Iris - perunika
-
Perunike cvetijo od spomladi pa vse tja do jeseni,odvisno od vrste,teh obstaja od 200-300 vrst,najdlje ostanejo zelene po cvetenju bradate perunike. Sproti je treba odstranjevati odcvetele cvetove,stem omogočimo tvorbo novih ali pa hrano in razvoj novih čebulic,da se rastlina ne muči z proizvodnjo semena.Najlaže pa podaljšamo cvetenje le teh,da jih sadimo v razmiku 10 -14 dni in nam cvetijo potem celo poletje.
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
Mene zelenje bradatih perunik kar naprej jezi, ker listi hitro propadajo in jih moram kar naprej čistit. Resda stalno rastejo novi, a tudi ti rjavijo
. Bolje je pri sibirskih, tam ostanejo lepo zeleni vse do jeseni, enako je z avtohtono travnatolistno peruniko . Tudi z močvirsko - rumen cvet - imam veliko manj težav. Odcvetijo pa vse relativno hitro.

-
-
- Kraj: Ljubljana
OK, ste me prepričali, do nadaljnjega ostanem pri perunikah; vendar to ne bo več zakon iz ljubezni
.
Perunike so sibirske, listi so zaenkrat kar lepi. Sem pa za probo posadil eno rumeno peruniko, rumeno-modro/viola kombinacije so kar dopadljive
.
Vendar rumena še ne cveti, sploh še ne kaže cvetnih stebel
. Je pa verjetno bradata, se mi zdi da rumenih sibirk ni???
Če te prav razumem, bi recimo z dvema sortama, ki bi cveteli zaporedoma, dobil cca en mesec cvetenja ali več ....?
V številnejše kombinacije niti ne grem - ni prostora na gredi in sploh so irisi samo "predposevek"
hibiskusom. Ki pa zacvetijo šele julija, avgusta
.
LP_________________mfranc

Perunike so sibirske, listi so zaenkrat kar lepi. Sem pa za probo posadil eno rumeno peruniko, rumeno-modro/viola kombinacije so kar dopadljive

Vendar rumena še ne cveti, sploh še ne kaže cvetnih stebel

robert je napisal/a: |
Perunike cvetijo od spomladi pa vse tja do jeseni,odvisno od vrste,teh obstaja od 200-300 vrst |
Če te prav razumem, bi recimo z dvema sortama, ki bi cveteli zaporedoma, dobil cca en mesec cvetenja ali več ....?
V številnejše kombinacije niti ne grem - ni prostora na gredi in sploh so irisi samo "predposevek"

-
- Kraj: Ljubljana
Huh, tega recepta se žal ne morem držati; enostavno ni dovolj prostora ...
.
Pa vendar, iz firbca, ali za drugič; kako pa se čebulice shranjujejo za tak način sajenja?
Sem pa včeraj videl pri zelo bližnjem sosedu modre irise, ki sicer počasi odcvetajo in rumene, ki so v najlepšem cvetenju. Pa še bolj na soncu so kot pri meni, praktično cel dan.
Bi ocenil, da modri cvetijo teden za mojimi, rumeni pa dva tedna.

Pa vendar, iz firbca, ali za drugič; kako pa se čebulice shranjujejo za tak način sajenja?
Sem pa včeraj videl pri zelo bližnjem sosedu modre irise, ki sicer počasi odcvetajo in rumene, ki so v najlepšem cvetenju. Pa še bolj na soncu so kot pri meni, praktično cel dan.
Bi ocenil, da modri cvetijo teden za mojimi, rumeni pa dva tedna.
-