Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Paradižnik 2021
MFranc, se hecaš? Niti polovice lanskega paradižnikovega pridelka ne bom dosegla in ozimnice bo malo. Lani sem jih do 16.8. obirala že 5x, letos šele 2x. Lani sem 9.8. nabrala 6 gajbic, letos pa samo tri bolj prazne pred nekaj dnevi.
To je bilo LANI 9.8., ko sem imela vrhunec sezone:
Purple heart dwarf je naredil nekaj plodov,enega za drugim, ki so bili okusni, nekaj pa jih bo še.
To je bilo LANI 9.8., ko sem imela vrhunec sezone:
Purple heart dwarf je naredil nekaj plodov,enega za drugim, ki so bili okusni, nekaj pa jih bo še.
Lahko potrdim, da nobena tehnika zalivanja pokanja ne prepreči povsem.
V rastlinjaku imam cevi za kapljično, kjer zalivam malo a takrat obilno enkrat na teden pri tem sem vsaj 3x pozabil zapreti ventil in je šlo v 6x4m ali na 24 sadik po 800l vode(nato kakšnih 10 dni nisem nič), zunaj imam pri 11 sadikah Tropf Blumat sistem, ki zaliva ves čas oziroma takrat ko sadika rabi vlago, na njivi pa mati naravo, oziroma sem ga v največji suši zalil dvakrat po pribl.10 litrov na sadiko. Določen del plodov mi je razpokal povsod še največ je takih v rastlinjaku sledijo tisti na njivi še najmanj pa jih je pri zunanjih, kjer je zalivanje enakomerno ves čas, ima me da bi drugo leto to naredil še za tiste v rastlinjaku, predvsem zaradi tega, ker je potrebno samo skrbeti, da je rezervoar ves čas poln.
Je pa tudi razlika v smeri razpok tisti na njivi razpokajo v prečni smeri pri peclju in ramenih na ostalih dveh lokacijah pa v vzdolžni. Menim, da je za prvo kriva narava za drugo pa zalivanje in osenčenost. Tudi rahlo pomanjkanje kalcija je bilo a samo zunaj in v rastlinjaku.
V rastlinjaku imam cevi za kapljično, kjer zalivam malo a takrat obilno enkrat na teden pri tem sem vsaj 3x pozabil zapreti ventil in je šlo v 6x4m ali na 24 sadik po 800l vode(nato kakšnih 10 dni nisem nič), zunaj imam pri 11 sadikah Tropf Blumat sistem, ki zaliva ves čas oziroma takrat ko sadika rabi vlago, na njivi pa mati naravo, oziroma sem ga v največji suši zalil dvakrat po pribl.10 litrov na sadiko. Določen del plodov mi je razpokal povsod še največ je takih v rastlinjaku sledijo tisti na njivi še najmanj pa jih je pri zunanjih, kjer je zalivanje enakomerno ves čas, ima me da bi drugo leto to naredil še za tiste v rastlinjaku, predvsem zaradi tega, ker je potrebno samo skrbeti, da je rezervoar ves čas poln.
Je pa tudi razlika v smeri razpok tisti na njivi razpokajo v prečni smeri pri peclju in ramenih na ostalih dveh lokacijah pa v vzdolžni. Menim, da je za prvo kriva narava za drugo pa zalivanje in osenčenost. Tudi rahlo pomanjkanje kalcija je bilo a samo zunaj in v rastlinjaku.
Tudi pri meni je pokanje paradižnikov in kalcijeva gniloba veliko bolj prisotna kot prejšnja leta. Poleg tega kasen začetek sezone, škodljivci, veter, toča, vročina in še kaj povzročajo, da trenutno paradižniki količinsko dosegajo le kakih 30% normalne sezone. Še vedno dovolj tudi za kuhanje mezge. Bolj me moti, da večina sadik ne izgleda, kot bi si želel. Polomljeni vrhovi, obtolčeni plodovi, strastno rastoči plevel, slabi nastavki cvetenja....Če sem prejšnja leta z veseljem pokazal vrt, mi je trenutno kar nerodno . Upam na lepo jesen in da se nekako izognemo prehudim napadom plesni.
platar je napisal/a: |
... Je pa tudi razlika v smeri razpok tisti na njivi razpokajo v prečni smeri pri peclju in ramenih na ostalih dveh lokacijah pa v vzdolžni. Menim, da je za prvo kriva narava za drugo pa zalivanje in osenčenost. ... |
Tole bi pa znalo držati.
Kolikšno porabo vode dosegaš na "blumat" sadikah? Verjetno je kakšen, glede na način zalivanja, prihranek pri vodi.
Mravlja tega žal ne vem, ker je rezervoar skupen, je pa zagotovo najbolj optimalen poleg loncev iz gline zakopanih v zemljo, ter deluje povsem naravno in 24/7. Pa tudi okus ni prav nič voden, ker imam za rezervoarjem tudi filter z ogljem se da tudi gnojiti, le cene so za moje pojme kar navite, ter je dobro ujeti kakšno akcijo.
Ma niti ne je enostavneje kot se bere Gledati je treba le da se vzame Blumat maxi izvedbo, ker je stožec daljši in se ga lahko potisne globlje v zemljo.
Glej tule:
https://www.blumat-shop.de/Tropf-Blumat/replacement-parts/
Sama nastavitev je v bistvu enostavna, stožce in glave namočiš preko noči v vodi, da je konica prepojena, nato cilindre napolniš do roba z vodo in priviješ glavo z membrano in ventilom, ter potisneš v enakomerno zalito zemljo skoraj do glave, konica mora biti dobro zadelana z zemljo, da vmes ni zraka, nato odpreš ventil povsem, da voda teče s polnim curkom, nato pa zapiraš toliko časa, da voda le kaplja v pribl. pol sekundnih intervalih ter zapreš še za eno ali dve zarezi. Ko se vlaga v zemlji zmanjša, preko glinene konice voda pronica iz cilindra, level vode se v cilindru zniža in membrana v glavi odpre ventil, da začne kapljati, ko se zemlja dovolj navlaži se zgodi pa obratno.
Glej tule:
https://www.blumat-shop.de/Tropf-Blumat/replacement-parts/
Sama nastavitev je v bistvu enostavna, stožce in glave namočiš preko noči v vodi, da je konica prepojena, nato cilindre napolniš do roba z vodo in priviješ glavo z membrano in ventilom, ter potisneš v enakomerno zalito zemljo skoraj do glave, konica mora biti dobro zadelana z zemljo, da vmes ni zraka, nato odpreš ventil povsem, da voda teče s polnim curkom, nato pa zapiraš toliko časa, da voda le kaplja v pribl. pol sekundnih intervalih ter zapreš še za eno ali dve zarezi. Ko se vlaga v zemlji zmanjša, preko glinene konice voda pronica iz cilindra, level vode se v cilindru zniža in membrana v glavi odpre ventil, da začne kapljati, ko se zemlja dovolj navlaži se zgodi pa obratno.