Stran 20 od 36
Objavljeno: Po Jul 15, 2024 2:45 pm
Napisal/-a lpmami
Tajči, poskusi sama poiskati tu na forumu, saj bom tudi jaz morala iskati (nazadnje delala pred ohoho leti)._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Objavljeno: Po Jul 15, 2024 3:19 pm
Napisal/-a muha
tajci: Tule ga najdeš.
Sem bolj komot pa pripravek kar kupim. Ravno danes zvečer nameravam poškropiti vse, posebej temeljito pelate. Ti so še bolj podrženi črnim konicam.
Objavljeno: Po Jul 15, 2024 9:36 pm
Napisal/-a tajci
Hvala obema._________________Naj raste
Objavljeno: To Jul 16, 2024 10:17 am
Napisal/-a platar
Počasi bomo začeli vkuhavati.
Sorte pa so:
Rumeni oziroma oranžni:
Florentine beauty
Tasmanian chocolate okrogli na desni in Stony Brook heart, ter Stony Brook speckled (oba progasta)
Beauty Lotringa kot sem pomotoma napisal bi pa seveda moral biti rdeč podobne oblike kot Zapotec oz.Tlacolula.Nazadnje urejal/a platar 16 Jul 2024 11:50; skupaj popravljeno 1 krat
Objavljeno: To Jul 16, 2024 10:26 am
Napisal/-a muha
Prvi so najboljši!
A je tudi miza z okraski vred tvoje delo? Ljubko in domiselno!
Objavljeno: To Jul 16, 2024 10:55 am
Napisal/-a lpmami
platar je napisal/a: |
Počasi bomo začeli vkuhavati. |
A ste se jih že najedli? Jaz nobenega pridelka ne začnem vkuhavati, dokler se ga ne najem do sitega. Tako zelo cenim svežo zelenjavo in sadje, da dajem temu prednost, tudi če nič ne vkuham (če imam le malo nasajeno ali če je slaba letina). Če si potem pozimi zaželim, si pač kupim._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Objavljeno: To Jul 16, 2024 11:11 am
Napisal/-a crtj
Manjši kolega one mrcine, ta je 950 gramski. Še vedno zelo lepo meso.
Objavljeno: To Jul 16, 2024 11:55 am
Napisal/-a muha
Res je prekrasen. Tako mesnatih in debelih zlepa ne srečaš.
Objavljeno: To Jul 16, 2024 12:21 pm
Napisal/-a GrGr
copatka je napisal/a: |
Ravno danes sem spet brala, da se v vročini zaprejo listne reže, s tem pa je onemogočena normalna preskrba z vodo do konic plodov in listov, torej tudi s kalcijem. Zato priporočajo samo foliarno gnojenje. Nobeno zalivanje ne pomaga.
Kalcij je gradnik celičnih sten, zato se njegovo pomanjkanje hitro pozna z razpadom rastline in s trohnenjem tkiva. Mnogi menijo, da bo nekaj jajčnih lupin v jamico za sajenje plodovk rešilo to težavo s paradižnikom. Kalcij je hranilo, ki po rastlini potuje z vodo. Če lahko čez listne reže izhlapeva normalno, tudi težav s kalcijem ni. Pri visokih temperaturah pa rastlina reže zapre. S tem je prekinjen tudi vodni stolpec, zato je omejen tudi dostop kalcija do konic rastlin in do plodov, listov … (Plantella.si) |
Takle imamo:
- vedno imam probleme s tem pri vsem, kar ni češnjevec ali datljevec,
- vse imam v loncih, pod napušči, različno osončene na različnih legah (vzhod in jug), lonci so barve ilovice, na vrhu imajo debelo plast svetlega bukovega žaganja (da se manj greje),
- letos so bile težave s pelatnim ??? že maja, pa res ni bilo vročine, zdaj pa so kilavi tudi Honey Moon,
- z obema sortama je bilo lani zelo malo tovrstnih težav, zato ju imam tudi letos (zemlja je enaka = z vrta),
- z raztopljenim kalcijevim nitratom zalijem zvečer, ponoči so pore odprte >> po moji logiki bi moral delovati,
Frendica ima letos prvič par rastlin v loncih, pod streho, vse ostale pa v rastlinjaku in na s folijo pokriti visoki gredi. V loncih ima enake sorte kot drugje, črne plodove zaradi kalcijeve gnilobe pa imajo vse rastline v loncih, drugje pa niti enega takega ploda - pa je v rastlinjaku in prekriti visoki gredi nedvomno mnogo bolj vroče.
Menim zatorej, da je fora v temperaturi substrata. Z lonci lahko delam skoraj karkoli, pa bo zemlja v njih blizu temperature zraka, dočim je na vrtu v globino zelo hitro občutno hladnejša.
Na polno so začele delat škodo na plodovih tudi gosenice, zato včeraj prvi tretma proti njim. Tu pa razlik med mojimi in prijateljičinimi rastlinami ni
Objavljeno: To Jul 16, 2024 12:49 pm
Napisal/-a Pepe
Vsako leto poskusim s kakim paradižnikom v loncu, praviloma češnjevci. Meni to ni še nikoli uspelo. To je hudičevo zahtevno delo. Poskusil sem tako z zemljo z vrta, kjer rastejo ostali in kupljenim substratom. V vrtu jim naredim streho in zastirko in če ni ekstremno vroče, jih lahko "pozabim" zaliti za par tednov, pa bodo veselo zoreli in dočakali november. Korenine imajo verjetno pol metra v globino, ko gredo z vrta. V loncih zalivam skoraj vsaki dan, dognojujem (v vrtu ni nujno), pa imajo uši, listi se sušijo, pridelka skoraj nič.
Tu je potreben res velik vložek glede na rezultat. Pa vsakodnevno natančen je treba biti.