Česen - Allium sativum

Odgovori
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

brbr, enaki pomisleki morajo potem priti tudi z zastirko, pa kompostom, pa.......ni za pretiravati, niti v skrbi, niti v uporabi pepela, pa ne toliko zaradi težkih kovin (saj jih v zraku praktično ni, razen zelo blizu virom, recimo cestam, pa še tam se z oddaljenostjo s kvadratom manjša količina, in to na m, razdaljah, kolikor se spomnim podatkov o vsebnosti, recimo, Pb v (bolj na) listih rasltin ob cestah.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Eh, jasno, da se nahajajo neželene snovi tudi drugod. Razlika je samo v tem, da z lesnim pepelom dobiš koncentrirano dozo vsega... Sicer si pa tega nisem jaz zmislila. Ko ste me spraševali za link, sem šla na splet in odtipkala "težke kovine v lesnem pepelu" in sem našla kar nekaj zadetkov na to temo.

Tako, na to temo sem povedala vse Very Happy . Lesni pepel kljub vsemu prebranemu še vedno uporabljam, vendar v bolj majhnih količinah._________________naredimo svet lepši
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Česen je tud pri nam že na varnem kakšen teden... sadil sem ga tako kot lani... naredil jarke, vtaknil v jarke česen, z motiko zasul, da so se nad česnom naredili grebeni, potem pa v jarke nasul kompost, pokril celo gredo s svežo travo, da sem zakril zemljo, za konec pa zmleto listje (sod-suho listje-laksarca).

MARIJAV

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Zuf, lepo, lepo in skrbno. Drugo leto se ti ves trud bogato povrne. Very Happy_________________Živeti na podeželju je najlepše!
bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

marija, tudi ti priporočaš kaj komposta v jarke?_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
tjesih

Odgovor Napisal/-a tjesih »

Danes sem tudi jaz posadila česen. Zamudnica pač. Prej se mi je zdelo pretoplo.
Irena

Odgovor Napisal/-a Irena »

Okoli 20. sem posadila česen. Iz Lošinja sem si prinesla nek star česen, od ene gospe, ki jo vsako leto obiščem. In je že zunaj Shocked ...Kaj to pomeni? Od Marijav česen še ni zunaj.

Marijav, povej kaj nam, ki smo vajeni, da česna še spomladi ni takoj ven....

Irena
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Ko sem še sadila Ptujski jesenski česen, je vedno pokukal iz zemlje že jeseni. Sneg ga je potem potlačil in mraz osmodil, a spomladi je rastel naprej. Pravijo, da mu tako "matranje" malo škodi, ne vem pa ne, koliko.

Ena od lastnosti teh česnov o katerih je tule največ govora (Marijavin in Anka) je, da najprej poženejo korenine in šele kasneje kalijo. Tako jeseni naredijo koreninski sistem, spomladi pa pokukajo iz zemlje.

Da je res tako se da videti tudi pri česnih, ki jih imamo sporavljene za jest. Večina česnov najprej odžene - iz stroka pokuka zelen vršiček, dočim Anka in verjetno tudi Marijavin česen najprej nastavi koreninice. Da bi odgnal kalček se pa pri mojih "skladiščnikih" še ni zgodilo - no ja mogoče zelena pikica na vrhu stroka v maju, juniju....._________________naredimo svet lepši
MARIJAV

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Točno tako je ,kot je napisala brbr.

Vsi zimski česni pred to sorto, ki jo imam zdaj, so vedno do zime pognali in potem jih je sneg pomečkal, da so spomladi zgledali kot bog pomagaj.

Tale najina pa spomladi strumno stojita kot vojaka! Very Happy_________________Živeti na podeželju je najlepše!
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Marija,drugo jesen prosim za kakšne pol kile.Odplačam z borovnicami!_________________Narava vse povrne!
Odgovori