Stran 3 od 8

Objavljeno: Pe Nov 22, 2013 2:11 pm
Napisal/-a mfranc
TwityPity, si še kaj kuhal?

mfrancov recept za lutenico
Včeraj sem bil dobesedno prisiljen Cool porabiti eno kilo kupljene paprike. Pa sem zmešal,
kilo paprike
kilo paradižnika
cca 200 gr čilija, Scotch Bonnet JAMAICAN Orange
nekaj korenčkov
3 male čebule
glava česna
sok ene limone, ene pomaranče
žlička črnega popra
žlička ingverja
sol
košček črne čokolade

Nič miksal, samo malo bolj na drobno sem narezal, mi je bolj všeč groba "granulacija" Wink .

Okus in izgled podoben ljutenici, samo malo bolj ljuto je Very Happy .

LP_________________mfranc

Objavljeno: Pe Nov 22, 2013 2:50 pm
Napisal/-a TwityPity
Mal sem še kuhal ja...Je bilo treba porabit kilo jalapenotov in nekaj anchotov. Toliko sem bil proti uporabi kisa, sedaj mi je pa ta verzija prav všeč.
Prišel sem do ugotovitve, da vsako "mineštro" pustim stati čez noč, ker šele potem razvije tisti pravi okus - podobno kot pri golažu Very Happy Ta spodnja se mi je naprej zdela grenka, naslednji dan pa nobene sledi o grenkobi.

Omaka z Jalapenoti
Sestavine:
- cca. 1000g Jalapenotov, cca 350g Ancho Poblanotov (s semenjem vred)
- 300g paradižnika
- 4 stroke česna
- 50g čebule
- 2 stebla zelene
- 3 žličke soli
- 3 žličke rjavega sladkorja
- 500ml jabolčnega kisa
- 500ml vode
- sok iz polovice limone
- žlička kakava

Vse sestavine razen limoninega soka ter kakava kuhal 10min v ekonomu, zmiksal, dodal limonin sok in kakav, še malce pokuhal in pustil stati na hladem čez noč. Naslednji dan prepasiral najprej čez penovko, nato pa še čez cedilo.
Jakost? Kaj pa vem, jaz bi rekel 2-3jurje. Okus? Nekaj po paprikah, nato pa malce "zakuri", za moje pojme okusno.
Vse skupaj je prišlo cca. 1,8l omake.



Chinensi so po mojem mnenju zakon za v razne omake/namaze, saj imajo poseben okus in aromo.

Glede teh omakic priporočajo spremljanje pHja. Kar je nad 4.6 je potrebno "zapakirati" v ekonom loncu, kar je pod, pa lahko pakiramo vroče v kozarčke. Pasterizacija ni toliko nujna, a jaz še vseeno pastereziram - ziher je ziher. Dovolj naj bi bilo tudi, če kozarčke/steklenice za par minut postavimo na glavo, da se "razkuži" pokrovček.
pHja nisem meril, ker še nisem našel dovolj natančnih lističev po razumljivi ceni. Ne rabim od 0-14, od 3 do 6/7 in bolj natančni (vsaj 0.5) bi bilo vrh glave.

Pa še skupinska jabolčne iz prejšne strani in zgornje iz jalapenotov:


Naslednje kuhanje bo po vsej verjetnosti s popečenimi rdečimi paprikami in chinensi.

P.s. A lahko to tvojo ljutenico nekako poimenuješ, da dodam povezavo do nje v prvi prispevek? Smile

Objavljeno: Pe Nov 22, 2013 3:15 pm
Napisal/-a mfranc
"Ne rabim od 0-14, od 3 do 6/7 in bolj natančni (vsaj 0.5) bi bilo vrh glave"

Če najdeš take lističe pa le povej, tudi jaz bi jih rabil za vrt Wink - bi pokrivali pH borovnic, pa navzgor. Bolj natančni so samo lističi za urin, 5,5 do 7,9 pH, na žalost jih spodaj zmanjka Rolling Eyes .

Sicer se z običajnimi, od 0 - 14, da meriti na 0,5 pH.

Tole je komot mfrancov recept za lutenico Rolling Eyes .

LP_________________mfranc

Objavljeno: Pe Nov 22, 2013 6:29 pm
Napisal/-a TwityPity
Debato od pH lističev sem oddelil.

Tvoji lutenici pa sem dodal naslov, in uvrstil v kazalo Smile

Objavljeno: Pe Dec 06, 2013 11:13 pm
Napisal/-a voda
poskušajte, tudi če niste ljubitelji pekočega a prehlajeni, v govejo župo z razenci (bolj gosto) dodati pekoče mezge. naj bo servirano v skodelici zaradi vdihovanja. vroče pojest in popit a zraven ne vdihovat. prehlad bo poniknil. tisti katerem je pekoče v slast bodo iskali še. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)

Objavljeno: So Dec 07, 2013 9:05 am
Napisal/-a brbr
Pri nas velikokrat damo v govejo juho majhen čili - namesto popra. Je zelooo dobro. Samo naša hči, ki ne mara ćilijev, včasih reče, da sem juho preveč poporala Laughing_________________naredimo svet lepši

Objavljeno: To Jan 14, 2014 10:39 pm
Napisal/-a mfranc
Chili con Carne za telebane Laughing

Danes sem izkoristil 5 ur samskega staža za poskus, za katerega sem že pred dolgim časom kupil eno 400 g konzervo res okusnega govejega golaža, brez konzervansov, barvil, umetnih arom.

Dodal še eno zvrhano žlico paradižnikove mezge, tri debele stroke česna, 1/2 rdečega fižola iz konzerve, ter začimbe, na čelu z zvrhano žličko domačega mletega Habanera
(ena verzija Orange Habanero s približno polovičnimi skovili - pa še vedno štirikrat več kot Cayenne Cool ).

Na zmernem ognju sem kuhal skoraj še eno uro, pred koncem pa dodal še eno ploščico črne čokolade.

Se mi je zdelo, da bo tega preveč za en obrok, na koncu sem polizal krožnik Wink .

Testirala ga je tudi hči in ga pohvalila - celo na skovile je pozabila Cool .

LP_________________mfranc

Objavljeno: Sr Jan 15, 2014 9:23 am
Napisal/-a muha
Bravo! Nisem probala, ampak tudi meni se bere okusno (če pozabim na čili) Wink Laughing ) Me pa zanima znamka golaža in kje si ga kupil. Ko sem bila še v službi, sem krpala obroke tudi s takimi konzervami, ampak so bile vse bolj ali manj revne z mesom pa še tisto je bilo žilavo Rolling Eyes .

Objavljeno: Sr Jan 15, 2014 12:09 pm
Napisal/-a mfranc
Res je bilo okusno, mogoče za las preslano. Edino to bi lahko očital golažu, soli nisem dodajal. No ja, tudi začimbe dajo občutek slanosti Rolling Eyes .

Golaž je bil tale http://trgovina.mercator.si/wcsstore/Zivila/images/products/a027/3838606704063_large.jpg tudi bil presenečen nad kvaliteto mesa.
Sicer pa v kratkem kupim še kako konzervo, da preverim njihovo konsistentnost Cool .

LP_________________mfranc

Objavljeno: Po Apr 07, 2014 3:18 pm
Napisal/-a muha
seba993 je napisal/a:
Ker ne najdem bolj primerne teme za moj problem bom kar tlele uprašu.

Pred kratkim sem v oljčno olje namočil še zadnje pošušene čilije od lani. Nekaj dni je bilo v vredu zdaj pa so vsi ratali kosmati. Zanima me kaj je narobe ali je tako normalno?