Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Krompir - Solanum tuberosum L.
V soboto sem pomagala sosedi izkopat krompir. Bilo je pravo iskanje zakladov.
"Kifeljčar" ta največji debel za drobno žensko zapestje in dolg tudi čez 15 cm. V grmih okoli 6 plodov, polovica velikih. Okus je božanski, sploh pečen, saj za kaj drugega bi ga bilo škoda. Prve bere s tanko kožico niti lupiti ni bilo treba.
Sorta Nataša - rumeni gomolji okrogle oblike - je imela gomolje srednje do manjše velikosti, malo več oz. malo manj kot tenis žogica, še vse v mejah normale. V grmičku od 6 do rekorderja 13 gomoljev. Okusa še ne morem komentirat, še čaka na degustacijo. Za pomoč pri delu sem namreč dobila plačilo v naturalijah .
Gomolji pri obeh zdravi, tudi cima je dolgo zdržala zdrava. Je pa spomladi na vse grede, tudi na krompirjevo, spraznila dva velika boksa 3 leta starega komposta. Lega prepišna, na vrhu hriba, zemlja bolj ko ne težka. Čeprav razen nadležnih kratkotrajnih ploh zadnje čase ni bilo poštenega dežja, je bila na nekaterih gredah v globini še presenetljivo mokra.
"Kifeljčar" ta največji debel za drobno žensko zapestje in dolg tudi čez 15 cm. V grmih okoli 6 plodov, polovica velikih. Okus je božanski, sploh pečen, saj za kaj drugega bi ga bilo škoda. Prve bere s tanko kožico niti lupiti ni bilo treba.
Sorta Nataša - rumeni gomolji okrogle oblike - je imela gomolje srednje do manjše velikosti, malo več oz. malo manj kot tenis žogica, še vse v mejah normale. V grmičku od 6 do rekorderja 13 gomoljev. Okusa še ne morem komentirat, še čaka na degustacijo. Za pomoč pri delu sem namreč dobila plačilo v naturalijah .
Gomolji pri obeh zdravi, tudi cima je dolgo zdržala zdrava. Je pa spomladi na vse grede, tudi na krompirjevo, spraznila dva velika boksa 3 leta starega komposta. Lega prepišna, na vrhu hriba, zemlja bolj ko ne težka. Čeprav razen nadležnih kratkotrajnih ploh zadnje čase ni bilo poštenega dežja, je bila na nekaterih gredah v globini še presenetljivo mokra.
Živa, ta kifeljčar sem kupila na tržnici. Semenski je bil po moje v toliko, da so ga prihranili do pomladi in ga prodajali takrat, ko se krompir sadi. No, saj zdrav je očitno bil, glede na to, da so bili začetni grmički povsem zdravi._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Ladka s Povelj, Bahnkova
muha je napisal/a: |
... "Kifeljčar" ta največji debel za drobno žensko zapestje in dolg tudi čez 15 cm. V grmih okoli 6 plodov, polovica velikih. Okus je božanski, sploh pečen, saj za kaj drugega bi ga bilo škoda. Prve bere s tanko kožico niti lupiti ni bilo treba.... |
Zanimiv opis izkopa. Pri meni je bilo podobno. Prav prijetno sem bila presenečena, kako lepo so bili gomolji razporejeni tik pod površjem, no, kakšen je tudi ven kukal in ozelenel. Nič ni bilo treba rudariti. Pri prvem sem razrila vse naokrog in v globino, da ne bi kakšnega zaklada zgrešila, potem sem pa videla, da je vse okrog cime. Bilo jih je pa okrog osem na grmiček.
Zanimivo, da razen pri prvem grmičku, ki sem ga izkopala malo zgodaj, ker cima ni bila videti krepka, so bili praktično sami veliki gomolji, nič srednjih, nič majhnih. Pa nek centimetrski drobižek za povrh.
Pa še ena zanimivost: večina izkopanih starih gomoljev je bila precej čvrstih in so celo malo odganjali. Prav kalčke so imeli, čisto sveže, drobne. Me je presenetilo, mogoče pač zato, ker sem letos imela krompir prvič po desetletjih. Dva ali tri sem posadila, pa dvomim, da si bom zapomnila, kam Me prav zanima, če bo odgnal. Če bo, bom patentirala krompir, ki obrodi dvakrat v eni sezoni. Drugi Monsanto
Okus pa, kot praviš ti, Muha, božanski. Za kaj drugega kot za peči ga je škoda.
In seveda - posajen je bil na bogato pernico iz zrelega komposta _________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
jaz sem tudi sosedom pomagala vaditi krompir M. Liza. iz 16kg posejanih je prišlo ven cca 6oo kg, a ne tako velikih kot lani, a vseeno dovolj za skladiščenje. nič ga ne lupim samo dobro operem in pečem. sosedje so rekli "ni tako bogato kot prejšnja leta". najstarejši, ki ne mara krompirja je odvrnil: "hmhm pol kilograma bi jaz imel dovolj za jesti in za seme". lpvoda
PS: na trgu je 3,5 kun za kg._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
PS: na trgu je 3,5 kun za kg._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
tehtali ga nismo. tukaj se krompir daje v vreče in če ena vreča (take kupujem v LJ. teže 30kg) torej , če ima cca 3o kg, a je bilo več kot 20 vreč, sestavine nekje več nekje manj je moja matematika rekla cca 6oo kg. lpvoda
PS: bom vprašala ob priložnosti še enkrat ali so dali v zemljo "kg ali gajbice". muha videla, videla in jih je na kupu bilo res veliko. takrat nisem štela ne mislila na rezultat posajenega. bom preverila, da dorečemo rezultat._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
PS: bom vprašala ob priložnosti še enkrat ali so dali v zemljo "kg ali gajbice". muha videla, videla in jih je na kupu bilo res veliko. takrat nisem štela ne mislila na rezultat posajenega. bom preverila, da dorečemo rezultat._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)