Figa, smokva - Ficus carica
- Lpmami
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Re: Figa, smokva - Ficus carica
Moja figica je vzor trpežnosti. Pred časom je bila, skupaj z amarilisoma, že zunaj, potem je prišla napoved za slano in sem zeta prosila, če vse tri prenese v predklet, ki ima svetlobo. Pa je vse pospravil v klet, kjer je svetlobe bore malo. In je pognala nekaj listov, nekaj vejic iz tal in eno figico, dobra dva centimetra. Zdaj je še v zavetju pod streho, delno na soncu, zalita. Bom videla, kaj bo naredila letos.
-
- Kraj: Domžale

Na tej figi spet zelo dobro kaže prvi rod. Nekako na tri leta se zgodi, da je le-ta sploh omembe vreden.
No, zanimivo pa, da pri Michurinski pa še nisem doživel dobre bere prvega rodu. Plodove sicer zelo solidno nastavi skoraj vsako leto; tudi letos spomladi je prekrasno izgledalo, ampak potem vse ali skoraj vse odpade. Redkodaj ostane in dozori kak plod prvega rodu.
-
Pri nas pa je bila do pred tremi tedni podobno polna, kot na tvoji sliki, pa je prišel neki črv in so praktično vse odpadle.
-
- Kraj: Ljubljana
Na naši figi moram jutri točno ugotoviti kaj je s prvim rodom, to so plodovi na lanskem lesu. Kar nekaj jih je bilo, sedaj so se zelo hitro odebelili plodovi na letošnjem lesu, in lanski so se kar izgubili.
Ta prvi rod, Breba, je zelo "zanimiva reč". Zavisi od sorte fig, pa še od klime, pozebe, itd. Ponekod profesionalni gojitelji fig te prve plodove odstranijo, ker vplivajo na kvaliteto drugega rodu.
Ta prvi rod, Breba, je zelo "zanimiva reč". Zavisi od sorte fig, pa še od klime, pozebe, itd. Ponekod profesionalni gojitelji fig te prve plodove odstranijo, ker vplivajo na kvaliteto drugega rodu.
-
- Kraj: Občina D.Toplice
Ce prvi rod pretezno odpade, ostanki zaostanejo v rasti, da jih drugi rod dohiti - moja figa se redno tako obnasa.
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
Pri moji bavarki se zanašam pretežno na prvi rod. So velike, sočne, nadvse okusne. Včasih jih ostane komaj za vzorec, letos so polne. Če ne bo kake ujme, jih bodo z nami vred siti vsi sosedje in prijatelji.
Drugi rod pa kakor kdaj. Če je jeseni vreme kilavo, komaj kaj dozori. Še tisto, ki pride užitno, ni preveč okusno. Ob lepi jeseni in če figova muha dovoli, se jih dodobra najemo. A so vedno malenkost manj sočne od prvega rodu. Meni je vseeno, prvi ali drugi rod, da le vsaj enkrat solidno obrodi.
Drugi rod pa kakor kdaj. Če je jeseni vreme kilavo, komaj kaj dozori. Še tisto, ki pride užitno, ni preveč okusno. Ob lepi jeseni in če figova muha dovoli, se jih dodobra najemo. A so vedno malenkost manj sočne od prvega rodu. Meni je vseeno, prvi ali drugi rod, da le vsaj enkrat solidno obrodi.
-
- Kraj: Ljubljana
Sem imel inšpekcijo. Fige prvega roda so še gor, jih bom pustil da dokončajo svoje poslanstvo
.
Ampak se tudi sprašujem kaj hudiča mečkajo in ne dozorijo, toplote je letos dovolj. Do naslednje sezone pa premislim, ali se splača čakati da dozori ta prvi rod, ne vem če jih je več kot dvajset, trideset. Če bi pospešil zorenje drugega roda z odstranitvijo prvega, se mi to lahko zelo izplača!
Jeseni mi na grmu ostane veliiiiiko več nedozorelih .....

Ampak se tudi sprašujem kaj hudiča mečkajo in ne dozorijo, toplote je letos dovolj. Do naslednje sezone pa premislim, ali se splača čakati da dozori ta prvi rod, ne vem če jih je več kot dvajset, trideset. Če bi pospešil zorenje drugega roda z odstranitvijo prvega, se mi to lahko zelo izplača!
Jeseni mi na grmu ostane veliiiiiko več nedozorelih .....