Objavljeno: Sr Okt 29, 2014 4:09 pm
muha, a veš da ne vem kaj bi bila ta rumena pika, še nisem prerezala koruznega zrna, kalček najbrž ni, lahko pa, da počasi rumeni kleni endosperm.
JR Design, kar lepa bera za 12 rastlin, saj pri tej sorti rabiš več rastlin, da se sploh opraši, saj ima dolgo rastno dobo in s tem tudi daljšo dobo metličenja in svilanja. Opažam, da kar dolgo traja, ko nastavi cvet za metličenje pa do prvih laskov- svilanja, pa še tako preklemansko visoka je, da je ročno ne moreš opraševat, no rabiš pravo lestev. Pri meni letos 40 rastlin. In kot pravim, bi imela kar lep uspeh takih v mlečni zrelosti, če ne bi bil medved v gosteh. Največji pridelek je bil pred tremi leti, ko je bilo toplo avgusta in še daleč v september in ravno prav mokro. Lani in predlani je trpela v suši, sploh ni začela cveteti, letos, pa je bilo premokro in prehladno, tako da tudi ni razvila pravih storžev. Ampak mi se ne damo, bom vztrajala, morda pa jo le rata malo ukrotit. Če pa ne pa tudi prav, saj če ne drugega fižol lepo uspeva na njej in tudi buče vmes imajo lepo senco in lepo uspevajo.
juglans, seveda, koruza morada je samo za barvo - antioksidante. Nisem še delala čike morade, nekako mi je bilo škoda težko pridelanega zrnja. Saj ne vem zakaj šparam. Sem pa do sedaj še zmeraj spila vodo v kateri sem kuhala storže v mlečni zrelosti. Lahko bi ji dodala ananasov sok in začimbe pa takrat ni bilo v glavi. V bio trgovinah, za kalček vem, se dobi koruzen čips iz vijolične koruze.
Recept za čiko morado: Koruza Morada 250g, 1 kos ananasa (tudi z jabolkom gre dobro), 2 nageljnovi žbici, majhen kos cimeta, 1,5-litra vode.
Vse skupaj kuhamo 1 uro, vlijemo skozi sito, naj se ohladi. Dodamo sok ene limete in sladkor po okusu. Postrežemo hladno. Zdrži nekaj dni v hladilniku. V glavnem se recepti kar razlikujejo, nekateri posebej kuhajo koruzo samo v vodi in potem dodajo sok in začimbe, spet drugi vse skupaj zmeljejo in ne precejajo.
JR Design, kar lepa bera za 12 rastlin, saj pri tej sorti rabiš več rastlin, da se sploh opraši, saj ima dolgo rastno dobo in s tem tudi daljšo dobo metličenja in svilanja. Opažam, da kar dolgo traja, ko nastavi cvet za metličenje pa do prvih laskov- svilanja, pa še tako preklemansko visoka je, da je ročno ne moreš opraševat, no rabiš pravo lestev. Pri meni letos 40 rastlin. In kot pravim, bi imela kar lep uspeh takih v mlečni zrelosti, če ne bi bil medved v gosteh. Največji pridelek je bil pred tremi leti, ko je bilo toplo avgusta in še daleč v september in ravno prav mokro. Lani in predlani je trpela v suši, sploh ni začela cveteti, letos, pa je bilo premokro in prehladno, tako da tudi ni razvila pravih storžev. Ampak mi se ne damo, bom vztrajala, morda pa jo le rata malo ukrotit. Če pa ne pa tudi prav, saj če ne drugega fižol lepo uspeva na njej in tudi buče vmes imajo lepo senco in lepo uspevajo.
juglans, seveda, koruza morada je samo za barvo - antioksidante. Nisem še delala čike morade, nekako mi je bilo škoda težko pridelanega zrnja. Saj ne vem zakaj šparam. Sem pa do sedaj še zmeraj spila vodo v kateri sem kuhala storže v mlečni zrelosti. Lahko bi ji dodala ananasov sok in začimbe pa takrat ni bilo v glavi. V bio trgovinah, za kalček vem, se dobi koruzen čips iz vijolične koruze.
Recept za čiko morado: Koruza Morada 250g, 1 kos ananasa (tudi z jabolkom gre dobro), 2 nageljnovi žbici, majhen kos cimeta, 1,5-litra vode.
Vse skupaj kuhamo 1 uro, vlijemo skozi sito, naj se ohladi. Dodamo sok ene limete in sladkor po okusu. Postrežemo hladno. Zdrži nekaj dni v hladilniku. V glavnem se recepti kar razlikujejo, nekateri posebej kuhajo koruzo samo v vodi in potem dodajo sok in začimbe, spet drugi vse skupaj zmeljejo in ne precejajo.