labia je napisal/a: |
juglans, v principu je tako, da se vsako uro (približno) količina bakterij pomnoži z 2 ( torej podvoji). Zdaj koliko je začetno število sem napisal le kot primer. Zakaj so pomembnejše zadnje ure? Ker se v 24-ti uri poveča število bakterij za več milijonov napram prvi uri, ko se le za nekaj tisoč. Zakaj je to pomembno? Ker aerobne bakterije poleg zraka rabijo tudi hrano. Zadnje ure jim hrane lahko zmanjka ( ker jih je "preveč") Zato dodajamo sladkor (melaso). Za kaj se tako pripravljen čaj uporablja? Za izboljšanje zemlje, naselitev mikroorganizmov, ker jo oživimo po uničenju z umetnimi gnojili. Škropimo tudi po listih in dosežemo s tem tudi boljšo obrambo rastlin pred boleznimi. Kaj sploh nastane v kompostnem čaju? Poleg koristnih bakterij so tudi njihovi produkti, encimi, proteini. Dober čaj se pozna po tem, da je na vrhu pena in "čaj" je temno rjave barve, kot črna kava. Polarbear je dokaj dobro zapisal postopek. Akvarijska črpalka je dobra vsaka, bolje pa je če ima pretok vsaj 250 litrov na uro. Voda mora namreč brbotati, občasno jo premešamo. ČIsto drugo teorijo pa ima znani Praxxus, ki objavlja vrsto youtube -video prispevkov o vrtnarjenju. Njegov recept za kompostni čaj je brez vpihovanja zraka: http://www.youtube.com/watch?v=GCbeALuAYsg Meni sicer ta metoda ni čisto OK. Dobre so tudi take zračne črpalke (kompresorji) z dvemi ali 4 izhodi in na njih damo istočasno do 4 večje razpršilne kamne. Cene črpalk, ki ustrezajo so cca 20€, cene razpršilnih kamnov ( 15cmx2cmx3cm -modri) pa cca 2€ za kos. Uglavnem če koga tematika bolj zanima je tukaj ena spletna stran, kjer se da marsikaj prebrati: http://www.compostjunkie.com/making-compost-tea.html Ta spletna stran pa je vrhunska in dejansko daje odlične napotke in odgovore na marsikaj. |
Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Prehrana paradižnikov
Biogrena je iz ostankov delov teles živali in zato neuporabna za zelenjavni in sadni vrt. Poleg nje še ena, mislim da se imenuje BioAlda.
Vir: ekološki sadjar
Na žalost se je kupila celo vrečo. A sem se nasmodila! Ko sem prodajalca vprašala, v čem je razlika med množico ponudbe različnih proizvajalcev (v branje deklaracije nisem šla), je rekel, da ni skoraj nobene. Potem pa izvem, da je ravno moj izbor iz delov teles živali in ne njihovih iztrebkov! _________________Lp, Živa
Vir: ekološki sadjar
Na žalost se je kupila celo vrečo. A sem se nasmodila! Ko sem prodajalca vprašala, v čem je razlika med množico ponudbe različnih proizvajalcev (v branje deklaracije nisem šla), je rekel, da ni skoraj nobene. Potem pa izvem, da je ravno moj izbor iz delov teles živali in ne njihovih iztrebkov! _________________Lp, Živa
OK živa, zdaj pa ne vem komu naj verjamem
Na spletni strani proizvajalca piše:
Plantella Biogrena
Visokokakovostno organsko gnojilo rastlinskega izvora, ki vsebuje vsa glavna hranila za življenje rastlin ter mikroorganizmov, ki biološko aktivirajo tla........
Komu verjeti: prodajalcu ali proizvajalcu???
Spletna stran proizvajalca, kjer točno opiše BIOGRENO je tukaj:
http://www.unichem.si/bio_vrt/organska_gnojila/izdelek?prid=114
Na spletni strani proizvajalca piše:
Plantella Biogrena
Visokokakovostno organsko gnojilo rastlinskega izvora, ki vsebuje vsa glavna hranila za življenje rastlin ter mikroorganizmov, ki biološko aktivirajo tla........
Komu verjeti: prodajalcu ali proizvajalcu???
