Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2015

figula

Odgovor Napisal/-a figula »

seba993 je napisal/a:
Sikaflex-11FC+ je uradni naziv. Mislim da je polyurethane construction inishev(slovenskega naziva ne poznam).

hvala, seba993
Tole bom mogla kar na listek napisat Confused sicer ne bom znala kupit Smile
Spiridon

Odgovor Napisal/-a Spiridon »

figula je napisal/a:
seba993 je napisal/a:
Sikaflex-11FC+ je uradni naziv. Mislim da je polyurethane construction inishev(slovenskega naziva ne poznam).

hvala, seba993

Tudi navaden silikon, Neostik lepilo ali Uhu so popolnoma zadovoljivi za te namene. Smile Gre zgolj za zatesnitev, tako, da res ni treba komplicirati ...
Človek pač uporabi tisto, kar mu je trenutno na razpolago oz. pri roki. Smile

LP
seba993

Odgovor Napisal/-a seba993 »

Spiridon je napisal/a:
Kako je bilo z dodajanjem starterja? Je bila v drugem poizkusu dodana enaka količina kot v prvem?

LP

Ja sem dodal starter. Sem sam sirotko na uč nalil koliko sem jo še mel. Je pa že po kako uri začelo brbotat.

figula je napisal/a:
seba993 je napisal/a:

hvala, seba993

Ne priporočam nakup tega ker se mi zdi da je ena kartuša kr draga in se za nekaj manjšega ne splača. Razen če so kaki ekstremni pogoji.

Jas bi par dni kasneje uporabil navadni silikon ki sem ga tudi potem kupu da sem par drugih stvari zatesnil. Je pa fajn če se bo pralo da je vsaj vodoodporen. Gre se v kak Merkur, M tehniko ali pa kaj podobnega in se kupi najcenejši silikon. Mislim da je okol 2€ kartuša._________________LP seba993
Spiridon

seba993 je napisal/a:
Spiridon je napisal/a:
Kako je bilo z dodajanjem starterja? Je bila v drugem poizkusu dodana enaka količina kot v prvem?

LP

Ja sem dodal starter. Sem sam sirotko na uč nalil koliko sem jo še mel. Je pa že po kako uri začelo brbotat.

Vem da ste dodali starter, ampak mene zanima, če ste v drugi rundi uporabili enako količino kot pri prvi rundi, ki se vam je pokvarila?
Že kar po eni uri vam je pričelo vreti? Pri laktofermentiranju tako nenavadno hitro vrenje pogosto ne pomeni nič kaj dobrega... Običajno prične zmes
vreti komaj tretji ali celo četrti dan po polnjenju. Smile

LP
figula

Fanta, hvala za ideje obema Smile.
Sem pomislila, da malo bi vseeno morala komplicirat Wink , ker bo vroča para zraven in .... tisto, kar bo šlo mimo zatesnjene cevke, bo šlo kasneje v moj želodec Rolling Eyes Laughing
Spiridon

figula je napisal/a:
Fanta, hvala za ideje obema Smile.
Sem pomislila, da malo bi vseeno morala komplicirat Wink , ker bo vroča para zraven in .... tisto, kar bo šlo mimo zatesnjene cevke, bo šlo kasneje v moj želodec Rolling Eyes Laughing

Vroča para? @firgula, nisem prepričan, da govorimo o isti stvari. To, kar je prikazal @seba993 ni vroča DESTILACIJA (kot pri žganju), temveč hladna
LAKTOFERMENTACIJA (kot pri kisanju zelja v kadi). Cevka služi samo za odvajanje ogljikovega dioksida, ki nastaja pri "vrenju" ter ob enem za
preprečevanje dostopa kisika v "reaktor". Smile

LP
figula

he-he, vem, ja Smile
moj droben tisk si spregledal, jaz izumljam destilacijo eteričnih olj Confused in me je zanimalo tesnenje cevke v pokrovčku Smile
seba993

Spiridon je napisal/a:
seba993 je napisal/a:
Spiridon je napisal/a:

LP

Vem da ste dodali starter, ampak mene zanima, če ste v drugi rundi uporabili enako količino kot pri prvi rundi, ki se vam je pokvarila?
Že kar po eni uri vam je pričelo vreti? Pri laktofermentiranju tako nenavadno hitro vrenje pogosto ne pomeni nič kaj dobrega... Običajno prične zmes
vreti komaj tretji ali celo četrti dan po polnjenju. Smile

LP

Ja na uč sem dodal skoraj isto količino starterja. Je pa res da je bila sirotka že malo starejša in je v njej že bilo veliko lakto bakterij. Pa dodatno sem jih podkuril z dodajanjem sladkorja v zmes._________________LP seba993
Zelenc

Odgovor Napisal/-a Zelenc »

Ponavadi je bila tu bolj burna debata, zdej je pa vse zamrlo. Le redko se kdo kaj javi... Ste že na zimskem spanju?

Wink Wink Wink
seba993

Sezona je že pri koncu in prav tako tudi debata._________________LP seba993
Odgovori