Stran 195 od 206
Objavljeno: To Okt 20, 2015 5:11 pm
Napisal/-a seba993
seba993 je napisal/a: |
Moj DCFSHUR (kot sem ga poimenoval jaz) oz brbotalnik....upam da mi uspe
|
Nažalost mi je omaka začela na vrhu plesnit in sem jo moral vreč na kompost. Sem prevečkrat odpiral._________________LP seba993
Objavljeno: To Okt 20, 2015 7:35 pm
Napisal/-a labia
Heh, konzumiranje čilijev postane čez čas, vsaj pri meni, neke vrste zasvojenost.
Že čez dan razmišljam, kaj in koliko si bom zvečer privoščil in si pripravim ustrezne kandidate za konzumacijo.
Zanimivo pri tem je, da sem prav razočaran, če kakšen primerek ni tiste ostrine-jakosti-vročine, kot sem pričakoval. Kar izgubi na spoštovanju in si takoj mislim, kaj je narobe, zakaj ni izpolnil pričakovanj.
Je pa res, da začetniki zmorejo nižje vrednosti SHU, redni uživalci pa za doseganje enakih užitkov rabijo nekaj več SHU.
Seveda takoj grem iskat ustrezno zamenjavo, da izpolni moja pričakovanja.
Ob tem vsak čili ljubitelj občuti zadovoljstvo in užitek. Nekako te izpolni, vzradosti, v bistvu te naredi srećnega in zadovoljnega.
Dan postane popolen, večer pa pravi zaključek dneva.
Slišati je trapasto, vendar je neko prav posebno zadovoljstvo in užitek v tej pekočini, ki je prev posebna in se pravzaprav ne da opisati na enostaven način.
Dodani v kakšno drugo jed, surovi, vloženi, pečeni ali omaka... prav vse opcije pri meni nudijo kulinarični užitek.
Le kaj bi brez njih?
Objavljeno: To Okt 20, 2015 8:22 pm
Napisal/-a orhy
seba993 je napisal/a: |
Na žalost mi je omaka začela na vrhu plesnit in sem jo moral vreč na kompost. Sem prevečkrat odpiral. |
Mogoče bi to lahko preprečil, če bi na vrh vlil toliko olja, da bi bila čez in čez pokrita z oljem ??? samo razmišljam!_________________
Objavljeno: To Okt 20, 2015 9:30 pm
Napisal/-a seba993
Je nevem če bi potem lahko bakterije delale. Moram pogleati ali so lakto bakterije anaerobne ali aerobne bakterije.
Razmišal sem tudi da bi vse skupaj po mletju in mešanju z vodo zavrel da bi pobil vse kar je v masi in potem v čisto okolje dodal lakto bakterije. Pa seveda čim manj odpiral kozarce._________________LP seba993
Objavljeno: To Okt 20, 2015 10:08 pm
Napisal/-a metuljc
Anaerobne so.
Objavljeno: To Okt 20, 2015 11:51 pm
Napisal/-a mfranc
donkey je napisal/a: |
Nikoli mi ne bo jasno, kako lahko uživate tako pekoče čilije. Mene že pri določenih jalapenotih tako žge, da si jih režem na majhne koščke. |
Donkey, vaja dela mojstra
Malo za šalo, malo zares; res imamo različen prag "čili bolečine", ki se ga da pomakniti precej višje. Poznam pa tudi ljudi, ki ne pridejo nikamor naprej z odpornostjo .
Sicer pa tudi jaz ne uživam samih presnih čilijev, v tem ne vidim užitka. Pač pa sveže čilije narežem v sendvič, kateremu je osnova sir. In malo mesa, večinoma kak sestavni del pujseka . Malo tudi menjam, z belim mesom; recimo, prileže se mi dimljen puran.
Sem pa verjetno zasvojen s čiliji, priznam , saj poleg "obrednega" sendviča vsak dan najdem priložnost, da obroke dopolnim z ali čili omako, čilijem v olju, pa tudi zmleti čili občasno.
_________________mfranc
Objavljeno: Sr Okt 21, 2015 6:39 pm
Napisal/-a seba993
metuljc je napisal/a: |
Anaerobne so. |
Potem bi morale delati tudi če bo olje navrhu. Bom mogu probat._________________LP seba993
Objavljeno: Sr Okt 21, 2015 7:05 pm
Napisal/-a julijak
Moj jalapeno je tista sorta, kjer nič ne poka. Sem naredila poskus z vodo. Kar ostane na vrhu, zlijem stran, semena na dnu posušim. Upam, da so mi dobro svetovali par strani nazaj
Tudi pri meni se je zgodilo, da so nekateri čiliji premalo pekoči, pa so po opisu sodeč kar hudi. Pa skrižali so se med seboj, to sem opazila pri enih sortah, ki bi naj bili izvirno zeleni, pa so pordečeli. Glavno, da dobro zažigajo
Objavljeno: Sr Okt 21, 2015 8:10 pm
Napisal/-a mfranc
Še ena "zblojena sorta", danes eno nabral še eno gajbico Ancho Grande. Šest jih je žena nafilala - klasika, ostale danes razrežem in posušim.
Ma so zopet zažigale , skoraj bi rekel da delujejo naizmenično, vsaj dvakrat niso nič pekle, vsaj dvakrat preveč.
Plodovi pa še zeleni, rdečih seveda ne bom čakal, in bi pričakoval, da manj pečejo. Uradno imajo od 1000 - 2500 skovilov.
LP_________________mfranc
Objavljeno: Sr Okt 21, 2015 9:00 pm
Napisal/-a choco_chili
Bil je že skrajni čas, da prestavim FOTRA nazaj na svoje mesto. Je pa letos veliko prevelik ;)
Poleg tega, da je bil že 3-krat kvalitetno obran, bo do novega leta še kar nekaj robe.
Mojo je pa kap, ko je prišla domov in hotela pogledat skozi okno. Zunaj so ostale še jolokie, moruge in aji-cito, ampak je že vse precej bogo, pa še 1/3 ne zrelih.
Kot je mfranc zadnjič napisal, ga imam lahko za novoletno jelko.