Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Paprika 2020
Muha, pravo zakladnico svežih vitaminov imaš . Ne bi bil presenečen, če bodo pogruntali da deluje tudi proti koroni , verjetno jača odpornost organizma na vse tegobe .
AB, kaj pa boš naredil s toliko paprik? Pri nas take, ki niso primerne za ev. pečenje ali vlaganje zelo hitro porabimo za kakšne prikuhe ali jedi na žlico.
Rad pa bi jih še nekaj časa držal na hladnem, da jim podaljšam rok uporabe. Babaco mi je ravno včeraj rekel, da se jim da precej podaljšati uporabo ...._________________mfranc
AB, kaj pa boš naredil s toliko paprik? Pri nas take, ki niso primerne za ev. pečenje ali vlaganje zelo hitro porabimo za kakšne prikuhe ali jedi na žlico.
Rad pa bi jih še nekaj časa držal na hladnem, da jim podaljšam rok uporabe. Babaco mi je ravno včeraj rekel, da se jim da precej podaljšati uporabo ...._________________mfranc
-
- Prispevkov: 5227
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
Kaj pa vem, se bodo že počasi porabile. Nekaj jih bom sveže narezal ob kakšnih močnejših živilih.
Ko bom pri volji, jih bom spet nekaj malo narezal, popražil, posul s česnom, petrešiljem, drobnjakom, začimbami ... pa bo spet malo drugačna priloga.
Ja, kakšno bo pristala tudi v kaki čorbi ali enolončnici.
Saj dejansko takole obrane paprike konec sezone, če niso čisto zrele, na hladnem počakajo res dolgo. Vsaj lani so, en mesec iz več.
Ko bom pri volji, jih bom spet nekaj malo narezal, popražil, posul s česnom, petrešiljem, drobnjakom, začimbami ... pa bo spet malo drugačna priloga.
Ja, kakšno bo pristala tudi v kaki čorbi ali enolončnici.
Saj dejansko takole obrane paprike konec sezone, če niso čisto zrele, na hladnem počakajo res dolgo. Vsaj lani so, en mesec iz več.
Potem se boste še dolgo sladkali s papriko iz samooskrbe .
Naša gre proti koncu - ampak toliko paprike še nisem pojedel v takšnih mesecih! Prvo smo pospravili vse babure (in baburice) pretežno filane, celo ljubov dlan smo filali .
Te zadnje gredo pretežno v kakšne omake, danes je bil za kosilo krompirjev golaž. Klasika, s klobaso, pa veliko paprike. Tako da ni bila povsem klasika .
Tole pa je še ostalo, pa Brown Jalapeno sem dal k sladki papriki, saj ne zažiga preveč. Izkušnja za drugo leto, paprike moram dati v kakšne vrečke,
saj je zrak v garaži postal precej suh, odkar se noter selijo električni aparati.
Čedalje bolj mi je všeč tale oranžna Corno di Toro Orange. Zelo rodna, do preko 20 cm dolga, pa celo malo skovilov ima (približno 20% jalapena), ampak različno, od 0 do 1000 skovilov.
Ravno toliko da malo popraska po grlu.
https://www.caribbeangardenseed.com/products/copy-of-manganji-pepper-seeds-japanese-speciality-pepper-organic-mild-flavored_________________mfranc
Naša gre proti koncu - ampak toliko paprike še nisem pojedel v takšnih mesecih! Prvo smo pospravili vse babure (in baburice) pretežno filane, celo ljubov dlan smo filali .
Te zadnje gredo pretežno v kakšne omake, danes je bil za kosilo krompirjev golaž. Klasika, s klobaso, pa veliko paprike. Tako da ni bila povsem klasika .
Tole pa je še ostalo, pa Brown Jalapeno sem dal k sladki papriki, saj ne zažiga preveč. Izkušnja za drugo leto, paprike moram dati v kakšne vrečke,
saj je zrak v garaži postal precej suh, odkar se noter selijo električni aparati.
Čedalje bolj mi je všeč tale oranžna Corno di Toro Orange. Zelo rodna, do preko 20 cm dolga, pa celo malo skovilov ima (približno 20% jalapena), ampak različno, od 0 do 1000 skovilov.
Ravno toliko da malo popraska po grlu.
https://www.caribbeangardenseed.com/products/copy-of-manganji-pepper-seeds-japanese-speciality-pepper-organic-mild-flavored_________________mfranc
Mfranc, za dolgo hranjenje paprik, se meni obnese hranjenje v zaprtih steklenih kozarcih. Lahko v hladilniku, ali na na sobni temperaturi. Dolgo ostanejo čvrste. Mi jih imamo zdaj v hladilniku. Največ jih uporabljam kot dodatek k solatam (radič, endivija). Kombinacija nam je zelo všeč._________________naredimo svet lepši
Pep, lahko jih poberem iz kakšne papričice. Samo garancije da ne bodo skrižana, ne dobiš .
Brbr, kaj pa vem, čisto neprodušnih pakiranj se kar bojim. Ni nevarnosti gnitja?
Se nisem spomnil, že lep čas zbiram perforirane vrečke, v katere zapakirajo razne "specialne kruhe", večkrat vzamem npr. kruh z orehi. Če bi našel takšne vrečke v prodaji, bi jih nabavil....
Letos sem v takšne vrečke dal domači kivi; izkušenj pa še nimam._________________mfranc
Brbr, kaj pa vem, čisto neprodušnih pakiranj se kar bojim. Ni nevarnosti gnitja?
Se nisem spomnil, že lep čas zbiram perforirane vrečke, v katere zapakirajo razne "specialne kruhe", večkrat vzamem npr. kruh z orehi. Če bi našel takšne vrečke v prodaji, bi jih nabavil....
Letos sem v takšne vrečke dal domači kivi; izkušenj pa še nimam._________________mfranc
brbr: hvala za idejo. Ker imam podobne pomisleke, kot mfranc, bom dala v kozarec še preganjeno papirnato brisačko. Z njo uravnavam vlago pri korenju v predalu hladilnika, ker se drugače čez nekaj časa spodaj v posodici nabere lužica. Sploh imam povsod v predalu za zelenjavo na dnu papirnate brisačke. Da so potrebne, se vidi, ker jih moram kar pogosto menjati, ko pokažejo znake plesni.
Tole sem dolžna povedati: čilije, ki sem jih pobrala 19.11., na pultu dobro posušila, dala v kozarec in ga postavila v hladilnik, sem danes pregledala. V kozarcu se je nabralo nekaj kapljic vode, torej so čiliji vseeno izgubili malo vlage. A so še vedno čvrsti in zdravi - nič nagniti ali plesnivi. Trenutno so razprostrti na pultu, da se malo osušijo. Potem pa jih bom dala nazaj v kozarec in v hladilnik. Mislim, da se bodo kar dolgo držali.
Na tak način že leta shranjujem korenje, ki se ohrani do spomladi..._________________naredimo svet lepši
Na tak način že leta shranjujem korenje, ki se ohrani do spomladi..._________________naredimo svet lepši