45

Objavljeno: Sr Jun 18, 2014 4:13 pm
Napisal/-a rukola
brbr je napisal/a:
...Ga boš opazoval, ane in potem natančno poročal...

Ja seveda.

muha je napisal/a:
Če pa bo cvetel in ne naredil semen, preveri še, kako je z zarodnimi čebulčki pri koreninah. Če semen ne bo, zarodni čebulčki pa, je to velikostročni "slonji" česen.

muha, si želim da bi imel seme da bi si ga vsi lahko namnožili, čeprav okusa pa še ne poznam.

[quote="brbr"]...To njegovo orodje je bolj sofisticirano .... ga čuvam kot punčico svojega očesa, ...., da bi stopila do kakega kovača .... narediti podobno reč.

Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha

Meni izgleda kot kos ploščatega železa za strelovod, ki se ga polaga pri komunalnih vodih. Ukrivljen na določen način, na eni strani nabrušen in dve luknji za "pršraufat na štil".

Objavljeno: Ne Jun 22, 2014 11:09 pm
Napisal/-a Irenca
Jaz pa ne vem, ali je česen, zrasel iz zarodnih čebulic že za pobrat Question

Listi so precej bolj rumeni kot česen, ki bo ' za jest'. Nekaj rastlin sem izpulila in videla, da so stroki že izbočeni iz glavice. Vsi imajo nakazane 4 strokce, kateri so precej majhni. Po velikosti glavice torej sklepam, da še ni za pobrat, menim, da bi lahko bile večje... po rumenenju listov sodeč pa menim, da bi bil verjetno za pobrat. Dilema!! Confused

Po čem pa vi odločite, kdaj bi bil za pobrat?

Objavljeno: Ne Jun 22, 2014 11:37 pm
Napisal/-a bobolino
Kako obilno se potrese s pepelom? Kdaj, okvirno, boste pobirali pridelek? Jaz sem peske porezala, pa nisem sigurna, kako naprej.

kaj pa sadite/sejete za česnom?_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë

Objavljeno: Po Jun 23, 2014 9:41 am
Napisal/-a voda
jaz sem dobro potresla s pepelom 2x. prvič takoj po sejanju oktobra in aprila še enkrat. mislim, da ni dobro še pobirati česen kljub temu, da so listi rumeni, saj je njegova sredica-stablika še zelo zelena in sveža, korenine enako temu dolge, bele in enako sveže (kljub suhi povrhnjnci). torej česen "bo še delal". jaz bom mojega pobrala čez cca 20-25 dni.

drugo leto ga bom nekaj posadila februarja. enako dozori kot "oktoberski", a ta pomladanski "februarski" je za shranjevanje čez zimo boljši in več zdrži.

naslednje leto bom na česnovem in čebulinem mestu posadila, paradajze, paprike, malancane. julija in avgusta je pri nas nemogoče karkoli sejati je presuho (mogoče vržem, ja vrgla bom ajdo da vidim če deluje da razpleveli zemljo). lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)

Objavljeno: Po Jun 23, 2014 9:56 am
Napisal/-a brbr
Irenca:
tvoji česni bodo počasoi zreli. Glavice semenskega česna so majhne-nič ne de-iz teh majhnih strokcev naslednjo sezono zrastejo jedilne glave (od zaćetka tudi jaz nisem verjela, pa sem se potem prepričala). če imaš glaviče z več strokci. Če lahko, ga poslikaj,pa ti bom lažje svetovala, ali je že za pobrat, ali ne.

Pravijo, da je česen za pobrat, ko porumeni cca 1/3 listov.

Bobolino:
Zdajle potresati s pepelom, mislim, da je že malce pozno-pepel mora s površja pronicati v spodnje plasti-do korenin temu pa pomaga voda/dež, ki ga v tem času ni v izobilju. Tako bi bilo zdaj smiselmo uporabit listno gnojilo. mislim pa, da so vrtne zemelje ponavadi za česen prej prebogate kot prerevne in dodatno gnojenje ni potrebno. Jaz sem ga poškropila z listnim gnojilom na njivi, kjer je zemlja precej revna...
Jedilna Anka ponavadi dozori konec julija. Torej ima gotovo še en mesec dela pred samo. Semenski česni pa malo prej. Tudi pri meni rumenijo in jih bom začela počasi pospravljati (seveda na dan za korenino). Rastline, ki so zrastle iz nadrobnejših z.čebulčkov sem pa skoraj vse že pobrala.

Za česnom sadim endivje in radiče, lahko seješ motovilec, zimske solate, špinačo,..._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: Po Jun 23, 2014 1:45 pm
Napisal/-a zuf
boblino, jaz si bom pripravil sadike (glej spodaj), ki bodo šle takoj na njivo česna, ko se le ta pobere. Sredina julija, mogoče malo prej glede na letošnjo sezono.
Radiče in endivijo bom danes sejal na gosto v posodice in kasneje pikiral v platoje.
V plato po dve semenki kolerabe in kasneje pustil eno najlepšo, rdečo peso, komarček, poletne solate sem sejal na gosto v posodice zdaj pa so že pikirane posamezno v platojih, kakšno sadiko kumare in bučke si bom pripravil v papirnatih lončkih.
Sadike brstičnega in kodrolistnega ohrovta pa so tudi že pikirane.
Po česnu bom sejal korenček, nizek fižol za stročje, repo, črno redkev, krebuljico in koriander.

Objavljeno: Po Jun 23, 2014 2:21 pm
Napisal/-a brbr
Glede skladiščenja česna (Anke) - pri nas še vedno jemo lansekga, ki je zdaj star približno 11mesecev Very Happy
V bistvu je zdaj pravo obilje česna v različnih oblikah, tako glede na jed izbiramo med starim/lanskim česnom, česnovimi cvetki in listi, mladimi česnovimi glavicami... Seveda pa največ uporabljamo starega-je treba vse pojest, a ne?_________________naredimo svet lepši

Objavljeno: To Jun 24, 2014 4:59 pm
Napisal/-a MARIJAV
Nocoj je krasno zalilo tudi česen, ki je že kar hlepel po dodatni vlagi:
_________________Živeti na podeželju je najlepše!

Objavljeno: To Jun 24, 2014 5:12 pm
Napisal/-a brbr
Oh, kako je pri vas lepo Very Happy . Daj povej še kaj o fižolu, ki raste pred njim. Kaj je zaena "pasma".

Če prav vidim, pa tudi pri tvojem česnu vrhovi listov rumenijo, ali pa se mi samo zdi. Pri mojem česnu na njivi sem po preteklem vročinskem obdobju opazila, da so vrhovi listov na hitro porumeneli. Ne vem, ali ga je vročina zdelala, ali kaj. Suho v tistem času še ni bilo. Je pa tudi pri nas lepo zalivalo celo noč, kar je vsem rastlinam dobro delo. Včeraj, ko sem na njivi delala vizito se mi je zdelo, da najbolj trpi krompir. No, zdaj sva si oddahnila (krompir in jaz Very Happy ).
(Sem videla, da si o fižolu povedal tam kjer je treba-pri fižolu Embarassed )_________________naredimo svet lepši

Objavljeno: To Jun 24, 2014 5:17 pm
Napisal/-a MARIJAV
Ja, vršički rahlo rumenijo, je pri meni tako vsako leto in izgleda, da je to njegova značilnost. Dozori pa vedno proti koncu julija, ko je na izgled že cel suh, tudi sredina postane trda kot suha palica._________________Živeti na podeželju je najlepše!