Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Česen 2015

Odgovori
pika

Odgovor Napisal/-a pika »

Je kdo že sadil česen?
Razmišljam, da bi se lotila med krompirjevimi počitnicami.
babaco

Odgovor Napisal/-a babaco »

Jaz sem ga 4.oktobra.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

babaco je napisal/a:
Jaz sem ga 4.oktobra.

U, a žeee? Jaz sem vsako leto prezgoden in bi ga letos kar krepko v novembru.

Ali vam tako zgodaj nič ne raste?
tajana

Odgovor Napisal/-a tajana »

Cesen naj bi se sadil tri tedne preden zacne zmrzovati zemlja. Saj to tezko ocenimo, glede na to da je vreme tako nepredvidljivo. Zato cesen sadim konec oktobra do sredine novembra. Tako ima zadosti casa, da naredi mocne korenine. Ven pa prileze pred ali po snegu. To pa mi ni tako pomembno, saj me bolj moti, ce je ze 10 ali vec cm visok in potem poleze pod snegom._________________CARPE DIEM
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Jaz bom jutri sadila česen. Je dan za korenino in po Setvenem priročniku se jutri sadi tudi česen. Će se lahko, se ga držim. Kakor kdaj. Upam, da bo vreme ugodno. Grede imam pripravljene.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
juglans

Ne vem, verjetno je bilo že omenjano.

Če torej močno odžene še pred zimo, in ga nato poleže sneg, kako škodljivo, oz. tvegano je to za nadaljno rast in razvoj?

Kot že rečeno, do sedaj mi je vedno ozelenel v zgodnjo zimo (tudi do 20 cm), vendar nato spomladi in kasneje nisem uspel ugotoviti ali je bilo to kakorkoli usodno.

Naj kompliciram ali ne, to je sedaj vprašanje.
forest727

Odgovor Napisal/-a forest727 »

juglans je napisal/a:

Če torej močno odžene še pred zimo, in ga nato poleže sneg, kako škodljivo, oz. tvegano je to za nadaljno rast in razvoj?

Kot že rečeno, do sedaj mi je vedno ozelenel v zgodnjo zimo (tudi do 20 cm), vendar nato spomladi in kasneje nisem uspel ugotoviti ali je bilo to kakorkoli usodno.

Zakaj bi delal nekaj simpl, če maš miljon drugih bolj kompliciranih možnosti?? Very Happy Laughing

moj wild guess (noro ugibanje) je, da je česen ki pred zimo odžene in ga nato sneg poleže drobnejši, kakor česen, ki ni bil poležan.
juglans

forest727 je napisal/a:
juglans je napisal/a:

Zakaj bi delal nekaj simpl, če maš miljon drugih bolj kompliciranih možnosti?? Very Happy Laughing

moj wild guess (noro ugibanje) je, da je česen ki pred zimo odžene in ga nato sneg poleže drobnejši, kakor česen, ki ni bil poležan.

... ti bogca, kakšen bi šele bil, če bi ostal pod zemljo.

Namreč ponavadi mi je zrastel kar lep, to je debel. Laughing Laughing
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

juglans, priporočam ogled prezentacije - http://www.slideshare.net/SustainableMarketFarming/cfsa-2012-growing-great-garlic-pam-dawling
za ostale, ki ne znajo angleško, bom ob priliki prevedel... kup dobrih trikov in nasvetov...
- pravi, da lahko brez težav enkrat zgnije in požene nazaj... če se to zgodi večkrat, je pa rezultat slabši...

MarijaV, jaz sem tvojega prvo leto ko sem ga dobil 2012 sadil 5. oktobra in je bil zelo lep, tudi ven ni prišel, se pa ne spomnim ravno kakšno vreme je bilo, mislim, da je bil zelo lep oktober. Kakor si rekla, meni tvoj ni še enkrat prišel ven pred februarjem. Ta teden pripravim grede in potem sadim. Ker če ne pride ven potem mu samo dobro dene, da naredi čim več korenin.

Kaj pa Anka, je komu že kdaj prišla ven pred zimo?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

zuf je napisal/a:
.

Kaj pa Anka, je komu že kdaj prišla ven pred zimo?

Bi rekla, da ne. To je med drugim tudi zelo dobra lastnost Anke.

Jaz ga bom sadila naslednji teden, ko bosta dva dneva za korenino. Če ne bo pravo vreme, pa en teden kasneje.

zuf je napisal/a:
juglans, priporočam ogled prezentacije - http://www.slideshare.net/SustainableMarketFarming/cfsa-2012-growing-great-garlic-pam-dawling

Vredno branja! Potrjujejo tudi marsikaj, kar smo tukaj že ugotovili. Prebrala sem le prve strani, za več, si bom vzela čas kasneje.
Odgovori