Spletna stran proizvajalca, kjer točno opiše BIOGRENO je tukaj:
http://www.unichem.si/bio_vrt/organska_gnojila/izdelek?prid=114
živa je napisal/a: |
Biogrena je iz ostankov delov teles živali in zato neuporabna za zelenjavni in sadni vrt. |
Zakaj bi bila pa zato neuporabna? Tako ali tako gre za hranilne snovi, ki so posledica delovanja mikroorganizmov (razkrojevalcev na splošno, pravzaprav, med katerimi je tudi cela vrsta živali, brez katerih v naravnem krogu kroženja snovi ne gre). Ko pa smo na nivoju molekul in ionov, pa ni več pomembno, od kod je neka molekula. V naravi obstaja kroženje snovi, ki nikakor ni omejeno le na zaprte krogotoke znotraj skupin organizmov (recimo rastlin), ampak je globalno in so v njem soudeleženi prav vsi predstavniki živih bitij na Zemlji.
živa je napisal/a: |
Biogrena je iz ostankov delov teles živali in zato neuporabna za zelenjavni in sadni vrt. |
Ja, metuljc se strinjam s tvojo razlago v nadaljevanju. Tudi, če bi šlo za en del živalskih ostankov ni s tem nič narobe. Nasprotno.
Ob tem pa je en pomislek glede vegeterijancev, ki jim to verjetno nebi bilo všeč, čeprav potem jedo rastlino. Vrag vedi, ko ima vsak neka svoja merila. Upravičeno ali ne.
Sem pa po dolgem brskanju na internetu zasledil nek zapis, za katerega ne vem koliko je verodostojen in sem si ga shranil zase v arhiv ( žal zdaj ne najdem URL-ja). Je pa zelo logičen in verjeten.
Je pa bilo zapisano tako:
"Biogrena je naravno gnojilo, izdelano iz klavniških ostankov živalske krme, ki je ob klanju ostala v prebavnem traktu, kosti in rogovja. V tovarniških obratih za izdelavo a organskih gnojil te ostanke zmeljejo in termicno obdelajo, da odstranijo nevarnost širjenja patogenih organizmov. Ko se v tej masi namnožijo drobnoživke na 22 milijard v gramu, biogreno briketirajo, osušijo in spakirajo. V primerjavi z biopostom, ki vsebuje okoli 2 milijardi drobnoživk v gramu mase, in hlevskim gnojem z 800.000 drobnoživkami je biogrena najaktivnejše organsko gnojilo."
Tudi v tem primeru ne gre za dele živali ampak za zeleni del iz črevesja, ki je že delno fermentiran in tako samo pridobi na kvaliteti ( v bistvu iztrebek, ki še ni bil iztrebljen). Tako ni potrebno pobirati "dreka" po hlevu za nabiranje surovin.
Meso verjetno raje pojemo kot zrezke in ne delamo biogrene iz kremenadlov.
Ker ne verjamem, da bi proizvajalec, ki navaja, da gre za rastlinsko predelavo zavajal potrošnike. Kupci pač moramo biti seznanjeni z resničnim izvorom surovin ne glede na razlog zakaj si to želimo.
Hm, kosti pa rogovje, to so menda deli živali?
Če v google vstaviš del besedila, dobiš tole stran: http://www.dlib.si/preview/URN:NBN:SI:DOC-AP61HDFY/1e86777e-7bfa-44e0-84e2-333066a0ac35#hit1
Očitno članek Mirana Glušiča, ing. agr., objavljen v Tedniku 28. 3. 1996.
Priznam, jaz za Biogreno slišim prvič.
Če v google vstaviš del besedila, dobiš tole stran: http://www.dlib.si/preview/URN:NBN:SI:DOC-AP61HDFY/1e86777e-7bfa-44e0-84e2-333066a0ac35#hit1
Očitno članek Mirana Glušiča, ing. agr., objavljen v Tedniku 28. 3. 1996.
Priznam, jaz za Biogreno slišim prvič.
Labia, ko bi bilo to res, bi bila na policah trgovin živa hrana, ne pa mašilo za človeške smetnjake po principu čim več zaslužka z najnižjimi stroški. kaj misliš, da črevesje očistjo ostankov nepredelane hrane, kot ga doma ob zakolu prašiča?! Sem ogromno preštudirala na temo hrane zaradi zdravstvenih razlogov in ugotovitve so grozljive. Zdrav človek je pa lahko smetnjak za vso to "hrano" trgovskih polic. G. Komat je po tem razmišljanju meni zelo blizu, Sanja Lončar z ostalimi sodelavkami pa tudi.
