Česen - Allium sativum
-
- Kraj: Rimske Toplice
brbr, enaki pomisleki morajo potem priti tudi z zastirko, pa kompostom, pa.......ni za pretiravati, niti v skrbi, niti v uporabi pepela, pa ne toliko zaradi težkih kovin (saj jih v zraku praktično ni, razen zelo blizu virom, recimo cestam, pa še tam se z oddaljenostjo s kvadratom manjša količina, in to na m, razdaljah, kolikor se spomnim podatkov o vsebnosti, recimo, Pb v (bolj na) listih rasltin ob cestah.
-
Eh, jasno, da se nahajajo neželene snovi tudi drugod. Razlika je samo v tem, da z lesnim pepelom dobiš koncentrirano dozo vsega... Sicer si pa tega nisem jaz zmislila. Ko ste me spraševali za link, sem šla na splet in odtipkala "težke kovine v lesnem pepelu" in sem našla kar nekaj zadetkov na to temo.
Tako, na to temo sem povedala vse
. Lesni pepel kljub vsemu prebranemu še vedno uporabljam, vendar v bolj majhnih količinah._________________naredimo svet lepši
Tako, na to temo sem povedala vse
![Very Happy](images/smiles/icon_biggrin.gif)
-
Česen je tud pri nam že na varnem kakšen teden... sadil sem ga tako kot lani... naredil jarke, vtaknil v jarke česen, z motiko zasul, da so se nad česnom naredili grebeni, potem pa v jarke nasul kompost, pokril celo gredo s svežo travo, da sem zakril zemljo, za konec pa zmleto listje (sod-suho listje-laksarca).
![](http://shrani.si/f/3Q/pk/3fpCrml0/img0892.jpg)
![](http://shrani.si/f/3Q/pk/3fpCrml0/img0892.jpg)
-
-
Ko sem še sadila Ptujski jesenski česen, je vedno pokukal iz zemlje že jeseni. Sneg ga je potem potlačil in mraz osmodil, a spomladi je rastel naprej. Pravijo, da mu tako "matranje" malo škodi, ne vem pa ne, koliko.
Ena od lastnosti teh česnov o katerih je tule največ govora (Marijavin in Anka) je, da najprej poženejo korenine in šele kasneje kalijo. Tako jeseni naredijo koreninski sistem, spomladi pa pokukajo iz zemlje.
Da je res tako se da videti tudi pri česnih, ki jih imamo sporavljene za jest. Večina česnov najprej odžene - iz stroka pokuka zelen vršiček, dočim Anka in verjetno tudi Marijavin česen najprej nastavi koreninice. Da bi odgnal kalček se pa pri mojih "skladiščnikih" še ni zgodilo - no ja mogoče zelena pikica na vrhu stroka v maju, juniju....._________________naredimo svet lepši
Ena od lastnosti teh česnov o katerih je tule največ govora (Marijavin in Anka) je, da najprej poženejo korenine in šele kasneje kalijo. Tako jeseni naredijo koreninski sistem, spomladi pa pokukajo iz zemlje.
Da je res tako se da videti tudi pri česnih, ki jih imamo sporavljene za jest. Večina česnov najprej odžene - iz stroka pokuka zelen vršiček, dočim Anka in verjetno tudi Marijavin česen najprej nastavi koreninice. Da bi odgnal kalček se pa pri mojih "skladiščnikih" še ni zgodilo - no ja mogoče zelena pikica na vrhu stroka v maju, juniju....._________________naredimo svet lepši
-