Normalno, da zrezki ne bodo pristali v Biogreni, ostanki delov teles živali so tisti deli, ki jih nam ne prodajo v obliki hrenovk, paštet in čevapov, torej rogovi, kremplji, kljuni, kopita...
Ker se verjetno vsi trudimo imeti naravno hrano iz naših vrtov, sem to omenila. Vsaj meni je to cilj, čeprav na hrano goveda, kjer kupim gnoj, ne morem vplivati. Ampak bo očitno bolje, da bom tiho v bodoče, ker se potem vsuje plaz po zahtevah o strokovnosti napisanega.
Za okrasno cvetje pa je to odlično gnojilo. Po moji laični presoji, seveda. Ker le-tega ne uživamo._________________Lp, Živa
Normalno, da zrezki ne bodo pristali v Biogreni, ostanki delov teles živali so tisti deli, ki jih nam ne prodajo v obliki hrenovk, paštet in čevapov, torej rogovi, kremplji, kljuni, kopita...
Ker se verjetno vsi trudimo imeti naravno hrano iz naših vrtov, sem to omenila. Vsaj meni je to cilj, čeprav na hrano goveda, kjer kupim gnoj, ne morem vplivati. Ampak bo očitno bolje, da bom tiho v bodoče, ker se potem vsuje plaz po zahtevah o strokovnosti napisanega.
Za okrasno cvetje pa je to odlično gnojilo. Po moji laični presoji, seveda. Ker le-tega ne uživamo._________________Lp, Živa
O, hvala sarasara za link. Drugače pa kostna in rožena moka sta odlična dodatka, ki obogatita mešanico predvsem z fosforjem in kalcijem.
Živa saj ni bilo nobenega plazu po zahtevah o strokovnosti.
Samo razpravljali smo o surovinah- sestavinah za izdelavo Biogrene.
Tudi mene je zanimalo iz česa so narejeni briketi ( ker je bil izražen dvom o rastlinskem poreklu).
Sedaj, ko verjetno vemo iz česa je ( vsaj upam) je pa na vsakem, da se sam odloči ali jo bo uporabljal ali ne.
Skratka, odločitev je prepuščena vsakemu posamezniku in je tolikaj lažja, ker smo prišli do neke verjetne sestave. To pa je bil cilj.
Kogar sestava moti je pač ne bo uporabljal, tistega, ki sodi drugače pa jo bo. Čisto enostavno.
Živa saj ni bilo nobenega plazu po zahtevah o strokovnosti.
Samo razpravljali smo o surovinah- sestavinah za izdelavo Biogrene.
Tudi mene je zanimalo iz česa so narejeni briketi ( ker je bil izražen dvom o rastlinskem poreklu).
Sedaj, ko verjetno vemo iz česa je ( vsaj upam) je pa na vsakem, da se sam odloči ali jo bo uporabljal ali ne.
Skratka, odločitev je prepuščena vsakemu posamezniku in je tolikaj lažja, ker smo prišli do neke verjetne sestave. To pa je bil cilj.
Kogar sestava moti je pač ne bo uporabljal, tistega, ki sodi drugače pa jo bo. Čisto enostavno.
labia je napisal/a: |
Ob tem pa je en pomislek glede vegeterijancev, ki jim to verjetno nebi bilo všeč, čeprav potem jedo rastlino. Vrag vedi, ko ima vsak neka svoja merila. Upravičeno ali ne. |
Ja, samo upam, da potem tudi nobenega komposta in sploh ničesar ne uporabljajo. Ali pač? Ker deževniki so tudi živali, pa skakači, dvojnonoge,....
Ja, vsak ima svoja merila, eni so si jih sicer pripeljali do absurda, ampak - če me pustijo z mojim prepričanjem, bom vesela, jaz njih bom. Vse, kar sem zapisala, je samo v kontekstu širjenja obzorij.Nazadnje urejal/a metuljc 26 Jul 2013 14:03; skupaj popravljeno 1 krat